Шаблон беседа:Биография инфо/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Използване

Начин на употреба на шаблона:

  1. Вмъква се на първия ред на статията
  2. При липса на информация, полетата се оставят празни, например "смърт-дата= "
    • Параметърът име не трябва да бъде препратка
    • Параметрите за дата и място на раждане/смърт трябва да бъдат препратки
  3. Параметърът наставка се оставя празен, ако човекът е мъж; ако е жена стойността трябва да бъде "а"
  4. Ако човекът е още жив, параметрите починал-... остават празни

Пример от Тодор Бурмов:

{{Биография инфо 
| име          =Тодор Бурмов
| портрет      =Todor_Burmov.jpg
| описание     =български политик
| наставка     =
| роден-дата   =[[2 януари]] [[1834]]
| роден-място  =[[Нова махала]], [[България]]
| починал-дата =[[25 октомври]] [[1906]]
| починал-място=[[София]], [[България]]
}}

Синтаксис

Струва ми се, че не е необходимо да е толкова сложен шаблонът. Аз бих обединил аргументите "ххх-дата" и "ххх-година" в "ххх-дата", а също и "ххх-град" и "ххх-страна" в "ххх-място". Също бих сменил "заглавие" на "описание" и може би "картинка" на "снимка". --Борислав Б 11:14, 11 окт 2004 (UTC)

Мисълта ми беше някой ден да използваме шаблона за генериране на списъци/категории/статии (не знам какво) за родени/починали в/на дата/година/място. За имената на параметрите си прав. --Спас Колев 08:40, 14 окт 2004 (UTC)
"картинка" е по-добре от "снимка" - доста хора са умрели преди фотографията усмивка. --Спас Колев 13:12, 14 окт 2004 (UTC)
За имената на параметрите си прав. - Това за обединяването им ли се отнася? Ако все пак решим да променим имената, е добре да го сторим възможно по-рано, защото статиите, ползващи шаблона, се увеличават. --Борислав Б 19:12, 28 окт 2004 (UTC)
Трети вариант - портрет. ухилване --Webkid 18:55, 14 окт 2004 (UTC)

Не бих искал да обединявам параметрите, защото предполагам, че е по-лесно да се обработват така. От друга страна и мен запетайката ме дразни. Ако ви е подръка връзка към формата на дефинициите на шаблони, бих се поровил малко, за да видя дали не може да се скрива/показва според стойностите на параметрите. --Спас Колев 07:01, 29 окт 2004 (UTC)

Засега не може (m:Help:Template). Но какво имаш предвид с обработка. На мен по-лесно би ми било, ако параметрите са по-малко усмивка. Ако е заради автоматичната обработка - по-добре е да са затруднени програмите, отколкото потребителите ухилване. --Борислав Б 07:53, 29 окт 2004 (UTC)
Какво е затруднението за потребителите? Така или иначе няма да тръгнеш да пишеш всичко на ръка, а дали попълваш датата на едно или две места е все едно. На мен дори ми се вижда по-пригледно така.

Така или иначе поне градовете и държавите трябва да се обединят заради запетайката. Променяй шаблона, както ти се вижда, че е добре. Може би следобед ще имам време да коригирам статиите. --Спас Колев 08:49, 29 окт 2004 (UTC)

Ако не става, ще ги обединим и ще преименуваме "заглавие" на "описание" и "картинка" на "портрет". --Спас Колев 07:01, 29 окт 2004 (UTC)

Грам. род

Какво правим, когато ТОЙ е ТЯ? :) Напр. Гинка Григорова? И друго (макар за другия шаблон), защо на Фернанду (Португалия) има запетайки под датите? Прави лошо впечатление - не може ли да се махнат? --Webkid 18:33, 13 окт 2004 (UTC)

Загрях. Имаш предвид "Роден" и "Починал". Може да сложим накрая параметър, който е или "" или "а"? --Спас Колев 13:18, 14 окт 2004 (UTC)
Сложих параметър наставка. Петко обаче предложи да има отделни шаблони за мъже и за жени. Какво смятате по въпроса? --Борислав Б 09:38, 29 окт 2004 (UTC)

Портрет

Когато няма портрет, софтуерът все пак генерира код за картинка (<img src="/upload/d/d4/">). В Мозила/Файърфокс не се показва нищо (което е добре), но не знам как е в останалите браузъри. Може би и те не показват нищо, тъй като не са зададени изрично размери. --Борислав Б 10:57, 29 окт 2004 (UTC)

Мойто е Opera и показва каре с текста. Дублира се името и не е добре. --Спас Колев 11:11, 29 окт 2004 (UTC)

Място на раждане/смърт

Коя страна трябва да се пише за съответния град - тази по времето на събитието или тази, в която е в момента? Дали да не го сложим в препоръките за използване? --Спас Колев 11:09, 29 окт 2004 (UTC)

Добър въпрос. Тъкмо смятах да отварям тема по въпроса. Според мен или трябва да пишем страната в момента на раждане, или "дн. днешната страна". Например: Васил Левски е роден в Карлово, Османска империя, или в Карлово, дн. България. Аз предпочитам второто. :) --Webkid 14:10, 5 ное 2004 (UTC)
Как е по-правилно да е името на града за хора, родени преди време, когато името е било друго? Напр. "Добрич, днес България", или "Толбухин, днес България" --Cameltrader 16:36, 21 юли 2006 (UTC)

Шаблонизиране

Можем да почнем от първата категория в Категория:Хора по занятие и да сложим шаблон на всички статии за личности. --Webkid 12:23, 10 ное 2004 (UTC)

Май трябва на ръка. Значи, постепенно :(. --Спас Колев 12:36, 10 ное 2004 (UTC)
Да, няма друг начин. Все някой ден ще приключим. усмивка --Webkid 12:56, 10 ное 2004 (UTC)
Може да започна отзад напред, но до края на седмицата ме няма. --Спас Колев 13:32, 10 ное 2004 (UTC)
Да, така няма да се застъпваме. --Webkid 13:43, 10 ное 2004 (UTC)

Починал

Ами ако човекът е още жив, не трябва да се вижда думата "починал:" в шаблона - изглежда, че само го чакаме да умре, за да го допълним. Предлагам да се направи един друг Шаблон:Биография инфо 2 (например) за живите личности. Вж. Шкумбата --5ko | Беседа 09:14, 23 ное 2004 (UTC)

Да, добро предложение. Засега наистина е добре така да го правим, поне докато все още няма проверка за стойност в шаблон. --Борислав Б 09:24, 23 ное 2004 (UTC)

При липсваща картинка? Няколко варианта

Какво да правим когато няма картинка? Има няколко варианта и на мен ми се струва, че въпросът главно опира до това кое ще е най-разбираемо за новите редактори (че могат да сложат снимка и как да го направят). В момента гледам, че Спас слага px= без параметър и така скрива dot.png който слагаме вместо липсваща снимка. Мислите ли, че има смисъл изобщо да слагаме dot.png или да е само портрет= ? Има ли някой, който мисли, че е добре да се вижда празното пространство (т. е. dot.png)?

По-просто казано: аз предлагам в статиите да използваме портрет= (без параметър) и да не използваме px=, а шаблона да го направим в този случай да не показва празното пространство. Има ли други мнения? --V111P (беседа) 10:56, 30 май 2006 (UTC)

Ами, аз слагам px=, защото портрет= не върши работа в момента. С празен параметър портрет е по-добре, но няма ли да изисква доста промени по съществуващите статии? (Между другото, с „да не използваме px=“ имаш предвид да не използваме празната стойност за криене на картинката, нали? Самият параметър се използва тук там.) --Спас Колев 11:13, 30 май 2006 (UTC)
Разбира се, става въпрос когато няма картинка. --V111P (беседа) 11:43, 30 май 2006 (UTC)

Картинка

Някой може ли да ми помогне да оправим стила на картинките? Според мен това празно разстояние отстрани е излишно. Иска ми се да изглежда като в английската уики. Вижте разликата между Фернандо Магелан и en:Ferdinand Magellan --Cassini83 00:57, 14 юни 2006 (UTC)

Какво имаш предвид? Да се стесни рамката или да се разшири картинката? --Спас Колев 12:40, 14 юни 2006 (UTC)
Рамката да си остане същата, а картинката да се разшири до такава степен, че да няма празно място (или да е съвсем малко) между нея и рамката. Най-добре може да се илюстрира ако погледнеш разликата между инфобокс-а в българската и английската статия за Фернандо Магелан. Аз бих го направил сам, но това е шаблон и с него е трудно да се експериментира ако не си 100% сигурен какво правиш. :-) --Cassini83 14:36, 14 юни 2006 (UTC)
Ами, по-рано имаше забележки, че картинките излизат твърде големи. Така че е въпрос на вкус, сега остава и за това да водим тежки спорове усмивка. Точно затова сложихме този параметър px, така че в конкретни случаи да може да се променя ширината. Опитай дали с него не можеш да направиш, каквото искаш. --Спас Колев 15:05, 14 юни 2006 (UTC)

Много ти благодаря. Получи се. А що се отнася до размера - аз явно съм свикнал повече с английската Уики. Имам впечатлението, че там картинките като цяло са по-големи. --Cassini83 21:37, 14 юни 2006 (UTC)


Място роден\починал - "днес"?

Преместено от У:Р. 14:43, 1 септември 2006 (UTC)

Здравейте, с Мико Ставрев влязохме в сериозна дискусия по отношение на това дали ако разглежданият в определена статия човек се е родил в даден български град преди Освобождението, пред името на града трябва да пише "днес". Пример:

Георги Кирков
български политик

Роден
Починал

Мико Ставрев отстоява позицията, че ако разглежданата личност е родена в град, понастоящем разположен на територията на Република България, който в деня и годината на раждането е бил под държавната власт на друга държава(най-често - Османската империя), то в биошаблона пред името на града трябва да пише "днес". Аз защитавам противоположната позиция.

Развитието на нашия спор може да бъде проследено на Беседа:Вела Благоева и Беседа:Ана Маймункова.

Надявам се да получим възможно най-много мнения, за да оформим някаква традиционна политика за в бъдеще. Майор Деянов 13:51, 13 август 2006 (UTC)

Мои аргументи:
  • Днес България е информативно, колкото и странно да звучи при Плевен, днес България. Но при Айдънлар, днес България е информативно и за мен. Също така мислете за неинформираните.
  • 1867, Плевен, Днес България прилагане на неутралната гледна точка. Българщината на много от населените места може да бъде оспорена в съответния период. Мога да посоча за пример селищата в Пловдивско, изрично изключени от фермана за Екзархията. Така Роден 1871, Белащица, България е абсолютно неуместно. Да не споменавам Пловдив и пр. и пр.
  • Така пишем за всички други държави, не виждам защо трябва се изключва България.
  • Пишейки Роден 1867 Плевен, България, но с Роден 1857 Загоричани, днес Гърция имплицитно се отрича българщината на някои населени места, които също влизат в географските граници на българската нация. И ако приемем 1867, Плевен, България твърдо смятам, че трябва да пишем и 1867, Охрид, България.
  • Последно - Роден 1867 Плевен, България е просто невярно - връзката сочи към статията България, в която обектът е дефиниран не като област, населена от българи или българско етническо землище, нито като историкогеографска област, а като "България е държава", а такава държава в 1867 няма.
  • Най-добрият вариант (т.е. най-информативен и най-неутрален) е 1867, Плевен, Османска империя, днес в България

За мен този въпрос е принципен и смятам, че 1867, Плевен, България принизява значително качеството на енциклопедията. Не виждам и никакви сериозни аргументи за премахването на днес. --Мико Ставрев 08:15, 14 август 2006 (UTC)

Мои аргументи:
  • На карти на Балканите отпреди 1878 година е отбелязана областта България. "България" като етническо, верско и фолклорно понятие съществува непрекъснато по време на турското владичество и включва мнозинството от селищата, намиращи се понастоящем на територията на Република България. В този смисъл Плевен е в България през 1867, колкото и днес.
  • Досега в официалната българска историография няма практика на подобно представяне на данните. Може да се провери във всяка "История на България" или българска енциклопедия.
  • От горното произтича и известната доза учудване, когато за пръв път се прочете "днес България" след името на град, който понастоящем е на територията на РБ. Това прави информацията по-трудно разбираема за начинаещ читател.
  • Качеството на енциклопедията се принизява от трудносмилаемия за масовия читател начин на поднасяне на информацията.
  • В далеч по-напредналия проект на англоезичната Уикипедия няма подобна практика.

Майор Деянов 11:43, 14 август 2006 (UTC)

Драги приятелю, Мико Ставрев, шокира ме предложението ти. По силата на твоята логика ако някой си се е родил в Тополовградско село през 1950 г. и умре пак там сега следва да се отбележи, че е роден в Сливенска област, а е умрял в Хасковска. :-) Подобно би било положението на хората, родени в Балчик в края на 19 век и починали през 1939 г. Разбира се, има такива случаи, когато става дума за малко неизвестни градове в чужди страни. ToKo 12:21, 14 август 2006 (UTC)

Не. Пишем държави. И смятам, че ако някой се е родил в Османската империя, а е умрял в България това е важна информация, която трябва да се отбележи. Често казано триенето на днес влиза в определението на вандализъм както и да го погледнеш. По точките на Майор Деянов:
  • Вярно е има област България, която днес съвпада с това, което наричаме Северна България. Пловдив, например, е извън нея. Навсякъде пишем държави, а не "етнически, верски (!!!) и фоклорни" понятия. Една такава България е с размити граници.
  • Учудване? Нормално е неинформираният да се учуди, когато разбере нещо ново.
  • Напротив качеството на енциклопедията се вдига с предлагането на информацията в обективен неутрален и най-важното верен вид.
  • Да се дава големият брат за пример е просто смехотворно. Изказвам презрението си към подобен аргумент.--Мико Ставрев 12:31, 14 август 2006 (UTC)

Копирано от Беседа:Вела Благоева. Аз също смятам, че обективното е Карлово, днес България, понеже другото е липса на неутралност. Може би най-утралното ще бъде „Карлово, Османската империя; днес в България“. Уикипедиите се правят за съответните езикоговорящи, а не за едноименния етнос. --Александър 19:27, 13 август 2006 (UTC)

Драги ми Мико, държа да отбележа, че поместих спора тук, за да получим повече мнения от другите потребители, а не отново да чуем своите. Отговор на всичките ти твърдения по-горе съм дал на беседите на Вела Благоева, Ана Маймункова и Митьо Ганев. Призовавам и интересуващите се от спора ни да четат там. Познавам един човек, дето като стане да се изказва някъде, се опиянява от собствения си глас и говори едни и същи работи, докато не му пресъхне до болка гърлото. Не бъди като него, а? И оставѝ вандализма. Както пише в правилата: "Всички добронамерени опити да се подобри енциклопедията, дори те да бъдат погрешни или необмислени, не се смятат за вандализъм. ". Така че - спокойно, засега няма да те обвинявам, задето цапаш статиите с твоето ненужно "днес". Ухилен съм Майор Деянов 13:35, 14 август 2006 (UTC)

Хъм. Цапам? Слагам информация с проверуеми източници, която ти триеш.--Мико Ставрев 14:55, 14 август 2006 (UTC)
Така, игнорирам взаимните лични забележки. Според мен смесвате три въпроса, които трябва да се решат един по един (като някои може да отпаднат):
  1. Какъв текст да присъства: а) държавата към датата; б) държавата днес; в) и двете; г) нещо друго
  2. Ако се приеме 1.б), пред името трябва да се слага "днес" а) в случаи на анахроничност; б) винаги; в) никога; г) нещо друго
  3. Ако се приеме 2.а), трябва да се решава за всеки конкретен случай има анахроничност (Плевен през 1867 и т.н.)
На първия въпрос - моите предпочитания са в реда а-б-в. --Спас Колев 11:49, 15 август 2006 (UTC)
Т.е. ти си най-вече за
 15 август 1867 
 Плевен, Османска империя

? Майор Деянов 08:55, 16 август 2006 (UTC)

Да, в момента мисля така. Но е най-добре да се чуят повече мнения. --Спас Колев 12:31, 16 август 2006 (UTC)


Ми не е така май, драги Спас Колев. Плевен си е България, без значение дали е възникнал като град по време на Османската империя, защото преди въпросната империя там е било българско. И Плевен е точно толкова България колкото Васил Левски е българин, а не турчин от български произход, макар нито ден да не е живял в България. ToKo 18:21, 16 август 2006 (UTC)

Любезни, твоята България се нуждае от дефиниция. Левски е българин и българи има добра дефиниция. България също има дефиниция, но Плевен в 1867 не отговаря на нея, защото тя започва с "България е държава..."
По-любезни преди мен, привет. И каква е тази ясна дефиниция за българин? Моят пример с Левски има общо с примера Плевен. В много случаи поданството определя и народността. Това е особено характерно за Османската империя - стотици паши и везири нямат и капка турска кръв. Не отричам, че има историческо основание за дописването на "дн." в дадения пример. Но има и други исторически основания. Ако някой си е роден в Стара Загора, то би следвало да се пише дн. Стара Загора, дн. България - защото по документи той се е родил в Ески Заара. Та, става една мармародена... Този проблем вероятно няма да ни вълнува, ако за българските населени места отпадне от шаблона страната. ToKo 15:35, 19 август 2006 (UTC)
Разбирам довода "против" Плевен, България поради това, че статия България е за държавата. На нея пише: "Република Бг е държава..." В същото време в секция История има инфо за България още от времето на Велика България, Първа и втора българска Държава. Мислел съм си, че е хубаво да се правят отделни статии за тези обекти точно заради препратките. Вижте как са направили на ен статии за всички исторически държави и територии, които днес са във Великобритания (en:UK_topics#Historical_states_of_the_British_Isles). В конкретно този наш случай, нужната ни статия е не за държава, а за територия - България в рамките на Османската империя или поне една обща статия за територията, която да обяснява кога-коя територия е наричана България. Конкретното изпълнение на предложението оставям за допълнителни размисли и дискусии (и се надявам други, не аз, да го изпълнят, ако го приемат). --V111P 22:19, 19 август 2006 (UTC)
Моля тогава да ми се отговори какво ще се пише след Роден: 1867, Охрид и Роден 1867, Мелник.--Мико Ставрев 15:03, 27 август 2006 (UTC)

днес в Р. Бг

Тъй като на Роден: (бг град), Османска империя ще ни се смеят (не е прието така), това за мен е трудно да се приеме. Роден: (бг град), днес в България е горе-долу същото. Затова предлагам да се включва Р. преди България - днес в Р. България Само ще е малко странно за един и същи човек да е роден: Плевен, днес в Р. България, а да е починал: Плевен, България, второто трябва да е Княжество/Царство България --V111P 02:41, 4 септември 2006 (UTC)

Не разбирам кой ще ни се смее. Аз лично съм за варианта Роден Плевен, Османска империя, днес България. Но ще приема и днес Република България или днес Р.България - важното е да е вярно, а не лъжливо.
Аз по принцип винаги сравнявам как е в други български енциклопедии. Като направих сравненията се вижда, че само населени места, който тогава са имали други имена са посочени. Имената, които и до днес са си същите пише само България (както е случая с Плевен). (--Прон 17:30, 7 септември 2006 (UTC))
Какво ще рече "само населени места, който тогава са имали други имена са посочени"? --V111P 05:31, 8 септември 2006 (UTC)
Предполагам, че става въпрос за Плевен, България и Ески Джумая(днес Търговище), България. Деянов в нелегалност.
Аз отново тогава искам отговор какво ще се пише след Роден: 1867, Охрид и Роден 1867, Мелник, селища, които и днес имат същите имена.--Мико Ставрев 08:58, 4 октомври 2006 (UTC)
Който го интересува какво точно е ставало със селището, ще ходи по препратката (нали за това я има). Нека не претоварваме кутийте, и без това много статии имат повече информация по шаблоните отколкото вътре в текста. -- Златко ± (беседа) 09:20, 4 октомври 2006 (UTC)
Т.е. ти предлагаш без никакви пояснения? Аз приемам - това поне е вярно.--Мико Ставрев 13:09, 4 октомври 2006 (UTC)
При сегашната система - „Охрид, дн. Р. Македония“ и „Мелник, [дн.] България“ (със или без дн. - според настроението усмивка). Но към момента предпочитам „Мелник, Османска империя“ пред „Мелник, дн. България“. Слагането на „дн.“ имплицитно предполага, че тогава не е било в България - проблематичното твърдение си остава, но с обърнат знак. --Спас Колев 13:04, 4 октомври 2006 (UTC)
Слагането на дн. експлицитно показва, че тогава не е бил в България. Аз съм навит и на Мелник Османска империя - както вече обаче ти изтъквах някъде, историческите държави имат много повече проблеми от днешните - несигурни граници, несигурно съществуване като най-големи. Докато съвременните дават почти 100% железни идентификации.--Мико Ставрев 13:09, 4 октомври 2006 (UTC)
А иначе въпросът ми беше към защитниците на 1867 Плевен, България, какво ще правим с 1867 Охрид и 1867, Мелник - на единия българщината му е безспорна, на другия елинизмът и тогава трябва да пишем 1867, Охрид, България и 1867 Мелник, Гърция.--Мико Ставрев 13:12, 4 октомври 2006 (UTC)
Мен „Охрид, Македония“ не ми пречи - ако западните ни съседи искат да вадят нещата от контекста и да ги тълкуват превратно, то винаги ще успеят и не мож ги спря. Статията за града казва кое какво е. Аналогично статията „Плевен“ си има право на история на града и там му е мястото да го пишем кога в коя държава е бил.
Аз лично намирам цялата офанзива с „днес“ за излишна. Когато има разлика в името между тогава и сега, го отработвам в препратката ([[Стара Загора|Ески Заара]]) и пак зарязвам статията да се оправя - там му е мястото, а препратката е ... само препратка! Може би е най-добре за да си щастлив да махаме в такива случаи държавата и да оставяме само една препратка към селището - умрял в Охрид. --Златко ± (беседа) 13:47, 4 октомври 2006 (UTC)
Проблемът не е в името на селището (макар, че Майорът се опитва да налага деветнайсетомайските имена за 19 век понеже другото било смешно), а в пояснението къде е то. В където. За къде вариантите са тогавашна държава, сегашна държава, географска област. Охрид, Македония е изключително лош вариант - да използваме географски области за идентификация - те са по-хлъзгави и от историческите държави. Аз съм навит на един чист топоним без къде. --Мико Ставрев 13:54, 4 октомври 2006 (UTC)
В основния текст има достатъчно място да се напише Старо Име (днес [[Ново име]]). В шаблона предлагам да се пише само новото име. Това че днес градът си е сменил името не означава, че вчера е бил друг град, така че не виждам проблем. Желанието ми е връзки към една дума/име да не водят до друга дума/име, защото е объркващо, разбираш ли? --V111P 20:49, 7 октомври 2006 (UTC)
Аз те разбирам, но това е лъжливо и напълно неприемливо. По-добре объркващо, но вярно. --Мико Ставрев 20:52, 7 октомври 2006 (UTC)
Може ли по-ясно? Кое е лъжливо? "че днес градът си е сменил името не означава, че вчера е бил друг град" ли е лъжа? И сложи едно "според мене", освен ако не искаш да изглежда като нападка, тъй като е очевидно че има две мнения по въпроса. --V111P 00:06, 9 октомври 2006 (UTC)

Interwiki hsb

Hello. Could anybody add the interwiki link to hsb:Předłoha:Infokašćik wosoby, please? Thanks and greetings --Tlustulimu 18:25, 16 декември 2007 (UTC)