Шери Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шери Търкъл
американски психолог

Родена
18 юни 1948 г. (68 г.)
Научна дейност
Област Психология

Шери Търкъл (на английски: Sherry Turkle) е клиничен психолог и преподавател по социални науки и научни технологии в Масачузетския технологичен институт. Родена е в Ню Йорк през 1948.

Търкъл фокусира изследванията си върху психоаналитичната перспектива спрямо културата и върху психологията на отношението на човека към технологията, особено — информационните технологии и компютърното пристрастяване.

В книгата си The Second Self (бълг. „Вторият Аз“) Търкъл използва основно дискурса на Жан Пиаже, за да изследва как децата придобиват познание за компютъра и как това се отразява на съзнанието им.

В Life on the Screen (бълг. „Живот на екрана“) Шери Търкъл описва възможността различната идентичност (или повече от една идентичност) на индивида във физическата реалност и при ролевите онлайн-игри (MUD) да се използва като форма на авто-терапия. Освен това, заради това, че жените и компютрите са „малко скарани“, Търкъл разкрива „нелинейния“ подход на жените към технологията, като го описва така, че сякаш жените използват компютрите — „повече като арфа, отколкото като чук“[1]. Заради това, че технологичната култура е доминиращо мъжка — смята Търкъл — водещите ѝ ценности са йерархията и контролът. С развитието на интернет, настъпва чувствителна промяна към култура, която цени сътрудничеството и общността — атрибути, по-характерни за женствеността.

Шери Търкъл работи над проблемите, които възникват при употребата на MUD-игрите. Един от тях е разганичаването между реалния живот и интернет-дейността. В „Живот на екрана“ тя твърди, че компютрите и интернет предефинират човешката идентичност; понеже хората изследват границите на собствената си личност, присвояват множествени Аз-ове и формират онлайн-взаимоотношения, които може да бъдат по-интензивни от реалните. Глобалната мрежа, според Търкъл, преформулира чувството ни за общност и мястото, където търсим и намираме приятелите си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Paul C., Is The Net Redefining Our Identity?, Business Week; 05/12/97 Issue 3526

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.