Шери Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шери Търкъл
Sherry Turkle
американски психолог

Родена

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Харвардски университет
Радклиф
Научна дейност
Област Психология
Работила в Масачузетски технологичен институт

Уебсайт sherryturkle.com

Шери Търкъл (на английски: Sherry Turkle) е американски клиничен психолог и преподавател по социални науки и научни технологии в Масачузетския технологичен институт.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Търкъл фокусира изследванията си върху психоаналитичната перспектива спрямо културата и върху психологията на отношението на човека към технологията, особено – информационните технологии и компютърното пристрастяване.

В книгата си The Second Self („Вторият Аз“), Търкъл използва основно дискурса на Жан Пиаже, за да изследва как децата придобиват познание за компютъра и как това се отразява на съзнанието им.

В Life on the Screen („Живот на екрана“) Шери Търкъл описва възможността различната идентичност (или повече от една идентичност) на индивида във физическата реалност и при ролевите онлайн-игри (MUD) да се използва като форма на авто-терапия. Освен това, заради това, че жените и компютрите са „малко скарани“, Търкъл разкрива „нелинейния“ подход на жените към технологията, като го описва така, че сякаш жените използват компютрите – „повече като арфа, отколкото като чук[1]. Заради това, че технологичната култура е доминиращо мъжка – смята Търкъл – водещите ѝ ценности са йерархията и контролът. С развитието на Интернет, настъпва чувствителна промяна към култура, която цени сътрудничеството и общността – атрибути, по-характерни за женствеността.

Шери Търкъл работи над проблемите, които възникват при употребата на MUD-игрите. Един от тях е разграничаването между реалния живот и Интернет-дейността. В „Живот на екрана“ тя твърди, че компютрите и Интернет предефинират човешката идентичност; понеже хората изследват границите на собствената си личност, присвояват множествени Аз-ове и формират онлайн-взаимоотношения, които може да бъдат по-интензивни от реалните. Глобалната мрежа, според Търкъл, преформулира чувството ни за общност и мястото, където търсим и намираме приятелите си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]