Шери Търкъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шери Търкъл
Sherry Turkle
американски психолог

Родена
18 юни 1948 г. (69 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област Психология
Работила в Масачузетски технологичен институт

Шери Търкъл (на английски: Sherry Turkle) е американски клиничен психолог и преподавател по социални науки и научни технологии в Масачузетския технологичен институт.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Търкъл фокусира изследванията си върху психоаналитичната перспектива спрямо културата и върху психологията на отношението на човека към технологията, особено – информационните технологии и компютърното пристрастяване.

В книгата си The Second Self („Вторият Аз“), Търкъл използва основно дискурса на Жан Пиаже, за да изследва как децата придобиват познание за компютъра и как това се отразява на съзнанието им.

В Life on the Screen („Живот на екрана“) Шери Търкъл описва възможността различната идентичност (или повече от една идентичност) на индивида във физическата реалност и при ролевите онлайн-игри (MUD) да се използва като форма на авто-терапия. Освен това, заради това, че жените и компютрите са „малко скарани“, Търкъл разкрива „нелинейния“ подход на жените към технологията, като го описва така, че сякаш жените използват компютрите – „повече като арфа, отколкото като чук[1]. Заради това, че технологичната култура е доминиращо мъжка – смята Търкъл – водещите ѝ ценности са йерархията и контролът. С развитието на Интернет, настъпва чувствителна промяна към култура, която цени сътрудничеството и общността – атрибути, по-характерни за женствеността.

Шери Търкъл работи над проблемите, които възникват при употребата на MUD-игрите. Един от тях е разграничаването между реалния живот и Интернет-дейността. В „Живот на екрана“ тя твърди, че компютрите и Интернет предефинират човешката идентичност; понеже хората изследват границите на собствената си личност, присвояват множествени Аз-ове и формират онлайн-взаимоотношения, които може да бъдат по-интензивни от реалните. Глобалната мрежа, според Търкъл, преформулира чувството ни за общност и мястото, където търсим и намираме приятелите си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]