Яким Шишков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яким Шишков
участник в националреволюционнито движение
Роден
1815 г.
Починал
1902 г. (87 г.)
Ловеч, България

Яким Стоянов Шишков е участник в националреволюционнито движение. Ловчански чорбаджия от махала „Хармането“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Яким Шишков е роден през 1815 г. в заможно семейство от град Ловеч. Емигрира в Румъния, където се занимава с търговия. Тук се запознава с Георги Раковски и Любен Каравелов. Завръща се в Ловеч като богат търговец.

Участва в националреволюционнито движение. Подпомага Ловчанския частен революционен комитет на ВРО и Васил Левски. В неговото лозе на 3 октомври 1871 г. провеждат събрание Васил Левски, Ангел Кънчев, Димитър Общи и ловчанските дейци.

Подпомага културно-просветния живот в Ловеч.

Избиран от ловешките граждани за „мухбир“ („служебно лице немюсюлманин, посредник между българските раи и османските власти“). След залавянето на Васил Левски и докарването му в Ловеч, като мухбир е повикан в Ловешката османска полиция. Тук не потвърждава самоличността на Апостола. Успява да го осведоми за унищожаването на комитетските книжа и доказателствата за революционната дейност. Димитър Общи съобщава пред извънредната следствена комисия в София, че в градината (лозето) на Яким Шишков, се е срещал с Марин Поплуканов, Димитър Пъшков, Иван Драсов и с един поп, чието име не знае.

Яким Шишков умира през 1902 г.

Негов син е Данаил Шишков.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Централен революционен комитет в Българско, РИМ-Ловеч, 1970, с. 65