Ясен (област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ясен.

Ясен
На влизане в Ясен
На влизане в Ясен
Общи данни
Население2542 души[1] (15 септември 2022 г.)
139 души/km²
Землище18,229 km²
Надм. височина62 m
Пощ. код5850
Тел. код06357
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ87597
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Плевен
Георг Спартански
(независим)
Кметство
   кмет
Ясен
Йото Добрев
(ДГ)

Я̀сен е село в Северна България. То се намира в община Плевен, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Ясен е географското средище на територията между трите града- общински центрове – Плевен, Долни Дъбник и Долна Митрополия. През него минава главния път Плевен – София и жп линията Варна – София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историческият мост край Ясен в ремонт

Първите исторически данни за селото датират от 1826 г., когато по тези места се заселват преселници от балканска махала около Тетевенско. Те се спуснали по течението на р. Вит към Дунава, за да намерят подходяща земя – място за заселване, за препитание, и за да са по-далече от върлуващите по това време разбойнически шайки из Балкана. Тук заселниците прекосяват реката и заживяват в землянки в стръмния склон на р. Вит. Те били скотовъдци – отглеждали крави, магарета, овце и кози. Недалеч минавал главният път през Северна България от София за Плевен. През годините до края на IX век селото няколко пъти сменя мястото си и наименованието си – „Пали лула“/защото минаващи пътници се отбивали в селцето на почивка да палнат по лула/, малко подигравателното „Плъзи гъз“/, защото от стръмния склон със землянки до реката се слизало най-лесно с плъзгане".

По време на Руско–турската освободителна война селцето било в огнения обръч на щестмесечната обсада на Плевен. До селото се намира историческият мост, на който на 28 ноември/10 декември 1877 г. Осман паша предава сабята си и признава своята капитулация. Сега на това място на десния бряг на р. Вит се издига паметник на загиналите при превземането на гр. Плевен руски, румънски, финладски и др. воини, а на главния път София-Плевен точно пред с. Ясен е паметника „Предаването на Осман паша“

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Училище „Св. св. Кирил и Методий“ отваря врати през 1883 г., а от 1921 г. става прогимназия и влиза в специално построена от всички жители на селото сграда. През 1974 г. то е настанено в нова четириетажна сграда, в която се помещава и сега.

Читалище „Просвета-Ясен“ е създадено през 1923 г. от родолюбиви жители и развива богата културна и просветна дейност. В Ясен се намира единственият по рода си тютюнев завод за обработка на едролист тютюн в страната. Изграждането на железопътната линия София-Варна започва от с. Ясен. Селото се намира в средата и така линията се изгражда в двете посоки.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Ивановден в селото обикаля Кьорвата кобила – шествие от маскирани мъже, които влизат по къщите и играят на двора да гонят „злото“. Маскираните мъже представляват „булка“ и „младоженец“, стара баба с бебе, „стражар“ и „конски доктор“, просяк и поп. Главната роля в маскарада е на „Кьорвата кобила“ – кон, направен от подръчни материали и дървена глава.

На 11 април 2009 г./събота/ девойчетата от Групата за автентичен фолкллор при НЧ „Просвета – Ясен“ обиколиха селото с обичая „Лазаруване“. Водени от кумица и шаталка, нагиздени с местни носии, те огласиха улиците и дворовете със своите песни – „Утре е цветна Цветница, днес се Лазар празнуйе“. Навсякъде посрещнати с радост и умиление, момичетата събраха яйца и подаръци.

На 3 и 4 септември 2011 г. в с. Ясен ще се проведе за първи път Национален фестивал под наслов „Традицията среща бъдещето“.

На 26 и 27 май 2012 г. се провежда второто издание на фестивала „Традицията среща бъдещето“.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В с. Ясен е роден известният български поет и преводач от испански Александър Муратов, в него живее и твори и поетът Хинко Георгиев.