Опанец (област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg За другото българско село вижте Опанец (Област Добрич).

Опанец
Общи данни
Население1675 души[1] (15 септември 2022 г.)
89,4 души/km²
Землище18,734 km²
Надм. височина64 m
Пощ. код5851
Тел. код063578
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ53583
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Плевен
Георг Спартански
(независим)
Кметство
   кмет
Опанец
Тихомир Георгиев
(независим)
Опанец в Общомедия

Опанѐц е село в Северна България. То се намира в община Плевен, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото се намира река Вит. Съседни населени места са с. Буковлък и град Долна Митрополия. Селото е разделено на два квартала – старо село и ново село. Новото село е по-голямо по площ и население и е в близост до главния път София-Русе. Град Плевен е на около 1-2 километра.

Климатични условия[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е умерено континентален. Средните януарски температури са отрицателни, а юлските високи. Този район е с най-голяма температурна амплитуда. Проявяват се североизточни студени ветрове през зимата, а през лятото е топло с влажни северозападни ветрове. Климатичните условия са подходящи за развитие на селското стопанство, особено за отглеждане на зърнени култури и овощни насаждения.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Релефът има хълмист характер. Най-високата точка е в средата на землището е с надморска височина 218,12 m, а най-ниската е в западната част на долината на река Вит – 47,7 m. Най-изразените релефни форми са оврази и дерета.

Почви[редактиране | редактиране на кода]

На територията на землището преобладават алувиалните почви с представители ливадни и делувиално-ливадните почви, които са най-благоприятни за развитието на зърнени култури, овощни видове и зеленчуци. Друг основен почвен тип разпространен на територията на землището са черноземните. Те са с ниско съдържание на хумус и повишена мощност на хумусния слой. Черноземните почви са представени от карбонатни черноземни и излужени черноземни. Двата типа се характеризират с хумусен хоризонт с мощност от 50 до 80 см със сиво или кафяво-черен цвят и са благоприятни за развитието на житни култури, зеленчуци и овощни насъждения.

История[редактиране | редактиране на кода]

Открити са следи от старо селище от 2-3 век в областта „Смръдля“. В центъра на селото има паметник в памет на руските войни и военно-полевата болница на Пирогов. На хълма над селото (на мястото на турската табия) има паметник на румънските войници загинали при обсадата на Плевен по време на руско-турската освободителна война. Северозападно от селото се намират два паметника посветени на Септемврийското въстание от 1923 г.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Религията, която се изповядва е християнство. В селото има стара църква, която е разрушена по време на социалистическия режим, а се строи нова в Новото село църквата вече е завършена.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото има кметство, здравна служба и основно училище, в което учат около 150 деца и 20 учители. Има също и детска градина, която е посещавана от около 100 деца и 10 преподаватели.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото има паметници на руски войници, които са загинали за освобождението на България от османско владичество.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото е на 24 май и съвпада с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът се отбелязва с традиционен събор.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Кухнята по този край е типично северняшка. Подправките, лютите чушлета, соленото, чесън и кромид са сред най-често използваните съставки. Предпочитат се ястията със запръжка и това с много бял хляб, но най-вкусно с домашната замесена бабина питка.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболен отбор „Бенковски“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]