1973 Голяма награда на Белгия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
 Гран При на Белгия
Золдер
Дължина писта 4,220 km
Обиколки 70
Състезание 295,379 km
Дата 20 май 1973
Време Горещо, сухо
Победител
Пилот
време
Джеки Стюърт
1:42:13.43
Полпозишън
Пилот
време
Рони Петерсон
1:22.46
Най-бърза обиколка
Пилот
време
Франсоа Север
1:25.42 (28)

1973 Голяма награда на Белгия е 20-то за Голямата награда на Белгия и пети кръг от сезон 1973 във Формула 1, провежда се на 20 май 1973 година на пистата Золдер близо до Хьосден-Золдер, Белгия.

Репортаж[редактиране | редактиране на кода]

След като пропусна предишното състезание в Испания, заради ангажиментите си във Формула 2, Жан-Пиер Жарие се връща в отбора на Марч, докато Текно заедно с новозеландеца Крис Еймън се завръщат, след четири пропуснати кръга. Ферари реши да участват само с Джаки Икс, така както бе и в Монжуик. По списък бе и отбора на Инсайн, но болидът не бе готов на време. Брабам са отново с трети участник в лицето на Андреа де Адамич зад волана на BT37.

Квалификация[редактиране | редактиране на кода]

Трасето е трябвало да бъде реасфалтирано седмица преди уикенда, след като Джеки Стюарт, Емерсон Фитипалди и Франсоа Север инспектираха трасето. След само час от петъчната сесия, ново-асфалтираното трасе отново поддаде. Като отговор пилотите обявиха, че ще бойкотират състезанието като дори някои поискат състезанието да се премести в Нивел. Икс, който не е член на организацията на Гран При пилотите излезе сам на трасето, докато останалите аргументират. Скоро Нани Гали за Исо Марлборо, който се появи по-късно също излезе на трасето, а след споразумение останалите състезатели също излязоха на трасето.

Ре-асфалтираното трасе бе хлъзгаво, въпреки че не поддаде този път като причината бе силния вятър, който издухва пясъка от намиращите се около трасето дюни. Това бе повод и на образуващите се инциденти и завъртания отстрана на пилотите. Въпреки това Рони Петерсон постига поредната си пол-позиция, побеждавайки с повече от половин секунда от времето на Дени Хълм с Макларън. Стратегията на Икс бе отплатено с трето място на стартовата решетка пред Тирел-а на Север, а БРМ-а на Жан-Пиер Белтоаз се класира пред втория Тирел на Стюарт. Карлос Ройтеман и Карлос Паче се нареждат на четвърта редица пред Фитипалди и Питър Ревсън. Текно-то на Еймън се добра до 15-та позиция, докато бяло червения Шадоу на Греъм Хил се класира на последната 23-та позиция.

Състезание[редактиране | редактиране на кода]

Хаос се образува преди старта, относно коя стартова решетка да бъде използвана, след като системата от 3-2-3-2 бе първоначално планирано вместо модерния вариант от 2-2-2-2. Това не са и единствените проблеми, след като организаторите са коригирали времената на пилотите, записани от квалификацията. Въпреки това състезанието е отменено само 13 минути. Петерсон отново направи добър старт, както бе и в Монжуик, но по-добър бе този на Север който се добра до второто място. След само обиколка и половина Север поведе колоната от Петерсон.

Французинът започна бързо да прави разлика пред останалите, докато Хълм е първия посетил боксовете, след като дроселовите плъзгачи са замърсени от пясък, повлияно от завъртане на новозеландеца. Скоро асфалта отново се пропука на няколко места, докато прахта и пясъка образували се около пистата направи изпреварванията трудни. Майк Хейлууд стана първата жертва от замърсеното трасе, след като се завъртя на завоя Терлаемен в 5-та обиколка. Механични проблеми, принуждават и Гали и Хоудън Гънли да спрат в бокса на Уилямс, докато състезанието на Икс приключи със счупване на горивната помпа в шестата обиколка.

Джаки Оливър бе следващия който бе сполетян от проблеми, след като и той загуби контрол на Терлаемен, забивайки се в паркирания Съртис на Хейлууд. Скоро последва и съотборника му Джордж Фолмър три обиколки по-късно, паркирайки болида си, след като един от дроселите бе замърсен, а Майк Бютлър оцеля след проблем в частния Марч и се върна на трасето последен. 14-та обиколка видя и отпадането на Ройтеман от трета позиция, след като предавателния лост се счупи в неговия Косуърт, давайки позицията на Емерсон Фитипалди. Гънли бе следващия който излетя от трасето в 16-та обиколка. Преднината на Север продължи да се увеличава като играеща роля е проблем със спирачките на Петерсон и след три обиколки двойката Фитипалди/Стюарт изпревари шведа. Скоро битката между двамата бе за лидерството, след като Север загуби точката на спиране в Болдербург в 20-та обиколка. Франсоа се върна на трасето чак на осма позиция.

Емерсон поведе само пет обиколки, след като Стюарт изпревари Лотус-а (който страдаше от проблем в налягането на маслото) шест обиколки по-късно. Проблемите на Петерсон продължават след като Ревсън го изпревари, а същото го стори и Север. Грешка на американеца връчи позицията на французина, докато Лотус-а на Рони бе изпреварен и от Паче, преди и той да загуби контрол в 43-та обиколка, паркирайки до болида на вече отпадналия Ревсън. Скоро Север погълна зад себе си и Фитипалди за втора позиция, след което Тирел-ите повеждат със собствено темпо. Паче продължи към боксовете, след като проблем в една от задните гуми повреди и задното крило по време на завъртането. Ники Лауда взе четвъртата позиция пред де Адамич, Еймън и Хълм. Последните отпаднали са Бютлър, Жарие и Клей Регацони със едно и също отпадане повлияно от прашните части на трасето. При случая със заводския Марч, Жарие удари паркирания Макларън на Ревсън, нанасяйки повреди и на двата болида.

Стюарт пресича финала за своята втора победа за сезона, както и втора двойна победа за Тирел благодарение на второто място на Север, постигайки и най-бързата обиколка. Емерсон завърши на почти обиколка зад сините болиди, а де Адамич успя в последната обиколка да изпревари БРМ-а на австриеца, след като Лауда влезе в бокса за презареждане с гориво. Текно благодарение на Еймън постига първите си точки, въпреки проблемите по кокпита да притесняват новозеландеца. Хълм след ранния си стоп завърши седми пред Паче и Хил, докато Жан-Пиер Белтоаз остана доста назад за да бъде класиран, след неуспешни опити с оправянето на електрото на неговия БРМ.

Класиране[редактиране | редактиране на кода]

Поз No Пилот Конструктор Обиколки Време/Отпадане Място Точки
1 5 Flag of the United Kingdom.svg Джеки Стюърт Тирел-Форд 70 1:42:13.43 6 9
2 6 Flag of France.svg Франсоа Север Тирел-Форд 70 + 31.84 4 6
3 1 Flag of Brazil.svg Емерсон Фитипалди Лотус-Форд 70 + 2:02.79 9 4
4 9 Flag of Italy.svg Андреа де Адамич Брабам-Форд 69 + 1 Об. 18 3
5 21 Flag of Austria.svg Ники Лауда БРМ 69 + 1 Об. 14 2
6 22 Flag of New Zealand.svg Крис Еймън Текно 67 + 3 Об. 15 1
7 7 Flag of New Zealand.svg Дени Хълм Макларън-Форд 67 + 3 Об. 2  
8 24 Flag of Brazil.svg Карлос Паче Съртис-Форд 66 + 4 Об. 8  
9 12 Flag of the United Kingdom.svg Греъм Хил Шадоу-Форд 65 + 5 Об. 23  
10 19 Flag of Switzerland.svg Клей Регацони БРМ 63 Инцидент 12  
11 15 Flag of the United Kingdom.svg Майк Бютлър Марч-Форд 63 Инцидент 20  
Отп 14 Flag of France.svg Жан-Пиер Жарие Марч-Форд 60 Инцидент 16  
НКл 20 Flag of France.svg Жан-Пиер Белтоаз БРМ 56 Не е класиран 5  
Отп 11 Flag of Brazil.svg Уилсън Фитипалди Брабам-Форд 46 Двигател 19  
Отп 2 Flag of Switzerland.svg Рони Петерсон Лотус-Форд 42 Инцидент 1  
Отп 8 Flag of the United States.svg Питър Ревсън Макларън-Форд 33 Инцидент 10  
Отп 25 Flag of New Zealand.svg Хоудън Гънли Исо Малборо-Форд 16 Инцидент 21  
Отп 10 Flag of Argentina.svg Карлос Ройтеман Брабам-Форд 14 Двигател 7  
Отп 16 Flag of the United States.svg Джордж Фолмър Шадоу-Форд 13 Дросел 11  
Отп 17 Flag of the United Kingdom.svg Джаки Оливър Шадоу-Форд 11 Инцидент 22  
Отп 3 Flag of Belgium.svg Джеки Икс Ферари 6 Маслена помпа 3  
Отп 26 Flag of Italy.svg Нани Гали Исо Малборо-Форд 6 Двигател 17  
Отп 23 Flag of the United Kingdom.svg Майк Хейлууд Съртис-Форд 4 Инцидент 13  

Класиране след състезанието[редактиране | редактиране на кода]

Генерално класиране при пилотите
Поз Пилот Точки
1 Flag of Brazil.svg Емерсон Фитипалди 35
2 Flag of the United Kingdom.svg Джеки Стюърт 28
3 Flag of France.svg Франсоа Север 18
4 Flag of the United States.svg Питър Ревсън 9
5 Flag of New Zealand.svg Дени Хълм 9
6 Flag of Italy.svg Артуро Мерцарио 6
7 Flag of the United States.svg Джордж Фолмър 5
8 Flag of Belgium.svg Джаки Икс 5
Генерално класиране при отборите
Поз Конструктор Точки
1 Flag of the United Kingdom.svg Тирел-Форд 36
2 Flag of the United Kingdom.svg Лотус-Форд 35
3 Flag of the United Kingdom.svg Макларън-Форд 15
4 Flag of Italy.svg Ферари 9
5 Flag of the United Kingdom.svg Шадоу-Форд 5
6 Flag of the United Kingdom.svg БРМ 5
7 Flag of the United Kingdom.svg Брабам-Форд 4
8 Flag of Italy.svg Текно 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Предходно състезание:
1973 Испания
ФИА Формула 1 Световен
Шампионат, Сезон 1973
Следващо състезание:
1973 Монако

Предходна година:
1972
Голяма награда на Белгия Следваща година:
1974