1973 Голяма награда на Монако

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
 Гран При на Монако
Карта на пистата
Монте Карло
Дължина писта 3.278 km
Обиколки 78
Състезание 255.684 km
Дата 3 юни 1973
Време Сухо,топло
Победител
Пилот
време
Джеки Стюърт
1:57:44.3
Полпозишън
Пилот
време
Джеки Стюърт
1:27.5
Най-бърза обиколка
Пилот
време
Емерсон Фитипалди
1:28.1 (78)

1973 Голяма награда на Монако е 20-то за Голямата награда на Монако и шести кръг от сезон 1973 във Формула 1, провежда се на 3 юни 1973 година по улиците на Монте Карло, Монако.

Репортаж[редактиране | редактиране на кода]

Голяма част от трасето бе променено от ГП на Монако през 1972, с включването на нова секция около басейна, както и разширяването на тунела, заради построяването на нов хотел като преди това бе трибуна. Ферари повика отново Артуро Мерцарио за съотборник на Джаки Икс, след като пропусна предишните два кръга. В списъка с участващите присъства и два частни екипа. Лорд Александър Хескет успя да се сдобие с Марч 731 за своя пилот Джеймс Хънт, който впечатли шефа си по време на нешампионатно състезание в Силвърстоун преди месец. Същата машина се сдоби и Дейвид Пърли, който носи със себе си спонсор в лицето на компания за перални Лек.

Квалификация[редактиране | редактиране на кода]

Джеки Стюарт доминира квалификацията, побеждавайки втория Рони Петерсон с две десети от секундата. Дени Хълм е трети пред Франсоа Север, Емерсон Фитипалди и Ники Лауда. След тях са още Икс, Клей Регацони, Уилсън Фитипалди и Хоудън Гънли. Миналогодишният победител Жан-Пиер Белтоаз остана едва 11-ти докато Хънт (чийто отбор обра погледите на зрителите, появявайки се с коли Ролс Ройс) и Пърли се класират съответно 18-ти и 23-ти. Андреа де Адамич остана 26-ти и извън 25-те даващи право за участие в състезанието, но след като Шадоу-ът на Джордж Фолмър бе повреден от контакт със Мерцарио, италианеца бе повикан да заеме неговото място като първа резерва.

Състезание[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от миналогодишното състезание, времето е благородно за пилотите и за зрителите с ясно синьо небе. Север от втора редица отново потегли по добър начин, изпреварвайки Петерсон, който бе погълнат и от Регацони, след първия завой като и тримата изпревариха Стюарт. Скоро французина получи спукване на една от гумите си във втората обиколка, което го прати предпоследен преди да влезе в бокса. Петерсон си върна загубената позиция от Регацони, който бави останалите състезатели и давайки право на шведа да се откъсне напред. БРМ-ът на швейцареца остана на втора позиция за пет обиколки, преди да изпусне шикана заради блокиране на спирачките, след което посети бокса на своя отбор. Стюарт и Фитипалди настигат Петерсон, който отново има проблеми, този път с налягането в маслото което намали скоростта му. Това даде шанс на Тирел-а, а после и Лотус-а да го задминат в осмата обиколка, докато обиколка по-късно Лауда, Икс и Уилсън Фитипалди също минават покрай Лотус-а. Майк Бютлър стана първата жертва, след като спирачките го предадоха в третата обиколка.

Крис Еймън, който се движи седми със своето Текно, също получи проблем след спукване на гума която прати последен, докато Регацони напусна, след като работата по оправянето на спирачките не даде резултат. Новозеландецът го последва в 22-та обиколка с чувствително прегряване на двигателя, а две обиколки по-късно бе ред и на Лауда с повреда по скоростната кутия на неговия БРМ. Това остави Икс да се бори за трета позиция с Уилсън Фитипалди, Петерсон и Хълм. Нани Гали и Пърли са следващите отпаднали, докато прогреса на Север бе забавен от Карлос Ройтеман, и след като французина се справи с Брабам-а, следващия го Питър Ревсън не даде никакво съпротивление, част от това е помогната от Стюарт, който ги настигна с обиколка.

В 40-та обиколка Стюарт има преднина от 13 секунди пред Емерсон, докато Икс удържа третата позиция от Уилсън Фитипалди и Хълм, който изпревари Петерсон. Гънли със своя Исо Марлборо се движе зад зоната на точките пред Белтоаз, преди французина да удари мантинелата със задна лява гума повредена от удара, както и окачването. Майк Хейлууд за кратко бе осми, преди да бъде погълнат от лидера и от Север, но англичанина си върна позицията след като Гънли отпадна с повреда по полуоската. Същият проблем сполетя и Икс в 44-та, а Ройтеман се оттегли със повреда по скоростната кутия, оставайки на четвърта предавка две обиколки по-късно. Това остави Стюарт напред с комфортна преднина пред Емерсон Фитипалди, чийто по-възрастен брат Уилсън се намира трети. Благодарение на многото отпаднали, Петерсон се добра до 4-то място, пред Север, който се движи зад лидера. Хейлууд бе шести със своя Съртис, преди да спре с износена гума, давайки право на Ревсън и Хънт да го изпреварят.

Интересна ситуация се образува между Тирел-ите и Лотус-ите като на пистата Стюарт и Север се доближават до Петерсон. Планът бе шотландеца да извлече французина в опит за атака, ако шведа бъде изпреварен от Джеки. Този ход обаче е опасен, което може да даде шанс на Фитипалди да настигне лидера в случай, ако бъдат забавени от Петерсон. След като Лотус-а прихвана групата, Север отвори вратата на Емерсон, докато Рони даде път на лидера в състезанието да го задмине. Докато тази битка се водеше между лидерите, отличното състезание на Уилсън Фитипалди завърши с проблем в горивната система, шест обиколки до финала.

Емерсон успя да намали разликата си между него и Стюарт, но това бе недостатъчна като на финала двамата са разделени със секунда и три десети. За шотландеца това бе 25-та победа, която го изравни със Джим Кларк по победи. Петерсон, след проблемите които има от старта се поздрави с трета позиция, пред Север и Макларън-ите на Ревсън и Хълм като последния се нуждае Хънт да отпадне, което и стана след като Марч-а на Джеймс получи повреда по скоростната кутия, пет обиколки до финала. Другите които финишират са де Адамич, Хейлууд и Джаки Оливър.

Класиране[редактиране | редактиране на кода]

Поз No Пилот Конструктор Обиколки Време/Отпадане Място Точки
1 5 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеки Стюърт Тирел-Форд 78 1:57:44.3 1 9
2 1 Бразилия Емерсон Фитипалди Лотус-Форд 78 + 1.3 5 6
3 2 Швейцария Рони Петерсон Лотус-Форд 77 + 1 Об. 2 4
4 6 Франция Франсоа Север Тирел-Форд 77 + 1 Об. 4 3
5 8 Съединени американски щати Питър Ревсън Макларън-Форд 76 + 2 Об. 15 2
6 7 Нова Зеландия Дени Хълм Макларън-Форд 76 + 2 Об. 3 1
7 9 Италия Андреа де Адамич Брабам-Форд 75 + 3 Об. 25  
8 23 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Майк Хейлууд Съртис-Форд 75 + 3 Об. 13  
9 27 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Хънт Марч-Форд 73 Двигател 18  
10 17 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джаки Оливър Шадоу-Форд 72 + 6 Об. 22  
11 11 Бразилия Уилсън Фитипалди Брабам-Форд 71 Горивна с-ма 9  
Отп 14 Франция Жан-Пиер Жарие Марч-Форд 67 Ск.кутия 14  
Отп 12 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Греъм Хил Шадоу-Форд 62 Окачване 24  
Отп 4 Италия Артуро Мерцарио Ферари 58 Налягане-масло 16  
Отп 10 Аржентина Карлос Ройтеман Брабам-Форд 46 Ск.кутия 19  
Отп 3 Белгия Джеки Икс Ферари 44 Полуоска 7  
Отп 25 Нова Зеландия Хоудън Гънли Исо Малборо-Форд 41 Полуоска 10  
Отп 20 Франция Жан-Пиер Белтоаз БРМ 39 Инцидент 11  
Отп 24 Бразилия Карлос Паче Съртис-Форд 31 Полуоска 17  
Отп 18 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Пърли Марч-Форд 31 Теч-масло 23  
Отп 26 Италия Нани Гали Исо Малборо-Форд 30 Полуоска 21  
Отп 21 Австрия Ники Лауда БРМ 24 Ск.кутия 6  
Отп 22 Нова Зеландия Крис Еймън Текно 22 Прегряване 12  
Отп 19 Швейцария Клей Регацони БРМ 15 Спирачки 8  
Отп 15 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Майк Бютлър Марч-Форд 3 Двигател 20  

Класиране след състезанието[редактиране | редактиране на кода]

Генерално класиране при пилотите
Поз Пилот Точки
1 Бразилия Емерсон Фитипалди 41
2 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеки Стюърт 37
3 Франция Франсоа Север 21
4 Съединени американски щати Питър Ревсън 11
5 Нова Зеландия Дени Хълм 10
6 Италия Артуро Мерцарио 6
7 Съединени американски щати Джордж Фолмър 5
8 Белгия Джаки Икс 5
Генерално класиране при отборите
Поз Конструктор Точки
1 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Тирел-Форд 45
2 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус-Форд 41
3 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Макларън-Форд 17
4 Италия Ферари 9
5 Съединени американски щати Шадоу-Форд 5
6 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия БРМ 5
7 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Брабам-Форд 4
8 Италия Текно 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Предходно състезание:
1973 Белгия
ФИА Формула 1 Световен
Шампионат, Сезон 1973
Следващо състезание:
1973 Швеция

Предходно състезание:
1972
Голяма награда на Монако Следващо състезание:
1974