Beach Abort

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Beach Abort (ВА)
Данни за кораба
Полет на Мъркюри №7 (капсула № 1)
КосмодрумУолъпс Айланд, Вирджиния
Старт9 май 1960
Кацане9 май 1960
Продължителност на полета1 минута 16 секунди
Брой обиколкисуборбитална балистична траектория
Изминато разстояние1,6 км
Апогей0,8 км
Маса1154 кг

Данни за екипажа
Членове на екипажабезпилотен
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
LJ-1В МА-1
Beach Abort (ВА) в Общомедия

Мисията Beach Abort (ВА) (на английски: Beach Abort) е изпитателен безпилотен старт на космическия кораб „Мъркюри“ без ракета-носител.[1]

Подготовката на „Beach Abort“.

Полетът[редактиране | редактиране на кода]

Изпитанията са проведени на 9 май 1960 г. на полигона на НАСА на остров Уолъпс Айланд, щата Вирджиния. Основната задача е изпитание на системата за аварийно спасяване (САС), парашутната система, системите за меко кацане и симулиране на спасителна операция в случай на авария при старта.

Космическият кораб „Мъркюри“ е изстрелян от нивото на земята с помощта на САС. Полетът е с продължителност 1 минута и 16 секунди, максимална височина – 750 м на разстояние 1,6 км. Хеликоптер на морската пехота успява да вдигне и достави на стартовата площадка космическия кораб от океана за около 17 минути след старта. Максималната достигната скорост при полета е 1571 км/ч.

Мисията е обявена за успешна, макар че двигателите на САС извеждат кораба на недостатъчно разстояние, а фермовата конструкция, на която е закрепена двигателната установка на САС след отделянето е изхвърлена много близо до кораба. За изпитанията е използван космическия кораб „Мъркюри“ № 1 – първият космически кораб, построен от фирма McDonnell Douglas. Масата на полезния товар е 1154 кг.

Капсулата, използвана в мисията е изложена в New York Hall of Science.[2]

Цитати[редактиране | редактиране на кода]

  1. Encyclopedia Astronautica Index: 1 // astronautix.com. Посетен на 25 януари 2022.
  2. New York Hall of Science Rocket Park Exhibit, архив на оригинала от 3 март 2008, https://web.archive.org/web/20080303084309/http://www.nyscience.org/exhibitions/explore_exhibitions/38694, посетен на 9 януари 2013 

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]