Биг Джо 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Биг Джо 1 (ВJ-1)
Mercury insignia.png
Данни за кораба
Ракета-носител Атлас D 10D
Полет на Мъркюри № 2
Космодрум База на ВВС „Кейп Канаверал“, стартова площадка LC-14
Старт 9 септември 1959
02:19:00 UTC
Кацане 21 август 1959
02:32:00 UTC
Място на кацане Атлантически океан
2407 km югоизточно от Кейп Канаверал
Продължителност на полета 13 минути
Брой обиколки суборбитален космически полет
Изминато разстояние 2292 km
Апогей 153 km
Маса 1159 кг

Данни за екипажа
Членове на екипажа безпилотен
Позивна ВJ-1
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
Mercury insignia.jpg LJ-1 Mercury insignia.jpg LJ-6
Биг Джо 1 (ВJ-1) в Общомедия
„Биг Джо 1“ на стартовата площадка.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Мисията Биг Джо 1 (ВJ-1) (на английски: Big Joe 1) e част от програма „Мъркюри“, в рамките на която е осъществен само един старт. Това е първо използване на ракетата-носител „Атлас“ в програмата.

Полетът[редактиране | редактиране на кода]

„Биг Джо“ стартира с ракета-носител „Атлас“ като безпилотен макет на капсулата на космическия кораб „Мъркюри“ от Кейп Канаверал, Флорида на 9 септември 1959 г. Целта на полета е проверка поведението на космическия кораб при изхвърлянето на топлозащитния екран.

Полетът е частично успешен. Топплозащитния екран издържа спуска и е в учудващо добро състояние, когато е изваден от Атлантическия океан. Двигателите на "Атлас-D" се отделят късно от капсулата "Мъркюри". Заради голямото тегло (неотделените двигатели на ракетата-носител) спирачния двигател работи по-натоварено и изчерпва горивото си 14 секунди по-рано, а макетът на кораба не е снабден със система за аварийно спасяване (САС). Капсулата на „Мъркюри“ прелетява по балистична траектория 2292 километра, достигайки апогей 140 km и се приземява след 13-минутен полет. Капсулата е изследвана за всички ефекти от въздействието на високата температура при спускането в атмосферата, както и влиянието на други динамични сили и напрежения. Получените данни от полета напълно удовлетворяват НАСА и следващия планиран полет „Биг Джо-2“ е отменен.

Макетът на космическата капсула, използвана в полета e изложена в Националния аерокосмически музей към Смитсъновия институт във Вашингтон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]