Литъл Джо 1Б

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Литъл Джо 1Б (LJ-1В)
Данни за кораба
Ракета-носителЛитъл Джо I
Полет на Мъркюри №6
КосмодрумУолъпс Айланд, Вирджиния, LA-1
Старт21 януари 1960
Кацане21 януари 1960
Място на кацанеАтлантически океан
Продължителност на полета8 минути 35 секунди
Брой обиколкисуборбитална балистична траектория
Изминато разстояние19 км
Апогей15 км
Маса1007 кг

Данни за екипажа
Членове на екипажапримат
ПозивнаLJ-1В
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
LJ-2 ВА
Литъл Джо 1Б (LJ-1В) в Общомедия
Старта на „Литъл Джо 1Б“.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Мисията Литъл Джо 1Б (LJ-1В) (на английски: Little Joe 1В) е изпитателен полет на ракетата Литъл Джо I за проверка на системата за аварийно спасяване (САС) в рамките на програма „Мъркюри“. На борда се намира женския макак Мис Сам.

Полетът[редактиране | редактиране на кода]

Литъл Джо 1Б е изстрелян за изпробване на САС при високо аеродинамично натоварване на космическия кораб по време на извеждането му в орбита. Този старт е повторение на полета Литъл Джо 1, състоял се на 21 август 1959 г. Тогава двигателите на САС неочаквано заработват 31 минута преди планирания старт на главните на ракетата-носител „Литъл Джо-1“. Планът е, че при достигане на планираното максимално аеродинамично натоварване автоматиката трябва да подаде сигнал за спиране (симулиране на авариен режим) на главните двигатели. Това става около 30 секунди след старта. В тази ситуация, при сработването на САС се увеличава още повече скоростта на кораба. По това време е подадена и команда за задействане на пироболтовете за отделяне на космическия кораб от ракетата-носител. Двигателите се включват и се постига планираното увеличение на скоростта (при работещи главни двигатели). Мис Сам в продължение на 28 секунди в състояние на безтегловност. Достигната е височина 15 км на разстояние 19 км, скорост 3307 км/ч, ускорение 44 м/сек2; G = 4,5.

Макакът Мис Сам е един от няколкото примата, изстреляни в космоса. Тя е дресирана и тренирана в Школата по авиационна медицина в Сан Антонио, щата Тексас. От там произлиза и името и: (SAM – School of Aviation Medicine).

Мисията е напълно успешна.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]