Мъркюри 10

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мъркюри-Атлас 10
Данни за кораба
Ракета-носителАтлас LV – 3B
Полет на Мъркюри №27 (капсула № 15)
КосмодрумБаза на ВВС „Кейп Канаверал“, стартова площадка LC-5
Стартоктомври 1963 (планиран)
Продължителност на полета3 денонощия (планирани)
МасаПри старта: 1490 кг
Данни за екипажа
Членове на екипажа1
ПозивнаFreedom 7-ІІ
Снимка на екипажа

Алън Шепърд
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
МR-9 GT-1

Мъркюри 10 (на английски: Mercury 10) е последния пилотиран космически кораб от първо поколение на САЩ. Стартът му е планиран за октомври 1963 г. Полетът е отменен на 13 юни 1963 г.

Екипаж[редактиране | редактиране на кода]

Пост Астронавт
Пилот Алън Шепърд
един космически полет

План на полета[редактиране | редактиране на кода]

Мъркюри 10 е планиран като най-продължителния полет в програмата. Корабът наречен Фрийдъм 7 ІІ (на английски: Freedom 7 ІІ) е трябвало да извърши 48 обиколки на Земята за малко повече от три денонощия. Същевременно това е бил и първият предвиден полет на модифицирания носител Атлас LV – 3B. В съответствие с приетата програма за ротация на екипажите, за пилот на Мъркюри 10 е определен Алън Шепърд – ветеран от първия суборбитален полет на Мъркюри 3 през 1961 г.

Анулиране на полета[редактиране | редактиране на кода]

На 13 юни 1963 г., Мъркюри 10 е отменен. Причините за това решение на НАСА са две. На първо място, агенцията преценява, че този полет с нищо няма до обогати американската космическа програма, при положение, че полета на последния Мъркюри 9 е вече над денонощие, а полетите на руските кораби са още по-продължителни. Така многодневния пилотиран полет остава да се осъществи по време на програмата Джемини – пилотирани космически кораби, второ поколение. Това решение показва гъвкавостта на НАСА, а представлява и икономия на средства, вложени в следващите програми. На второ място, ресурсите на НАСА са вече пренасочени изцяло към програмата Джемини и започващата програма Аполо и по думите на един от директорите на агенцията „по това време само двама инженери са все още останали в програмата Мъркюри“. Така че желанието на НАСА да не се раздвоява, а да насочи всичките си усилия в новите програми е логично и разбираемо. И действително в програмата Джемини е предвиден многодневен пилотиран полет – Джемини 7, осъществен през декември 1965 г., но с много по-високи параметри на мисията от отменения Мъркюри 10. На практика програмата Мъркюри приключва с полета на Мъркюри 9. Неизползваната капсула на Мъркюри 10 се съхранява в Ames Research Center, Лос Анджелис, Калифорния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mercury spacecraft no. 15A configuration specification (Mercury-Atlas 10). NASA, November 1962.
  2. Project Mercury quarterly status report no. 19. NASA, 1963.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Freedom 7-II museum pictures of Freedom 7-II posted at Space Modelers website – Ninfinger Productions]