Литъл Джо 1A

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Литъл Джо 1А (LJ-1А)
Mercury insignia.png
Данни за кораба
Ракета-носител Литъл Джо I
Полет на Мъркюри № 4
Космодрум Уолъпс Айланд, Вирджиния, LA-1
Старт 4 ноември 1959
Кацане 4 ноември 1959
Продължителност на полета 8 минути 11 секунди
Брой обиколки суборбитална балистична траектория
Изминато разстояние 18,5 км
Апогей 14,5 км
Маса 1007 кг

Данни за екипажа
Членове на екипажа безпилотен
Позивна LJ-1А
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
Mercury insignia.jpg LJ-6 Mercury insignia.jpg LJ-2
Литъл Джо 1А (LJ-1А) в Общомедия
„Литъл Джо 1А“ на стартовата площадка.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Мисията Литъл Джо 1А (LJ-1А) (на английски: Little Joe 1А) е изпитателен полет на ракетата Литъл Джо I за проверка на системата за аварийно спасяване (САС) в рамките на програма „Мъркюри“.

Полетът[редактиране | редактиране на кода]

Литъл Джо 1A е изстрелян за изпробване на САС при високо аеродинамично натоварване на космическия кораб по време на извеждането му в орбита. Този старт е повторение на полета Литъл Джо 1, състоял се на 21 август 1959 г. Тогава двигателите на САС неочаквано заработват 31 минута преди планирания сработването на главните на ракетата-носител „Литъл Джо-1“. При достигане на планираното максимално аеродинамично натоварване автоматиката трябва да подаде сигнал за спиране (симулиране на авариен режим) на главните двигатели. Това трябва да стане около 30 секунди след старта. В тази ситуация, при сработването на САС ще се увеличи още повече скоростта на кораба. По това време е подадена и команда за задействане на пироболтовете за отделяне на космическия кораб от ракетата-носител. До този момент всичко върви по план и се подава команда за сработване на САС. Двигателите се включват, но не веднага, а след повече от планираното време. Така увеличението на скоростта от сработването на двигателите на САС (при работещи главни двигатели, а това е главната задача на полета) не се постига. Поради това е планиран още един полет — Литъл Джо 1Б.

Останалата част на полета минава по план. Достигната е височина 14,5 км на разстояние 18,5 км, скорост 3257 км/ч, G = 16,9.

Източници[редактиране | редактиране на кода]