Chromecast

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Външен вид на Chromecast

Chromecast (произнася се кроумкаст) е цифров медиен плейър, разработен от Google. Устройството по размери (72 mm) и форма е подобно на USB флаш. То може да възпроизвежда аудио/видео съдържание с висока разделителна способност (HD). Преносът на данните се осъществява по WiFi от интернет или от локална мрежа. Устройството има 512 MB оперативна памет (Micron DDR3L) и 2 GB флашпамет.

Chromecast работи с опростена версия на Chrome OS. Обновленията на операционната система се зареждат автоматично, без предварително уведомяване. За предаване на медийното съдържание Chromecast използва протокола DIAL, разработен съвместно от компаниите Netflix и YouTube.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Chromecast се включва към HDMI вход на телевизора, захранването се подава чрез micro USB вход от външен захранващ адаптер или от USB порт на телевизора. Устройството се свързва с домашната мрежа на ползвателя и към интернет чрез Wi-Fi. За използване на устройството ползвателят трябва да избере съдържание от уеб браузъра Google Chrome на персоналния си компютър или чрез съответно приложение, инсталирано на негово мобилно устройство. Медийното съдържание се възпроизвежда в стрийминг режим през Chromecast по такъв начин, че позволява мобилното устройство да се използва за други цели, например да се отговаря на входящи повиквания.

Работата на Chromecast се поддържа чрез приложения за Android и iOS, а също от уеб приложения, намиращи се в браузъра Google Chrome за Windows, OS X и Chrome OS. Качеството на изображението зависи от изчислителната мощност на компютъра.

Наличност и цена[редактиране | редактиране на кода]

Устройството е пуснато на пазара в САЩ на 24 юли 2013 г., първоначално за 35 $. От 19 март 2014 г. то се предлага в още 11 други страни (вкл. някои европейски, за 35 €). По-късно устройството се предлага и в България.