Елефант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Elefant)
Елефант
Модел на танков разрушител „Елефант“
Тактико-технически данни
Националност Германия
Типсамоходно противотанково оръдие
История на производство и служба
ПроектантФердинанд Порше
Брой произведени90 – 91
На въоръжение приВермахт
КонфликтиВтора световна война
Габаритни характеристики
Тегло68 t
Дължина8.14 m
Ширина3.38 m
Височина2.97 m
Броня и въоръжение
Броня (челна)200 mm
Броня (странична)80 mm
Основно въоръжение88 mm PaK 43/2 L/71
Допълнително въоръжение7.92 mm картечница MG-34
Технически данни
Силова установка2×Майбах HL 120
2×320 к.с. (2×220 kW)
Окачваненадлъжно торсионно
Макс. скорост30 km/h (по шосе)
Запас от ход150  km (по шосе)
90  km (прес. терен)
Екипаж6
Елефант в Общомедия

Elefant или Panzerjäger Tiger (P) Elefant (Sd.Kfz. 184) е германско самоходно противотанково оръдие, изградено на базата на Тигър I, използван през Втората световна война. Първоначалното му име е Ferdinand, по името на своя проектант Фердинанд Порше.

Машината на Порше е с електротрансмисия. Двата двигателя задвижват валовете на електрогенераторите. Произвежданият от тях ток се подава към ходови електродвигатели (по един за всяка верига). За да се облекчи управлението на особено тежката машина, са използвани хидравлични усилватели. „Елефант“ е с торсионно окачване с тележки, които имат по две ролки. Двигателното колело е отзад, а силовата уредба – отпред. Бронирането е безпрецедентно за онова време.

Екипажът е разположен в рубката (командирът, мерачът, двамата пълначи) и в предната част на корпуса (механик-водачът и радистът са изолирани от останалите членове на екипажа).

„Елефант“ се оказва недоизпипана и ненадеждна машина. Тя е слабоподвижна, с ограничен ъгъл на насочване на оръдието и е много уязвима в близък бой. От далечно разстояние обаче си спечелва славата на твърде опасен противник на танковете. Бронебойният и подкалибреният снаряд на оръдието на „Елефант“ (с маса съответно 10,2 и 7,3 kg, начални скорости 1000 и 1130 m/s) пробиват съответно 180-mm броня и 200-mm броня на разстояние 1000 m.

Танкоразрушителите „Елефант“ участват в боевете в северната част на Курската дъга (юли 1943 г.) и в есенните боеве в Украйна, като понасят тежки загуби.