Minecraft

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Minecraft
250px
Информация
Производител Mojang
4J Studios (Xbox 360)
Издател Mojang
Издадена на PC (Java)
18 ноември 2011 г.
Android
7 октомври 2011 г.
iOS
17 ноември 2011 г.
Xbox 360
9 май 2012 г.
Жанр конструктивна от първо лице

Minecraft е видеоигра първоначално създадена от Notch и по-късно развита от неговата игрална компания Mojang. Написана на Java, играта позволява строителството на конструкции от различни по вид блокчета в 3D свят. Силно повлияна е от Infiniminer на Zachtronics Industries[1] и Dwarf Fortress на Bay 12 Games.[2]

В публичната си версия играта има три стила на геймплей: Survival, в който играчите трябва сами да си набавят необходимите материали и да внимават за health-a и глада на героя си, Creative, където са им предоставени неограничени количества блокчета, както и възможността за летене и липсата на health и глад и Hardcore, който по същността си е като Survival, но играчът няма право на прераждане и при смърт загубва света, който е създал до момента.

Алфа версията на Minecraft е пусната за първи път на 17 май 2009 г.[3], а бета версията - на 20 декември 2010 г.[4] Официалните версии за iOS[5] и Android[6] излизат на 18 ноември 2011 г. по време MineCon 2011. На 9 май 2012 г. е пусната и версия за Xbox 360 като Xbox Live Arcade, която е разработена със съдействието на 4J Studios.[7] До 25 май 2012 г. са продадени 9 милиона копия на Minecraft за всички платформи, от които 6 милиона са за PC.[8]

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

В Minecraft играчът има свободата да избира как да играе, като основните му цели са да оцелее след атаките на чудовища и да си построи подслон. Основата на играта се върти около създаването на конструкции. Светът, който заобикаля играча, е направен от кубчета, които представляват различни материали като пръст, камък, руда, дърво.[9]

Играта започва с поставянето на играча на повърхност в напрактика безкраен свят(колкото и да вървиш напред просто не можеш да стигнеш края, защото играта го прави постоянно). Героят може да върви през терена, състоящ се от равнини, планини, гори, пещери (мини) и водни басейни (морета, езера, реки, извори и др.). В играта непрекъснато тече времеви цикъл на взаимно заменящи се ден и нощ. По време на нощта героят бива нападан от различни чудовища (Зомби, Крийпър, Скелет, Паяк, Пещерен паяк, Ендърмен, Ендър дракон, Слайм, Зомби-Пигмен, Гаст, Вещици, Блейз, Уитнър скелет), от които той трябва да защитаваш себе си и конструкциите си. По време на деня се срещат неопасни същества (Сепия, Прасе, Кокошка, Крава, Муухоморка (крава, покрита с гъби), Вълк (ако го удариш те напада) , Котка, Оселот, Овца, Кон, Магаре, Муле (комбинация между кон и магаре).

В зависимост от различните животни чрез така наречения крафт (craft),[10] играчът може да се сдобие с нови продукти (като например пера и месо от кокошките, мляко, кожа или месо от кравите, вълна от овцете и т.н.).

Има три свята: Overworld (нормалният свят),[11] The Nether (подземният, Ада)[12] и The End [13](първоначално създаден като противоположен на подземния, но сега е дом на Ендерманите и Ендер Дракона.Беше предишната последна цел на играчите, но вече е подзмния свят). Различните светове се отличават със специфични чудовища и възможности за играча.

Survival Mode[редактиране | редактиране на кода]

Survival режим е режим на игра на Minecraft, в която играчите трябва да съберат средства, да изградят структури, бойни тълпи, поддържа глада, и опознаването на земята в опит да оцелеят.

В Survival, играчите имат инвентар, в който те могат да съберат предмети. Тези елементи могат да бъдат комбинирани, използващи някои рецепти за създаване на средства и други предмети.За рецепти може да напишете в чичо гугъл "Minecraft recipes"

Creative Mode[редактиране | редактиране на кода]

Creative mod е направен за забавление. В него притежавате всички предмети и блокове, които има в играта и може да ги използвате неограничено. Нямате лимит на блоковете и там целта ви е единствено да се забавлявате и да строите големи и атрактивни сгради без да се притеснявате за набавянето на нужните материали за сградите. Също така в Creative Mode може да летите за по-лесно и бързо строене. Също така можете да играете свободно за забава. Можете да материализирате всякакви неща като например Вещица,Вълк и така нататък.

Hardcore Mode[редактиране | редактиране на кода]

Същото като Survival Mode, но имате само един живот и ако умрете не се прераждате, а света се изтрива сам. Чудожищата имат повече кръв (Health) и нанасят по-голяма щета на играча.

Classic Mode[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от новите версии на Minecraft, Classic стилът е безплатен, но вече не се обновява. В същността си е като Creative, но тук няма чудовища и някои блокчета имат различни функции.

Mini Games Mode[редактиране | редактиране на кода]

Освен нормалното строене има и много и различни "мини игри". Такива са - Dwarf vs Zombies, Hide And Seek, Super Smash, Hunger Games и много други. В някой мини игри се копират други игри. Например Call of Duty in minecraft - War. В някой игри играчът е моб, войн, герой от филм или игра (в Super Smash можете да сте Супер Марио или Пикачу), но най-често мини игрите са свързани с така нареченото PVP или "player vs player". Има и състезателни игри с коне, колички или лодки.

New versions[редактиране | редактиране на кода]

Във новата версия Minecraft 1.8 са премахнати доста бъгове, като например крашването на командата "Summon SmallFireball" на мобове и много други.

Също така има и много нови ъпдейти, например нови огради, нови врати банери нов скин(на момиче), много нови блокове като например слаим блок нови камъни и много други, които може да видите на http://Mojang.com

MultiPlayer Mod[редактиране | редактиране на кода]

Първата мултиплеър версия за Minecraft Classic излиза на 8 Октомври 2009. На 4 Август 2010 е пуснат и SMP - Survival Multiplayer.

Има multiplayer оцеляване, творчески и разбира се Hardcore.

Играе се с други играчи в свят, управляван от създателя на сървъра (owner) или от админите. Обикновеният играч има по-малко команди и възможности от създателите и админите.

В multiplayer са всички мини игри (гореспоменати)

MultiPlayer Servers[редактиране | редактиране на кода]

Има много сървъри,но не може да бъдат представени всички тук. За имформация пишете Bulgarian Minecraft servers. Там вече ще откриете сайтове със сървъри

Източници[редактиране | редактиране на кода]

[[Категория:[[Категория:]]]]