Minecraft

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Minecraft
Информация
Производител Mojang
4J Studios (Xbox 360)
Издател Microsoft
Издадена на PC (Java)
18 ноември 2011 г.
Android
7 октомври 2011 г.
iOS
17 ноември 2011 г.
Xbox 360
9 май 2012 г.
Жанр конструктивна от първо лице

Minecraft е видеоигра първоначално създадена от Notch [Маркус Персон] и по-късно развита от неговата компания Mojang. Написана на Java, играта позволява строителството на конструкции от различни по вид блокчета в 3D свят. Силно повлияна е от Infiniminer на Zachtronics Industries[1] и Dwarf Fortress на Bay 12 Games.[2]

В публичната си версия играта има три режима на игра:

Survival[редактиране | редактиране на кода]

В него играчите трябва сами да си набавят необходимите материали и да внимават за кръвта и глада на героя си, Creative, където са им предоставени неограничени количества блокчета, както и възможността за летене и липсата на health и глад и Hardcore, който по същността си е като Survival, но играчът няма право на прераждане и при смърт загубва света, който е създал до момента и е заключен на трудност: Трудно .

Алфа версията на Minecraft е пусната за първи път на 17 май 2009 г.[3], а бета версията – на 20 декември 2010 г.[4] Официалните версии за iOS[5] и Android[6] излизат на 18 ноември 2011 г. по време MineCon 2011. На 9 май 2012 г. е пусната и версия за Xbox 360 като Xbox Live Arcade, която е разработена със съдействието на 4J Studios.[7] До 25 май 2012 г. са продадени 9 милиона копия на Minecraft за всички платформи, от които 6 милиона са за PC.[8]

Гейммод [Режим на Игра][редактиране | редактиране на кода]

В Minecraft играчът има свободата да избира как да играе, като основните му цели са да оцелее след атаките на чудовища и да си построи подслон. Основата на играта се върти около създаването на конструкции. Светът, който заобикаля играча, е направен от кубчета, които представляват различни материали като пръст, камък, руда, дърво.[9]

Играта започва с поставянето на играча на повърхност в напрактика безкраен свят(колкото и да вървиш напред просто не можеш да стигнеш края, защото играта го прави постоянно). Героят може да върви през терена, състоящ се от равнини, планини, гори, пещери (мини) и водни басейни (морета, езера, реки, извори и др.). В играта непрекъснато тече времеви цикъл на взаимно заменящи се ден и нощ. По време на нощта героят бива нападан от различни чудовища (Зомби, Крийпър, Скелет, Паяк, Пещерен паяк, Ендърман, Слуз, Вещици ), от които той трябва да защитаваш себе си и конструкциите си. По време на деня се срещат не опасни същества (Сепия, Прасе, Кокошка, Крава, Мухоморка (крава, покрита с гъби), Вълк (ако го удариш те напада, напада овце), Оцелот (като му дадеш риба става на котка), Овца, Кон, Магаре, Муле.

В зависимост от различните животни чрез така наречения крафт (craft),[10] играчът може да се сдобие с нови продукти (като например пера и месо от кокошките, мляко, кожа или месо от кравите, вълна от овцете и т.н.).

Има три свята: Overworld (нормалният свят),[11] The Nether (подземният, Ада)[12] и The End [13](първоначално създаден като противоположен на подземния, но сега е дом на Ендерманите и Ендер Дракона.Беше предишната последна цел на играчите, но вече е подземния свят). Различните светове се отличават със специфични чудовища и възможности за играча.

Survival Mode[редактиране | редактиране на кода]

Survival режим е режим на игра на Minecraft, в която играчите трябва да съберат средства, да изградят структури, бойни тълпи, поддържат глада, и да опознаят земята в опит да оцелеят.

В Survival, играчите имат инвентар, в който те могат да съберат предмети. Тези елементи могат да бъдат комбинирани, използващи някои рецепти за създаване на средства и други предмети.

Creative Mode[редактиране | редактиране на кода]

Creative mode е направен за забавление. В него притежавате всички предмети и блокове, които има в играта и може да ги използвате неограничено. Умирате само когато при копаене стигнете bedrock-ка и го счупите. Тогава пропадате в бездънна пропаст (падате от света) или когато напишете в чата /kill .

Източници[редактиране | редактиране на кода]