TOS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
TOS
ACTS Deploy 3.jpg
Описание
Предназначение ускорителен блок
Статус неактивен
НационалностFlag of the United States.svg САЩ
ОператорFlag of the United States.svg НАСА
Производител Мартин
История на стартовете
Общ брой 2
Успешни 2
Неуспешни няма
Първи старт 25 септември 1992
Последен старт 12 септември 1993

TOS (на английски: Transfer Orbit Stage, съкр. TOS) – ускорителен блок, използван в конфигурацията на ракетата – носител Титан 34D. Произведен от Мартин и използван от НАСА само в две космически мисии.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Ускорителният блок е конструиран в края на 80-те години на 20 век за нуждите на НАСА. Проектиран е като ускорителна степен на ракетата-носител Титан 34D. Блокът трябва да бъде евтина алтернатива на ускорителните блокове IUS и Центавър. Като система за задвижване е използван твърдогоривния ракетен двигател Орбъс 21. Системата за управление се състои от два хидразинови двигателя и лазерен жироскоп произведен от фирмата Honeywell. Системата е с оптимизирано цифрово управление и времеви алгоритъм.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Произведени са само два ускорителни блока TOS. Първият е монтиран на ракета-носител Титан 34D и извежда сондата Марс Обзървър на траектория към Марс на 25 септември 1992 г. Вторият старт е година по-късно по време на мисия STS-51 на космическата совалка Дискавъри. Ускорителния блок извежда на геосинхронна орбита комуникационния сателит Advanced Communications Technology Satellite или както е по-известен ACTS. При тази мисия са нанесени незначителни щети на TOS в товарния отсек на совалката. Въпреки че двата полета са успешни, НАСА се отказва от експлоатацията на този ускорителен блок.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Wade, Mark. „ACTS“. Encyclopedia Astronautica. Посетен на 29 юни 2009.