Галерия „Умберто I“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Галерия Умберто I)
Галерия „Умберто I“
Galleria Umberto I
Карта Местоположение в Неапол
Местоположение Неапол, Италия
АрхитектЕмануеле Роко
Антонио Кури
Ернесто ди Мауро
Стилпрото-Ар нуво, Умбертинов
Изграждане1887 – 1890
Етажи3
Височина57 м.
Статуттърговски пасаж
Състояниев действие
Галерия „Умберто I“ в Общомедия

Галерия „Умберто I“ (на италиански: Galleria Umberto I) е търговски пасаж в Неапол, Италия, между 1887 и 1890 г. Тя е посветена на италианския крал Умберто I като почит към него и в памет на щедрите му грижи по време на епидемията от холера в Неапол през 1884 г., която налага необходимостта от „рехабилитация“ на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

XVI – XIX век[редактиране | редактиране на кода]

Районът, в който е построена галерията, е интензивно урбанизиран още през XVI век по времето на испанското господство. В онези години квартал „Санта Бриджита“, носещ името на едноименна църква в района, граничи с Испанския квартал, населен с испански войници и пристанището на Неапол. Прорязан от тесни улички, свързващи мръсни жилищни сгради и таверни, той векове наред се счита за опасен квартал, изпълнен с престъпници и проститутки. Славата, придобита от района през вековете, известна още на Джамбатиста Базиле, който увековечава местните жени с лоша репутация в произведението си „Неаполитанските музи“, се запазва почти през целия 19 век.

През 80-те години на XIX век упадъкът на квартала достига своя връх и не е чудно, че между 1835 и 1884 г. в този район избухват девет епидемии от холера. Под натиска на общественото мнение след епидемията от 1884 г. правителството започва да обмисля радикални намеса и промени в района.

През 1885 г. е одобрен Законът за преустройството на град Неапол, благодарение на който районът „Санта Бриджида“ попада в новия проект за териториална реорганизация Представени са различни проекти, сред които печелившият е този на инж. Емануеле Роко, след това поет от Антонио Кури и впоследствие разширен от Ернесто ди Мауро. Този проект включва пасаж с четири коридора, които се пресичат в осмоъгълен кръст, покрит с купол. Разрушаването на съществуващите сгради (с изключение на Палацо Капоне), започва на 1 май 1887 г. и на 5 ноември същата година е положен първият камък на сградата. В рамките на три години е построена и на 19 ноември 1890 г. новата пасажът е открит.

XXI век[редактиране | редактиране на кода]

Проектиран и с намерението сам по себе си да бъде монументална творба, подобно на другите наоколо (Маскио Анджоино, Кралският театър „Сан Карло“, Кралският дворец, Базиликата „Свети Франциск от Паола“)[1] пасажът „Умберто I“ след построяването си веднага става основен търговски център на град Неапол, благодарение и на местоположението сиː той е заобиколен от популярните улици „Толедо“, „Санта Бриджида“ и недалечната „Медина“. Освен това поради близостта си до важни културни и политически места той скоро става и социален център на градаː през 1896 г. дори е мястото на първото кино в града, както и на едно от първите в Италия. Киното, пожелано от падуанеца Марио Реканати и в него са прожектирани първите филми на братя Люмиер.[2]

Повече от 50 години е бил домакин на shouscià[1] – ваксаджиите на града. Ваксането на обувките в пасажа е бил обичай, разрешен на шикозните мъже от града. Днес този „ритуал“ е изчезнал, а последният ваксаджия Антонио Веспа, известен като Дзи Тонино, умира през 2018 г.[3]

Вътре в пасажа има входове към четири сгради, структурирани на пет етажа, от които първите две се използват почти изключително за търговските дейности, присъстващи в пасажа (предимно магазини за мода и дрехи, ресторанти и кафенета и заведения за бързо хранене), докато горните три етажа са предназначени за офиси, частни домове и хотели. Интериорът на сградите наскоро е претърпял реставрация, която връща оригиналния вид на множеството декоративни скулптури, внушителните бюстове и характерните декорации в стил Ар Нуво.

На втория етаж на главната фасада се намира Музеят на коралите, който заема по-голямата част от нея; от балконите на музея гипсовите релефи на фасадата на Театър „Сан Карло“ са почти „достъпни“, както и известните мраморни скулптури на Карло Николи, които строго поддържат големите прозорци на главните зали.

Следобед на 5 юли 2014 г. част от корниза на розетката на галерията се срутва близо до входа на улица „Толедо“: 13-годишнинят Салваторе Джордано е сериозно ранен от срутването и умира в болница след 4 дена.[4]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

Централният вход на Галерия „Умберто I“

Главният вход, който се отваря към Театър „Сан Карло“, се състои от фасада обособена в екседра, която в долната част представя портик, поддържан от травертинови колони в Тоскански стил и две арки, едната от които води към галерията, а другата към портика. Следва ред от венециански прозорци, разделени от двойки пиластри с композитен капител, и втори етаж с подобни прозорци и пиластри. Таванското помещение има двойки квадратни прозорци и пиластри с тоскански капител.

От двете страни на арката вдясно върху колони (отляво надясно) са поставени статуи, изобразяващи Зимата, Пролетта, Лятото и Есента – традиционни теми, които представляват разгръщането на времето, с което са свързани човешките дейности, Работата и Геният на науката. На фронтона са двете статуи на Търговията и Индустрията, полулегнали отстрани на Богатството - митове за буржоазното общество.

Лявата арка показва поставени върху колони статуи на четирите континента Европа, Азия, Африка и Америка. В нишите са разположени статуи изобразяващи, вляво Физиката, а вдясно Химията. На фронтона са полегналите фигури на Телеграфа отдясно и Парахода отляво с фигурата на Изобилието. Следователно е представен положителен образ на науката и прогреса, способни да обединят различните части на света. В тавана на портика са изобразени серия кръгли изображения с класически божества, като Диана, Кронос, Венера, Юпитер, Меркурий и Юнона.

Малките фасади имат подобна структура, но имат само декорации с щукатура. Фасадата на улица „Толедо“ включва отстрани на входа два чифта пути с щитове, в които са представени емблемите на двете седалища на Неапол: конят с юзди за Капуана отдясно и врата за Портанова отляво. Фасадата на улица „Санта Бриджида“ представя в щитовете, държани от херувими, емблемите на седалищата на Порто, с моряк отляво, и на Монтаня с планините отдясно. Отстрани на арката има два панела, намекващи за войната и мира. Фасадата на улица „Верди“ има в щитовете емблемите на седалището на Нидо, с необуздан кон отляво, и на Народа, с P вдясно. Отстрани на арката има два панела, намекващи за изобилие и богатство, характеризиращи се с обработването на земята и с практиката на навигация.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът на галерията се състои от две ортогонално пресичащи се пътеки, покрити с желязна и стъклена конструкция. Те са ограничени от няколко сгради, четири от които имат достъп от централния осмоъгълник. Техните фасади са напълно еднакви: долният ред е разделен от големи гладки пиластри, боядисани с фалшив мрамор, които рамкират входовете на магазините и мецанините отгоре. Следват венециански прозорци на първия етаж, прозорци с двойна дъга на втория и квадратни прозорци на тавана.

Стъкленият и железен свод, проектиран от Паоло Бубе, успява да се хармонизира перфектно със зиданата конструкция, за което допринася тясната връзка между зидарията и железните носещи конструкции.

В осемте пандатива на купола осем медни женски фигури поддържат същия брой полилеи. Големите ветрила, поставени в краищата на ръцете, са със сложни сцени от щукатури, всичките свързани с музиката. Върху подкуполния тамбур, украсен с полукръгли прозорци, се вижда Давидовата звезда, възпроизведена и в четирите прозореца. Причината за нейното присъствие се дължи на факта, че пасажът е историческият щаб на неаполитанското масонство, по-специално на масонската ложа Grande Oriente d'Italia. Давидовата звезда в този случай, освен че е сама по себе си, тъй като е съставена от два обърнати триъгълника, представя символа на масонството.

На пода под купола има мозайки с ветровете и 12-те знаци на Зодиака, подписани от венецианската компания „Падоан“, която ги създава през 1952 г., за да замени оригиналите, повредени от стъпкване и от бомби през Втората световна война. Бомбардировките водят до унищожаване на всички стъклени покрития. На входовете бюстове и плочи напомнят за изчезнали места и тези, които са участвали в създаването на творбата.

В крилото към улица „Верди“ има надпис, който напомня за странноприемницата „Морикони“, в която е отседнал Гьоте през 1787 г. Влизайки обаче от страната на театър „Сан Карло“, човек попада на плочата, посветена на Паоло Бубе. В частта под галерията има друг кръстат , по-малък по размер, с театъра на Бел епок в центъра ̟– Салон „Маргарта“, който повече от двадесет години е бил основното място за нощни забавления на неаполитанците, посрещайки няколко важни национални личности[5] и в който се развива действието на романа „Пасажът“ (The Gallery) (1947).[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ugo Carughi, La galleria Umberto I. Architettura del ferro a Napoli, Di Franco Mauro, 2001, ISBN 88-85263-86-0.
  • Donatella Mazzoleni e Mark E. Smith, I palazzi di Napoli, Arsenale Editore, 2007, ISBN 88-7743-269-1.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Galleria Umberto I в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​