Крива бара (област Монтана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За другото българско село с това име вижте Крива бара (Област Враца).

Крива бара
Мостът над река Лом в Крива бара, построен от италианци през 1930-те години.
Мостът над река Лом в Крива бара, построен от италианци през 1930-те години.
Общи данни
Население1018 души[1] (15 март 2024 г.)
38 души/km²
Землище26 818 km²
Надм. височина88 m
Пощ. код3669
Тел. код09783
МПС кодМ
ЕКАТТЕ39743
Администрация
ДържаваБългария
ОбластМонтана
Община
   кмет
Брусарци
Наташа Младенова
(ГЕРБ; 2011)
Кметство
   кмет
Владимир Владов
Крива бара в Общомедия

Крѝва ба̀ра е село в Северозападна България. То се намира в община Брусарци, област Монтана.

География[редактиране | редактиране на кода]

Крива бара отстои на 3,6 км от общинския център Брусарци, 20,8 км от Лом, 51 км от Видин, 45 км от Белоградчик, 41 км от Монтана, 78 км от Враца и 148 км от София.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено в края на 18 век от преселници от Плевенско. Причината е войните между Осман Пазвантоглу и Исмаил Тръстениклиоглу за надмощие в Плевенския край, от които страда най-много местното българско население. Говори се за двама братя, които първи пристигат в този край и са впечатлени от липсата на турци. За един сезон цялото им село се пренася в територията в близост на река Гаговишка, от която идва и името на селото – Крива бара. Няколко пъти селото е било сполетявано от епидемии и така то е изгаряно напълно и премествано на друго място, но пак около реката.

В онези времена селото е било малка махала, част от ратаите, които с другите съседни махали са били част от едро турско земевладение. Вероятно след Руско-турската война 1806 – 1812 г. и освобождението на Румъния, част от опустошените земеделски чифлици на турците са били разпродадени на румънски земеделци, познати в България като чокои. Вероятно около Руско-Турската война 1876 – 1877 г. и последвалите събития са довели до разграбването на тези земи от румънските земеделци и се обособяват селски общини със собствени земеделски територии. Село Крива бара се мести няколко пъти, но вече в свои земеделски район. В селото е имало разквартирувани руснаци през първата и втората руско-турски войни на Балканите, както и белогвардейци от корпуса на ген. Деникин.

През 1923 година селото е в центъра на въстанието от това време. В него загиват петима участника, от които трима цигани. Въстанието се вдига по повод репресиите на превратаджиите, свалили Александър Стамболийски, и най-вече поради повишаването на лихвите по заемите, които селяните са взели за закупуване на земи или селскостопанска техника. След свалянето на правителството на Стамболийски започват репресии срещу земеделци и икономически въздействия, които селяните не могат да приемат. Въстанието идейно е подкрепено от комунистите, но тяхното участие се заключава в няколко кратки митинга и бягство през границата в Сърбия. Земеделците отчаяно се бият на гарата в Бойчиновци, Брусарци до гр. Лом. Заловените въстаници (по-скоро протестиращи) са откарани в гр. Лом, натоварени на три малки шлепа; хората от единия са хвърляни във водите на р. Дунав, вързани един за друг. По този случай е написан част от сценария на филма „На всеки километър“. На всеки километър от Бойчиновци, Брусарци, Белоградчик до Лом селяните са защитавали своите права и искания. Въстанието през 1944 г. има силно политизиран исторически характер, какъвто не е имало през 1923 г.

В селото е имало няколко мелници, една от които е била много голяма за времето си; собственост на депутат и е произвеждала много фино брашно за износ в Америка, както е и снабдявала с брашно двореца в София. В периода 1930 – 1944 г. в селото е било център на културния и партиен живот в околността. Имало е множество партийни групи на почти всички водещи партии в онези години. Много силна е била групата на Земеделския съюз – партията на Ал. Стамболийски.

През 1944 г. над селото и гр. Брусарци са се водили ожесточени битки със самолетните армади на Великобритания и САЩ, преминаващи над България, за да бомбардират петролните кладенци в Румъния.

В селото е имало противовъздушен корпус на нацистка Германия. Имало е и няколко свалени американски самолети, някои от които са бомбардировачи, а други изтребители – охранители. По позициите на немската противовъздушни сили и по гара Брусарци и околностите е имало и бомбардировки, както и хвърляне на запалителни бомби-варели. Щетите не са били големи, за жертви не се знае. Но има пленени американски летци, кацнали принудително след запалване на самолетите им.

След 9.09.1944 г. мелниците са национализирани и унищожени. Селото е имало голямо начално училище и едно от най-големите читалища в околността с два киносалона и библиотека. Две църкви, едната от които е от турско време – полувкопана според изискванията в онези времена. Големият мост, построен от италианците е на река Лом, която минава североизточно от селото, но отпред и отзад на този мост успоредно на река Лом са минавали вадите на няколко мелници и е имало още два малки моста, които днес не съществуват. Река Гаговишка минава около селото от северозапад на югоизток южно на селото и по нея има още два моста по пътя за гр. Брусарци и за жп спирката на селото по линията за гр. Лом. В селото е имало потребителска кооперация клон на потребителската кооперация в Брусарци и ТКЗС със свинарници, краварници, телчарници, отглеждане на зеленчуци, пшеница, царевица и др. Имало е и шивашки цехове за кратко. Часовникарско ателие и хлебопекарна към ТКЗС-то. В селото е имало и МТС (Машинно-тракторна станция).

В землището на село Крива бара се намира и местността Връъа и старият турски път по който е минавала пощата за гр. Видин.

От селото е имало ятаци на партизаните от Ломския край.

Селото започва да се обезлюдява след 1985 г. През 1980 г. със смяната на имената на циганите и тяхното разселване по другите села в селото са заселени множество семейства които образуват три цигански махали и българите търсят връзки за смяна на жителството си и се преместват в големите градове.

След 10 ноември 1989 г. селото се обезлюдява, като в него единствено се увеличава циганското население. След 1989 – 1990 г. в селото вече няма работа, Ремонтният Завод в Брусарци е спрян и повечето работоспособни жители на селото го напускат. Селото е имало много добри лозови масиви – частни и на ТКЗС-то, овощни градини и др.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото единствената забележителност е мостът над река Лом на пътя Монтана – Лом.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Петър Б. Василев (1918 – 2001 г.) – кинорежисьор.
  • Акад., проф., д-р Иван Дуриданов – Роден на 22.02.1920 г. в с. Комщица, Софийско. Детството и юношеството му преминават в село Крива бара. Завършва славянска и класическа филология в СУ „Св.Климент Охридски“. Преподавател е в СУ от 1951 г. до пенсионирането си. Научната му дейност е в областта на езикознанието, етимологията и ономастиката. Публикациите му над 450 са излезли в 13 страни на 10 езика. Умира на 8.ХІІ.2005 г. в София.
  • Георги Божинов (1924 – 2004 г.), журналист и писател. известен с историческите си книги и пътеписи. Автор на романа „Калуня-каля“, историческата повест „Караджата“, „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“ и др.
  • Аспарух Паунов (р. 1932 г.) – директор на драматичен театър Михайловград (1977 – 1990 г.), заслужил артист.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. bgmaps.com
  3. Държавен архив – Монтана, ф. 581, оп. 5, а. е. 71, л. 113.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]