Крум Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крум Дончев
Дончев по време на изложението на състезателни автомобили в столичния Мол Сердика, 19 август 2010 г.
Роден
Националност България
Кариера
Активност1999 – понастоящем
ОтбориGLOBUL Rally Team
Състезания0
Шампион4 (2003, 2004, 2009, 2010)
Последна победаРали България 2014
Последен стартРали България 2014
Крум Дончев в Общомедия

Крум Дончев е български политик и автомобилен състезател, един от най-популярните пилоти в България. Четири пъти рали шампион на България (2003, 2004, 2009, 2010). Член на парламента в 45-то и 46-то обикновено Народно събрание, избран от листата и член на Парламентарна група "БСП за България".

Един от едва тримата българи, победители в Рали България (2008, 2014), печели два пъти, веднъж зад волана на състезателен автомобил Пежо 207 S2000, и веднъж с Ford Fiesta R5, като и двата пъти навигатор му е Петър Йорданов [1].

Шампион на европейска рали трофи купа на ФИА за 2014 година[2].

От средата на Сезон 2013, Дончев и Йорданов се състезават със състезателен автомобил Форд Фиеста R5[3].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Крум Дончев и Петър Йорданов по време на Специален Етап, Рали „България“ 2014 г.

Роден на 6 септември 1978 г. в София, в семейството на бившия дългогодишен рали пилот Георги Дончев.

Средното си образование завършва в столичен механотехникум, специалност „Ел. машини и апарати“.

Още от малък е запален от автомобилния спорт. Първата му страст са картингите, но не участва официално в състезания.

През 1995 година, заедно с друга бъдеща звезда в рали спорта – Димитър Илиев, започва да посещава постоянно състезания, където помага на екипажите в подготовката за състезания.

След като завършва гимназиалното си образование, записва висше училище, а именно в Национална Спортна Академия. Завършва академията с висше образование, степен „магистър“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Своята забележителна спортно-състезателната кариера започва през 1999 г., като участва в шампионата на Купа-Шкода Октавия, като взема участие в 8 състезания. В края на шампионата завършва втори в класирането за „Младежка купа“.

Крум Дончев и Петър Йорданов тестват преди Рали „Сливен“ 2010

2000[редактиране | редактиране на кода]

Участва с „Пежо-306“ в шампионата на Европа и България на рали, както и националния шампионат на писта. Първи навигатор му е Румен Манолов (остава с него в продължение на 4 години).

2001[редактиране | редактиране на кода]

Печели Източноевропейската купа.

2002[редактиране | редактиране на кода]

Класация „Десетте най-добри автомобилисти на България за годината“, I място.

2003[редактиране | редактиране на кода]

Класация „Десетте най-добри автомобилисти на България за годината“, I място.

2004[редактиране | редактиране на кода]

I място в Националния рали шампионат (навигатор му е Стойко Вълчев).

2005[редактиране | редактиране на кода]

Носител на купата „Шампион на Южна Европа“.

2006[редактиране | редактиране на кода]

Състезава се с автомобил Субару Импреза Н12, произведен от „Продрайв“ – Англия – пълна международна спецификация. В края на сезон 2006, „Donchev Sport“ извоюва най-големия си успех – заедно със Стойко Вълчев стават европейски вицешампиони.[4].

2007[редактиране | редактиране на кода]

Заменя автомобила Субару Импреза Н12 с Мицубиши Лансер Ево9[5], с който постигат второ място в Националния рали шампионат.

2008[редактиране | редактиране на кода]

Става едва третия български пилот, спечелил старт от най-престижното рали в страната – Рали България, зад волана на Пежо 207 S2000. След това печели рали Стари столици, рали Сливен и рали Твърдица. [6]. Печели „Рали Сърбия“[7].

През същата година печели Източноевропейската купа.

2009[редактиране | редактиране на кода]

Виж основната статия: Крум Дончев през сезон 2009
Екипажът спечелва всички състезания през годината (Рали „Траянови Врата“, Рали „Вида“, Рали „Стари Столици“, в Рали „България“ е втори, но е най-високо класирал се български екипаж, и Рали „Хеброс“), с изключение на Рали Сърбия, което дава точки за националния шампионат.

2010[редактиране | редактиране на кода]

Виж основната статия: Крум Дончев през сезон 2010
Дончев печели титлата през сезон 2010, след победи в ралитата „Траянови врата“, „Твърдица“ и „Сливен“, стават втори в Рали „Вида“, което им е достатъчно за титлата. Автомобила Пежо 207 S2000 е брандиран с нов спонсор-MABANOL.

2011[редактиране | редактиране на кода]

Виж основната статия: Крум Дончев през сезон 2011
След титлата през сезон 2010 екипът на Дончев Спорт вече има и нов генерален спонсор, а именно телекомуникационната компания ГЛОБУЛ, променя името си на ГЛОБУЛ Рали Тим. През Сезона екипът завършва на второ място, непосредствено зад шампиона Димитър Илиев.

Крум Дончев и Николаос Хумис (главен търговски директор на Глобул) представят автомобила на новия тим.

2012[редактиране | редактиране на кода]

Отборът на GLOBUL Rally Team е силно мотивиран за сезон 2012. Преди началото на Българския рали шампионат Крум Дончев, Петър Йорданов и екипът участваха с тяхното Пежо 207 S2000 в сръбската надпревара Рали „Белград“, като част от подготовката им за предстоящия сезон да премине в реални състезателни условия.

След победата им, тяхната програма се насочва към родния рали шампионат, в който постигат победа в Рали „Сърбия“ (част както от сръбския рали шампионат, така и българския). В крайното класиране Дончев и Йорданов стават шампиони в Сръбския шампионат, а в националния шампионат завършват на втора позиция.

2013[редактиране | редактиране на кода]

В календара на БФАС за сезон 2013 са поместени седем кръга от Българския рали шампионат, но до последно не се знае дали всички от тях ще се състоят основно заради проблеми с брой състезатели, заявили участие[8], финанси и т.н.

  • Първото състезание през сезона е Рали „Хеброс“. Церемониалният старт е даден на 14 юни от 20:00ч. на територията на Международен панаир в Пловдив. По-късно на същото място се проведе и първият суперспециален етап СЕ „Пловдив“, в който екипажът Крум Дончев/ Петър Йорданов записа второ време. Същинската част от състезанието започва на 15 юни (събота) с нови 7 етапа, в които екипажът на GLOBUL Rally Team спечели 5 от тях в борба за първото място. При преминаването на СЕ „Яврово“ 2 автомобилът Пежо 207 S2000 получава повреда, която бе отстранена по време на първата сервизна зона. Още в следващия етап Дончев и Йорданов записаха най-добро време, което ги приближи до лидерите в класирането Димитър Илиев\Янаки Янакиев. В крайна сметка много малко не достигна на екипажа, за да се класира на челно място.
Дончев и неговата нова състезателна кола Форд Фиеста R5, по време на Рали „Сливен“ 2013
  • 44-то Рали „България“ е спечелено от украинския пилот Александър Салюк (състезава се за отбор от Казахстан, навигатор Йевхен Червоненко, Skoda Fabia S2000). Втори на 20.0 секунди финишира националният шампион за 2012 и двукратен победител в надпреварата Димитър Илиев (Skoda Fabia S2000), а трети остава Крум Дончев. Още по време на ралито Дончев обявява, че отбора ще има нов състезателен автомобил, подготвен от британската фирма „М-СПОРТ“, а именно Форд Фиеста R5.
  • Рали „Твърдица-Елена“ се провежда със специален етап „Детелината“, в който Дончев/Йорданов постигат първо време. При преминаването на най-дългия етап от ралито, екипажът Дончев и Йорданов имат проблем със спирачките, който е отстранен в последвалата сервизна зона. В края на състезанието Крум Дончев и Петър Йорданов финишират на второ място в състезанието.
Крум Дончев по време на събитието „Ти и Крум в действие“ 2013
  • Единствено рали от родния шампионат което отпада е Рали Сърбия (кръг от родния шампионат), което не се провежда поради проблеми със сигурността[9]. За екипа на Дончев това е сериозен проблем, тъй като това е „прощъпулника“ на новия автомобил Форд Фиеста.
  • В Рали „Сливен“ Крум Дончев постига първа победа с новия си автомобил, но радостта на отбора продължава само няколко часа. Екипът е дисквалифициран заради предполагаема нередност в автомобила им, установена от техническите комисари, а именно „За непозволено от правилата охлаждане на предните спирачки – отвеждане на въздух чрез тръби към спирачките“. След заседанието на НСТ и кореспонденция с ФИА, комисията отмени наказанието на отбора и победата е възстановена.
  • По време на рали „Стари Столици“, последен кръг от Националния рали шампионат и от Балканската рали купа, Дончев и Йорданов спечелиха всички 3 етапа от деня, а през следващия ден нямат конкуренция и печелят състезанието безапелационно[10].

Състезателни автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Пежото на Дончев, Рали „Траянови врата“ 2010.

През годините Крум Дончев се състезава с редица състезателни автомобили, включващи Пежо 306 Maxi, Шкода Октавия, Субару Импреза Н12, Мицубиши Лансер Ево9.

Пежо 207 Super 2000[редактиране | редактиране на кода]

Титлата Рали шампион на България за 2009 година, спечелва със състезателен автомобил Пежо 207 Super 2000.

Машината е снабдена с двигател с обем 1998 см³, който достига 8500 об/минута, и развива максимална мощност 280 к.с. (209 кВт). Автомобилът е с четири задвижващи колела и 6-степенна скоростна кутия, свързана с двигателя посредством многодисков съединител.

Тази спортна версия на Пежо 207 се използва в PWRC, както и в няколко първенства в Европа. Шампионите за 2008 г. в Европейския шампионат, както и шампионите от 2007 и 2008 година в IRC се състезават с Пежо 207 Super 2000.

През април 2009 година се появяват слухове, че на базата на този автомобил, Пежо ще осъществи евентуално завръщане в Световния рали шампионат, но нищо все още не е потвърдено. Към края на 2009 година, Пежо-Ситроен остава само отбора на Ситроен в първенството.

Преди коледните празници, в традиционно провеждания от Прес-авто клуб – България конкурс „Автомобил на годината“, в който се гласува и за „Автомобилен пилот на годината“, Крум Дончев е избран за №1 в България.

Форд Фиеста R5[редактиране | редактиране на кода]

От средата на сезон 2013 Крум Дончев се състезава с нов автомобил. Този клас автомобили (R5) е последната стъпка към WRC автомобилите и разликите между R5 и WRC е изключително малка. Крум Дончев постига първата си победа с новия автомобил на Рали Сливен.

Извън автомобилният спорт[редактиране | редактиране на кода]

Крум Дончев раздава автографи в центъра на столицата.

Извън автомобилният спорт, Дончев не остава чужд на страстта към високите спортове. Негово хоби е управлението на АТВ машина, което той често прави в близката Витоша. Друга негова страст е дрифтинга.

Обича да спортува и зимни спортове, кара още сноуборд и Уейкбординг.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Крум Дончев е син на бившия дългогодишния рали пилот – Георги Дончев – бизнесмен и тим мениджър на екипа на Глобул Рали Тим, а неговият брат Емил Дончев е координатор в същия тим. Тримата са основатели на Дончев Спорт.

Дончев е семеен.

Галерия снимки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]