Матрона Московска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Света Матрона.

Матрона Московска
Икона на светицата
блажена
Родена22 ноември 1881 г.(1881-11-22)
с. Себино, Руска империя
Починала2 май 1952 г. (на 70 г.)
Почитана вРуска православна църква
Беатификация1999
Главно светилищеПокровски манастир, Тагански район, Москва
Празник8 март, 2 май
Матрона Московска в Общомедия
Поклонение пред мощите на светицата на гроба ѝ в Москва, 2010 г.

Матро́на Моско́вска (имена по рождение Матрона Дми́триевна Ни́конова; 1881 – 1952[1][2][3]) е прорицателка и светица на Руската православна църква.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е незряща в с. Себино, Епифански уезд, Тулска губерния,[4] Руска империя (днес Кимовски район, Тулска област) като 4-то дете в семейство на вярващи.

Според нейно житие тя показва чудодейни лечебни и предсказателски способности още на 8-годишна възраст. Посещава Киевско-Печорската и Троице-Сергиевата лаври. При поклонението си в Андреевския събор в Кронщат се среща с праведника Йоан Кронщадски през 1899 г. Според преданието в края на службата си той я повикал с думите:

Матронушка, ела при мен. Ето, идва моята смяна – осмият стълб на Русия!

Житие на блажената старица Матрона[5]

След Октомврийската революция Матрона заживява в Москва, на улица „Арбат“. Според книга на Жданов[6] тя се среща със Сталин преди Битката при Москва и му казва:

Руският народ ще спечели, победата ще бъде твоя. От водачите само ти не ще напуснеш Москва.

[7].

До смъртта си Матрона извършва още много чудеса за вярващите. Умира в работническо селище Сходня (днес район в гр. Химки), Московска област, РСФСР, СССР през 1952 г.

На 8 март 1998 г. Алексий ІІ Московски разкрива мощите на Матрона Московска и ги полага в Покровския манастир[8][9][10][11] в Москва.

Почит[редактиране | редактиране на кода]

На 2 май 1999 г. Матрона Никонова е канонизирана като светица от местно за Москва значение. Нейните мощи са изложени за поклонение също и във Вологда, Красноярск, Липецк, Новокузнецк, Перм.

Част от нейните мощи се намират и в България. Положени са в храма „Света Матрона Московска“, наименуван на нея, в Пловдив.[12]

Много храмове (ктедрали, църкви, параклиси) на светицата са осветени: в Русия (поне 36 храма) – главно в Москва (5) и Московска област (12), както и в други селища (в Екатеринбург, Богородск, Белгород, Станко, Верея, Икша, Любимовка, Здравница, Шкотово, Ногинск, Себино, Лобня, Сходня, Раменское, Сочи, Домодедово, Обухово, Казан, Есентуки, Майск и Архангелск), но също и в чужбина – в Гърция (3 храма), Армения (Гюмри), Босна и Херцеговина, България (Пловдив), САЩ (Маями).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт Покровского ставропигиального женского монастыря. Московский период жизни старицы Матроны
  2. Святая Матрона Московская
  3. Святая Праведная Матрона Московская, архив на оригинала от 30 октомври 2014, https://web.archive.org/web/20141030085618/http://matrona-moscovskaya.ru/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/126-2/201-2/, посетен на 24 април 2015 
  4. Итоговые документы. Определение Освященного Архиерейского Собора Русской православной церкви по докладу Синодальной Комиссии по Канонизации Святых // Архиерейский Собор Русской Православной Церкви, архив на оригинала от 3 юли 2009, https://web.archive.org/web/20090703121525/http://xxc.ru/sobor/itog_docs/kanonizaciya.htm, посетен на 24 април 2015 
  5. Сайт Покровского ставропигиального женского монастыря. Житие блаженной старицы Матроны
  6. Российский священник выставил для поклонения икону со Сталиным // Сегодня.ua. 26 ноября 2008
  7. Раиса Печёнкина. РПЦ „разобралась“ с 8 марта: теперь это тоже церковный праздник // СИА-Пресс. 17 июля 2013
  8. Житие блаженной старицы Матроны // Покровский ставропигиальный женский монастырь
  9. Святая блаженная Матрона Московская. – М.: Благовест, 2009
  10. Житие святой блаженной старицы Матроны Московской и её чудотворения XX—XXI вв. – М.: Оранта, 2009
  11. Матушка Матрона / Сост. Н. А. Круглянская. М.: Русский издательский центр, 2012
  12. Сайт на храма „Света Матрона Московска“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Матрона Московская“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​