Питер Брьогел Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Питер Брьогел Стари
Pieter Bruegel de Oude
фламандски художник
фламандски художник
Роден
около 1525 г.
Починал
Стилживопис,
Питер Кок ван Елст
НаправлениеСеверен ренесанс
Известни творби„Нидерландски пословици“
ПовлиянЙеронимус Бош
Питер Брьогел Стари в Общомедия
„Вавилонската кула“ (1563)

Питер Брьогел Стари или Питер Бьогел Селски (на нидерландски: Pieter Bruegel de Oude) е фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Смятан приживе просто за един от добрите майстори на своето време, впоследствие е оценен като един от най-големите художници на Северния ренесанс. Творбите му са проникнати от хуманизъм и философия, надхвърлящи рамките на битовата и пейзажна живопис. Сред първите, оценили неговия гений, са Петер Паул Рубенс и художникът и историк на изкуството Карел ван Мандер. На последния дължим малкото сигурни сведения за живота на Брьогел Стари.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Документи за датата и мястото на раждането на Брьогел не са запазени. Според някои източници е роден в Бреда, макар да не е сигурно дали става дума за град Бреда (днес в Нидерландия) или Бре (днес в Белгия), наричан Бреда на латински. Други сочат като негово родно място село Брьогел, въз основа на името и интереса му към селския бит. Установено е, че не може да е роден преди 1521 и след 1531 г.

Около 1540 – 1545 г. Брьогел е ученик на преуспелия художник Питер Кок ван Елст, за чиято дъщеря по-късно се жени. Ван Мандер разказва любопитната подробност, че като помощник в ателието на Елст, Брьогел често „дундуркал“ на коленете си бъдещата си съпруга, по това време малко момиче.

През 1551 г. (сравнително късно) става член на гилдията на художниците в АнтверпенСвети Лука“. Свързва се с търговеца на гравюри Йеронимус Кок и работи за неговата галерия „При четирите вятъра“. Първоначално копира сюжети от популярни гравюри, най-вече в стила на Йеронимус Бош, от когото е повлиян в ранното си творчество. Първите му самостоятелни проекти за гравюри датират от периода след пътуването до Италия.

През 1552 г. заминава за Италия. Такова пътуване е било препоръчително за всеки художник, можещ да си го позволи. Смятало се като част от обучението за всеки майстор да живее и работи известно време в родината на Ренесанса. Пътешествието на Брьогел минава през Франция (Лион и Авиньон) и италианските градове Неапол и Реджо ди Калабрия (за това се съди по запазени негови рисунки от тези места). Накрая се установява в Рим, където пребивава около година. Тук работи при известния миниатюрист Джулио Кловио. През 1553 г. на връщане за Нидерландия минава през Флоренция и Болоня. Пътуването му през Алпите се сочи като оказало по-голямо влияние върху творчеството му от цялото италианско изкуство. То дава голямо отражение в пейзажите на неговите картини.

„Ловци в снега“, 1565

В продължение на няколко години след връщането си в Антверпен работи за Йеронимус Кок, създавайки рисунки за гравюри. След прекратяване на сътрудничеството си с него се занимава главно с живопис.

През 1563 г. се мести от Антверпен в Брюксел, където остава до края на живота си. Същата година се жени за Майкен Кук, дъщерята на Елст, която е художничка-миниатюристка.

В 1565 г. създава прочутия живописен цикъл „Годишните времена“ по поръчка на търговеца Николаус Йонгелин.

През 1569 г. получава поръчка от брюкселския градски съвет за картина на тема „Построяването на канал между Брюксел и Антверпен“. На 9 септември (по други сведения 5 септември) умира, преди да е успял да изпълни поръчката.

Питер Брьогел Стари е баща на Питер Брьогел Млади и Ян Брьогел Стари, и двамата също художници. Тъй като са още деца при смъртта му, не получават пряко обучение от него.

Живописецът е смятан за първия западен художник, който рисува пейзажи заради самите тях, вместо като фон на религиозни сюжети. Неговите зимни пейзажи от 1565 г. са доказателство за суровите зими през т.нар. Малък ледников период.

Живописно творчество[редактиране | редактиране на кода]

Живописното наследство на Брьогел Стари включва около 40 творби, изпълнени в техниките маслени бои върху дъска и темпера върху платно. Последната била по-евтина и нетрайна, затова Брьогел я използва за лични творби, които трудно можели да намерят пазар. Някои незапазени негови произведения са известни от копия на синът му Брьогел Младия. В творчеството на художника се разграничават два периода: Антверпенски и Брюкселски.

Антверпенски период (до 1563)[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните запазени произведения от този период датират от 1559 г. Сред тях са „Падането на Икар“ (ок. 1559), „Нидерландски пословици“ („Стоте нидерландски пословици“, 1559), „Детски игри“ (1559, тематично творбата е свързана с „Нидерландски пословици“) и „Борба на Сирница и Великия пост“ (1559, издаваща силно влияние от Йеронимус Бош). От 1562 – 1563 г. датират „Изгонването на ангелите“, „Триумф на смъртта“ и „Безумната Грит“. Те образуват малък цикъл. Стилът и тематиката са повлияни от Бош. От това време са и многофигурната „Самоубийството на Саул“, която Рубенс сочи като пример за майсторска композиция, и двата варианта на „Вавилонската кула“. Зрителят дълго трябва да се вглежда за да открие скрития алегоричен смисъл в многофигурните табла. Заплетените символи, характерни за изкуството на Бош, при Брьогел са проникнати от нов, хуманистичен поглед и навяват размисли за същността на човека.

Брюкселски период (от 1563 до 1569)[редактиране | редактиране на кода]

Често този период е наричан „зряло творчество“ на Брьогел. Към него се отнася цикълът „Годишните времена“ от 1565, включващ картините: „Сенокос“, „Жътва“, „Връщане на стадата“, „Мрачен ден“, „Ловци в снега“. Последната е известна и под имената „Зима“ и „Връщането на ловците“. Тези творби често са сочени като връх в творчеството на Брьогел. Скоро след като получава картините търговецът Николаус Йонгелин залага цялото си имущество, сред което са и те. Брьогел никога повече не вижда творбите си, които са опаковани и надлежно прибрани в склад. Съществува предположение, че знаменитата поредица е включвала 12 табла (за всеки месец по едно) повечето от които вече изгубени. Правени са опити една или друга творба или копие на творба от Брьогел да бъдат причислени към поредицата. Знакова за творчеството на нидерландския майстор става „Връщането на ловците“. (Тя заема немаловажно място във филма на Андрей Тарковски „Соларис“.)

В произведения като „Проповед на свети Йоан Кръстител“ (1565 – 1566), „Избиване на младенците“ (1565), „Преброяване във Витлеем“ (1566) Брьогел ползва библейски сюжети, за да отрази съвременни събития, свързани с испанската власт в Нидерландия и съпротивата срещу нея. Предполага се, че първата представя събрание, организирано от нидерландски бунтовници, а втората – наказателна акция на испански войници в нидерландско село. Брьогел е бил съпричастен към темата. Преди смъртта си той накарал съпругата си да изгори негови рисунки, можещи да навредят на семейството му при евентуален обиск.

Особена част от творчеството му са „Мизантроп“, „Притча за слепците“ и „Просяци“. Тези творби се отличават както с малкия брой фигури, така и с философския си смисъл. Предполага се, че Брьогел ги е рисувал за себе си.

В последните години от живота си художникът работи по картини на селска тематика: „Селска сватба“, „Селски танц“, „Глава на селянка“, които му създават слава на битов живописец.

Графично творчество[редактиране | редактиране на кода]

Питер Брьогел създава множество рисунки, по които се правят гравюри: „Големите риби изяждат малките“, „Чудото на свети Антоний“, „Магаре на училище“, „Алхимик“ и други. Автор е на графичните цикли „Големите пейзажи“, „Малките пейзажи“, „Седемте добродетели“ и „Седемте смъртни гряха“. Повечето от тях са работени в периода 1553 – 1557 г. докато сътрудничи на Йеронимус Кок.

Гравюри са правени и по живописни табла на Брьогел. Сред тях са „Селски танц“, „Селска сватба“ и други.

Запазени са и оригинални рисунки на майстора: „Пейзаж с пътник“, „Реджо в пламъци“, „Художник и ценител“, сочена като автопортрет, „Есен“, „Лято“, „Коне“, „Алхимик“, послужила за образец на гравюрата.

Картини[редактиране | редактиране на кода]

Картина Название Година на създаване Техника Размери (см) Галерия
„Пейзаж с Христос и апостоли на Тивериадското езеро“ 1553 Дърво, масло ??? Частна колекция
Поклонение на влъхвите ок. 1556 Платно, темпера 124 × 169 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
„Притча за сеяча“ 1557 Дърво, масло 73,7 × 102 Музей на изкуствата Тимкена, Сан-Диего
„Дванадесет пословици“ 1558 Дърво, масло 75 × 98 Музей Майер ван ден Берг, Антверпен
„Фламандски пословици“ 1559 Дърво, масло 117 × 163 Берлинска картинна галерия, Берлин
„Битка на Маслото и Поста“ 1559 Дърво, масло 118 × 164,5 Музей на историята на изкуството, Виена
„Детски игри“ 1560 Дърво, масло 118 × 161 Музей на историята на изкуството, Виена
„Морски бой в пристанището на Неапол 1560 Дърво, масло 42,2 × 71,2 Галерия „Дориа-Памфили“, Рим
„Падането на Икар“ 1560-те години Платно, масло 73,5 × 112 Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия, Брюксел
„Падането на метежните ангели“ 1562 Дърво, масло 117 × 162 Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия, Брюксел
„Дуле Грит“ (Безумната Грета) 1562 Дърво, масло 117,4 × 162 Музей Майер ван ден Берг, Антверпен
„Триумф на смъртта“ ок. 1562 Дърво, масло 117 × 162 Прадо, Мадрид
„Две маймуни“ 1562 Платно, масло 20 × 23 Държавни музеи на Берлин, Берлин
„Самоубийството на Саул“ 1562 Дърво, масло 33,5 × 55 Музей на историята на изкуството, Виена
„Портрет на стара жена“ 1563 Дърво, масло 22 × 18 Стара пинакотека, Мюнхен
„По пътя към Египет“ 1563 Дърво, масло 37,1 × 55,6 Институт по изкуство, Курто, Лондон
„Вавилонската кула“ 1563 Дърво, масло 114 × 155 Музей на историята на изкуството, Виена
„Поклонение на влъхвите“ 1564 Дърво, масло 111,1 × 83.2 Национална галерия, Лондон
„Успение на света Богородица“ 1564 Дърво, масло 36 × 55 Аптон-Хаус, графство Уорикшир
„Пътят към Голгота“ 1564 Дърво, масло 124 × 170 Музей на историята на изкуството, Виена
„Сватбен танц на свеж въздух“ 1564 – 1565 Пергамент на дърво, темпера 183 × 218 Уфици, Флоренция
„Зимен пейзаж с капани за птици“ 1565 Дърво, масло 37 x 55,5 Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия, Брюксел
„Ловци в снега“ 1565 Дърво, масло 117 x 162 Музей на историята на изкуството, Виена
„Връщането на стадата“ 1565 Дърво, масло 117 × 159 Музей на историята на изкуството, Виена
„Сенокос“ 1565 Дърво, масло 117 × 161 Дворец Лобкович в Пражки град, Прага, Чехия
„Жътва“ 1565 Дърво, масло 119 × 162 Музей Метрополитен, Ню Йорк
„Мрачен ден“ 1565 Дърво, масло 118 × 163 Музей на историята на изкуството, Виена
„Христос и жена, уличена в прелюбодеяние“ около 1565 Дърво, масло 24 × 34 Институт на изкуствата Курто, Лондон
„Вавилонската кула“ около 1565 Дърво, масло 60 × 74,5 музей Бойманс – Ван Бьонинген, Ротердам
„Избиването на младенците“ около 1565 – 1567 Дърво, масло 109,2 × 158,1 Кралска колекция, Великобритания
„Вино на празника на Свети Мартин“ 1565 – 1568 платно, темпера 148 × 270,5 Прадо, Мадрид
„Вино на празника на Свети Мартин“ около 15651568 платно, масло 147 × 269,5 Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия, Брюксел
„Преброяване във Витлеем“ 1566 Дърво, масло 115,5 × 163,5 Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия, Брюксел
„Страната на лентяите“ 1566 Дърво, масло 52 × 78 Стара пинакотека, Мюнхен
„Проповед на свети Йоан Кръстител 1566 Дърво, масло 95 × 160,5 Музей за изобразителни изкуства, Будапеща
„Сватбен танц“ около 1566 Дърво, масло 119,4 × 157,5 Институт за изкуство, Детройт
„Поклонение на влъхвите на зимен пейзаж“ 1567 Дърво, темпера 35 × 55 Ам Рьомерхолц, Винтертур
„Обращането на Савел“ 1567 Дърво, масло 108 × 156 Музей на историята на изкуството, Виена
„Сакати“ 1568 Дърво, масло 18,5 × 21,5 Лувър, Париж
„Три войника“ 1568 Дърво, масло 20,3 × 17,8 Колекция Фрика, Ню Йорк
„Сврака на бесилика“ 1568 Дърво, масло 45,9 × 50,8 Хесенски музей, Дармщат
„Притча за слепците“ 1568 Холст, темпера 86 × 154 Музей Каподимонте, Неапол
„Мизантроп“ 1568 Холст, темпера 86 × 85 Музей Каподимонте, Неапол
„Селска сватба“ 1568 Дърво, масло 114 × 164 Музей на историята на изкуството, Виена
„Селски танц“ 1568 Дърво, масло 114 × 164 Музей на историята на изкуството, Виена
„Разорител на гнезда“ 1568 Дърво, масло 59,3 × 68,3 Музей на историята на изкуството, Виена
„Затварят пияница в свинарник“ около 1568 Дърво, масло 18 в диаметър Частна колекция (Продадена на аукцион в Christies през 2002 година)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Н. М. Гершензон-Чегодаева, „Брейгель“, издателство „Искусство“, Москва, 1983

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]