Ричард Улф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Улф
Richard Wolff
американски икономист
Роден
1 април 1942 г. (82 г.)

Учил вХарвардски университет
Станфордски университет
Йейлски университет
Масачузетски университет в Амхърст
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вМасачузетски университет в Амхърст
Семейство

Уебсайтwww.rdwolff.com
Ричард Улф в Общомедия

Ричард Улф (на английски: Richard Wolff) е американски нетрадиционен икономист, известен с трудовете си върху икономическата теория на Маркс, икономическата методология и класовия анализ. Професор по икономика, преподава в Масачузетския университет в Амхърст от 1973 до 2008. Преподава икономика и в Йейл, в Държавния университет на Ню Йорк, в Университета на Юта, в Парижкия университет (Сорбоната) и в Брехт форума в Ню Йорк. Гостуващ професор по програмата за следдипломна квалификация по международни отношения в „Ню Скуул Юниверсити“ в Ню Йорк. Изнася и лекции в Брехт форум в Манхатън. През 2010 публикува книгата си „Капитализмът се размириса“, която излиза и като филм. През 2012 излизат три нови негови книги: „Окупирай икономиката: оспорване на капитализма“ в съавторство с Дейвид Барсеймиън, „Сравнение на икономическите теории: неокласическа, кейнсианска и марксистка“ в съавторство със Стивън Резник, и „Демокрация на работното място“.

Улф е водещ на седмичното радио предаване „Икономически новини“ по радио WBAI и е чест гост в радио и телевизионни предавания и интернет медии. Списание „Ню Йорк Таймс“ го обяви за „най-бележития марксистки икономист в Америка“. Улф живее в Манхатън със своята съпруга и сътрудник д-р Хариет Фраад, практикуващ психотерапевт.

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Ричард Улф са европейци, емигрирали в САЩ по време на Втората световна война. Неговият баща е французин, работил в Кьолн като адвокат. В САЩ започва работа в Йънгстаун, Охайо, като работник в стоманената промишленост (отчасти защото европейската му диплома не е призната в САЩ). Семейството се установява да живее в покрайнините на Ню Йорк. Майка му е германска гражданка. Улф казва, че европейските му корени са повлияли на мирогледа му.

Всичките ви очаквания за това как работи светът, вероятно ще се променят през живота ви след неочаквани, често трагични събития. Да си гъвкав и запознат с различни факти, случващи се по света, е не просто добра идея за един мислещ човек, а е от жизнено значение за оцеляването. Аз израснах с убеждението, че е много важно да разбера политическата и икономическата среда, в която живея. Това ме направи малко по-различен от съучениците ми, които не изпитваха такава напираща нужда да разберат механизмите, ръководещи нестабилния и често опасен свят. Това бе много важен урок за мен.

Улф завършва като бакалавър по история в Харвард през 1963, след което се премества в Станфорд, където през 1964 записва магистратура по икономика, за да учи при Пол Баран. Баран умира преждевременно от сърдечен удар и Улф се прехвърля в университета Йейл, където през 1966 взима магистърска степен. Към нея добавя магистърска степен по история през 1967 и докторска степен по икономика през 1969. Дисертацията му „Икономика на колониализма: Британия и Кения“ е публикувана като книга през 1974.

В допълнение към родния си английски, Улф говори гладко френски и немски език.

Професионален живот[редактиране | редактиране на кода]

Улф преподава в Държавния университет на Ню Йорк от 1969 до 1973. Там започва съвместната си дейност с икономиста Стивън Резник, който пристига през 1971, след като му е отказана професорска катедра в Йейл заради подписа му под петиция срещу войната. През 1973 те стават част от новонаетите „радикални преподаватели“ в икономическия факултет на Масачузетския университет в Амхърст, заедно със Самуел Боулс, Хърбърт Гинтис и Рик Едуардс. Улф става професор през 1981. Пенсионира се през 2008, но остава гостуващ професор в „Ню Скуул Юниверсити“ в Ню Йорк.

Първият съвместен академичен труд на Улф и Резник е „Теория на традиционните конюнктури и преходът от феодализъм към капитализъм“, който очертава основния метод на трудовете им оттогава насетне. В книгата използват подхода на класовия анализ при разглеждане на прехода от феодализъм към капитализъм. Темите включват: Теорията на Маркс и анализ на стойността, радикалната икономика, международната търговия, бизнес циклите, Съветския съюз и сравнение на Марксови и не-Марксови икономически теории.

Улф и Резник вземат „Прочит на капитала“ на Луи Алтюсер и Етиен Балибар като отправна точка и разработват изкусен прочит на втори и трети том на „Капиталът“ в своята въздействаща книга „Знание и класи“. Според авторите марксисткия класов анализ изисква детайлно проучване на различните начини за производство, присвояване и разпределение на принадения труд. Според Маркс съществуват пет класови структури, в зависимост от начина на присвояване на принадения труд: древна (независима), робска, феодална, капиталистическа и комунистическа.

През 1989 заедно с колеги, бивши и настоящи студенти, Улф стартира академичното списание „Преосмисляне на марксизма“, целящ създаването на платформа за преосмисляне и развиване на идеите и теориите на Маркс в икономиката, както и за други социални изследвания. Той продължава да бъде член на редколегията на списанието.

През пролетта на 1994 г. Улф е гостуващ професор в Сорбоната в Париж.

Улф е съосновател на Зелената партия в Ню Хейвън, Кънектикът, и неин кандидат-кмет през 1985.

През последните пет години, в сътрудничество с Резник, Улф разработва нов метод в политическата икономика. Той запазва и доразвива систематично Марксовата идея за класа и принаден труд. Този подход е представен в няколко книги на Резник и Улф, както и в различни статии, писани от тях заедно и поотделно.

От 2005 г. Улф публикува множество кратки анализи, фокусирани основно, ако не и изцяло, върху зараждащата се и по-късно избухнала световна капиталистическа криза. Повечето от тях са събрани в публикуваната през 2010 негова книга „Капитализмът се размириса“.

След 2008 г. Улф изнася множество публични лекции в университети, колежи, на профсъюзни събрания, в гимназии и т.н. Той е чест гост в телевизионни и радио предавания в САЩ и пише статии за различни уебсайтове.

Един от неговите студенти, Георгиос Папандреу, става министър-председател на Гърция между 2009 и 2011 г. Улф го помни като студент, който „иска да стане едновременно изтънчен и социалистически икономист“. Професорът по икономика Костас Панайотакис обаче отбелязва, че: „След избирането му за гръцки министър-председател през есента на 2009 г. с предизборна програма, критикуваща строгите икономически мерки като грешна политика в момент на дълбока икономическа криза, Георг Папандреу направи кръгом и, изправен пред дълбока криза, извика Международния валутен фонд и наложи най-тежката програма за строги икономически мерки, която някоя страна е виждала.“

През 2012 са публикувани други три книги на Улф: „Окупирай икономиката: оспорване на капитализма“ в съавторство с Дейвид Барсеймиън, „Сравнение на икономическите теории: неокласическа, кейнсианска и марксистка“ в съавторство със Стивън Резник, и „Демокрация на работното място“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Richard D. Wolff в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​