Сибирският бръснар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сибирският бръснар
Сибирский цирюльник
РежисьориНикита Михалков
ПродуцентиНикита Михалков
СценаристиНикита Михалков
Рустам Ибрагимбеков
Роспо Паленберг
В ролитеОлег Меншиков
Джулия Ормънд
Никита Михалков
Алексей Петренко
Ричард Харис
Анна Михалкова
МузикаЕдуард Артемиев
РазпространителСтудия „ТриТэ“
Camera One
Премиера1998 г.
(Германия)
Времетраене180 минути
СтранаРусия
Франция
Италия
Чехия
Езикруски и английски
Бюджет35 000 000 долара
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Сибирският бръснар“ (на руски: „Сибирский цирюльник“) е филм на руския режисьор Никита Михалков.

С филма е открит най-престижният европейски кинофестивал в Кан на 12 май 1999 г. Заглавието е каламбур към комедията с главен герой Фигаро на Бомарше и последвалите я опериСватбата на Фигаро“ от Моцарт и „Севилският бръснар“ на Росини.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива в края на XIX век в Руската империя. Заражда се една невъзможна любов на фона на историческите събития, разтърсили страната в предреволюционния ѝ период.

Джейн е американска авантюристка и красива куртизанка и лобистка, пристигнала в Русия да подкрепя вманиачен и субсидиран от императорския двор машинен инженер, чиято фиксидея е реализацията на проект по създаването на уникална машина за сеч на сибирската гора. Тя се влюбва в Андрей, заточеник в Сибир, и ражда от него син (но той така или иначе никога не разбира за съществуването му), който като кадет от американската армия показва руски характер, не можейки да преглътне незнанието за Моцарт от старшината си (от началото до края на филма). В крайна сметка началството се вижда принудено да приеме (поради руското наследство и невиждано твърдоглавие на американския редник) съждението, че „все пак Моцарт е велик композитор“.

Актьори и роли[редактиране | редактиране на кода]

В главните роли участват Олег Меншиков като юнкер (Андрей Толстой) и Джулия Ормънд (Джейн).

В ролята на император Александър III играе самият Никита Михалков. Дъщеря му Анна играе в ролята на Дуняша, съпруга на Андрей Толстой, която след несправедливото му осъждане - за участие в заговор срещу царя - го следва в Сибир, където го дарява с много деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]