Сиенска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сиенска катедрала
Cattedrale di Santa Maria Assunta
Фасада на катедрала
Фасада на катедрала
Карта Местоположение в Сиена
Вид на храмакатедрала
Страна Италия
Населено мястоСиена
Посветен наУспение на Пресвета Богородица
Религиякатолицизъм
Архитектурен стилготика
Изграждане1215 - 1263
Сиенска катедрала в Общомедия

Сиенската катедрала (ит. Duomo di Siena) е построена в чест на Възнесението на Дева Мария (ит.Cattedrale di Santa Maria Assunta). Тя е главната  църква на Сиенската република, най-важният паметник на италианска готика. Намира се в град Сиена.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата е проектирана и построена в периода от 1215 година до 1263 година на мястото на по-ранна сграда. Катедралата има формата на латински кръст, с леко изпъкнал трансепт; катедралата има купол и камбанария. Куполът се намира на осмоъгълна основа с колони. Куполният връх е добавен от Джовани Лоренцо Бернини. Нефът е отделен от две крила полукръгли арки.

Отвън и отвътре църквата е украсена с бял и зеленикаво-черен мрамор с добавянето на червен мрамор на фасадата. Черно и бялото са хералдическите цветове на Сиена, произходът им е свързан с белия и черния коне с които са влезли основателите на града, Сений и Аский.[1]

Интериор[редактиране | редактиране на кода]

В интериора на катедралата, забележителни с изключителната си художествена изразителност са: образите на пода изработени чрез художествената техника Opus sectile; пищно декорирания амвон - работа на Николо Пизано ; статуята на Йоан Кръстител, изваяна от Донатело.

Амвон[редактиране | редактиране на кода]

Николо Пизано работи над него в периода между 1265 и 1268 [2] Това е една от перлите на катедралата и един от най-важните скулптурни произведения на изкуството от италианския тринадесети век. Планът му е осмоъгълник. Има различни релефи и фигурки в кръг в горната част.

Четири от осемте колони в долната си част се опират на лъвове, а в центъра на осмоъгълното гнездо е украсен с фигури, представляващи свободните изкуства и философията. Арките са кръгли с мраморни фигури, представляващи главни добродетели от богословието и логиката. На ъглите на арките са пророците и евангелистите. Сцените изобразени върху основните панели са:

Амвонът от Николо Пизано
  • Рождество Христово
  • Поклонението на влъхвите
  • Представяне в храма и бягството в Египет
  • Избиване на младенците
  • Разпъване на кръст
  • Страшният съд – Избраните
  • Страшният съд – прокълнатите
План. 1) Антонио Федерини Holy Water Stoups 2) Рафаело Вани Св. Франциск 3) Пиер Дандини Св. Екатерина. 4) Кулата на камбаните 5) Бернини Мадона с дарове 6) Луиджи Мусини Свети кръст 7) Alessandro Casolani Nativity 8) дървени столове 9) Дучо ди Буонансеня Витражи 10) Балтазаре Перузи Олтар 11) Донатело – надгробен паметник Песи 12) Доменико Бекафуми – Канделабри с ангели 13) Николо Пизано – Амвон 14) Франческо Вани – Свети Ансано 15) Донатело Свети Йоан Кръстител 16) Библиотека Пиколомини 17) Андреа Брено Олтар Пиколомини 18) Opus sectile 19)

В хора на Сиенската катедрала има поредица изработени от Мартино ди Бартоломео подови тондо, изобразяващи кардиналните добродетели, изработени с техниката Opus sectile.

Някои от художествените съкровища от Дуомо – като, например, известната „Маеста“ на Дучо ди Буонинсеня и витражи по скици на Чимабуе – сега красят катедралния музей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сиенска катедрала Архив на оригинала от 2014-04-01 в Wayback Machine. на allcastle.info
  2. Guido Tigler в М. Lorenzoni (2009), стр. 122 – 131.