Дучо ди Буонинсеня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дучо ди Буонинсеня
италиански художник
Дучо ди Буонинсеня 
Роден: 1255 г.
Починал: 1319 г. (64 г.)
Сиена, Италия

Дучо ди Буонинсеня (на италиански: Duccio di Buoninsegna) е италински живописец, представител на Сиенската школа в изкуството на Проторенесанса.

Сведенията за живота му са изключително оскъдни. Предполага се, че е учил при сиенски майстор. Въз основа на стиловите особености на творбите му се смята, че е работил като миниатюрист.

Първият запазен документ за дейността му съобщава за извършена от него живописна украса на 12 шкафа.

Към края на 70-те и началото на 80-те години на 13 век, работи в Асизи и Флоренция.

В 1285 г. създава „Мадона Ручелай“ за църквата „Санта Мария Новела“ във Флоренция. Таблото изобразява Богородица на трон, заобиколена от 6 ангела. Композицията следва византийските канони. В изображението личи влиянието на Чимабуе, но стилът на Дучо е не така суров. Колоритът е фин а детайлите прецизно изрисувани. Изображението е лишено от пластична моделировка.

От 1308 до 1311 г. художникът работи по най-известната си творба - „Маеста“ („Величието на Мадоната“) предназначена за катедралата на Сиена. Олтарната картина е с размери 4,24 на 4 метра. Към нея са били прикрепени около 60 по-малки табла. През 18 век те са отделени от олтара. Сега много от тях са загубени а други се намират в различни музеи (Лондонската национална галерия и други ).

На лицевата страна на „Маеста“ е представена Богородица на трон с младенеца в ръце, заобиколена от ангели, светци и апостоли.

На обратната страна са изобразени 14 композиции със сюжети от „Страстите Христови“. Те са подредени в два реда от по 7 изображения, които с изключение на „Влизане в Йерусалим“ и „Разпятие“, включват по две сцени разположени една над друга. Фоновете са позлатени.

Сред таблата прикрепени около олтарната картина са били: „Прощаване на Мария с апостолите“, „Успение Богородично“, „Известяване са смъртта на Богородица“, „Призоваване на апостолите Петър и Андрей“.

В „Маеста“, както и в останалите си произведения, Дучо остава тясно свързан с готическото изкуство. Днес творбата се съхранява в музея на катедралата в Сиена.

Сред запазените произведенията на художника са малката олтарна картина „Маеста“ в Художествения музей на Берн, миниатюрната „Мадона на францисканците“ от „Националната пинакотека“ в Сиена и проект за витража в хора на сиенската катедрала. Последният е изпълнен от Дучо през 1288 г., за което има запазени документи.

Понякога му се приписват „Мадоната с младенца“ в Кастелфиорентино, „Бучуване на Христос“ в Ню Йорк (Колекция Фрик) и „Маеста“ в църквата „Серви“ в Болоня.

Джорджо Вазари в своята биография на Дучо ди Буонинсеня, разказва, че майсторът се е занимавал с архитектура. Няма други данни потвърждаващи твърдението му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]