Западна Германия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: tt:Федератив Алмания Җөмһүрияте
м r2.6.4) (Робот Добавяне: ia:Germania Occidental
Ред 41: Ред 41:
[[hu:Nyugat-Németország]]
[[hu:Nyugat-Németország]]
[[hy:Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն (մինչև 1990)]]
[[hy:Գերմանիայի Ֆեդերատիվ Հանրապետություն (մինչև 1990)]]
[[ia:Germania Occidental]]
[[id:Jerman Barat]]
[[id:Jerman Barat]]
[[io:West-Germania]]
[[io:West-Germania]]

Версия от 15:18, 23 август 2012

Окупационните зони в Германия, 1945-1946

За̀падна Герма̀ния (също ФРГ) е неофициалното название на Федера̀лна репу̀блика Герма̀ния в периода от нейното създаване през май 1949 г. до Обединението на Германия на 3 октомври 1990, когато комунистическата Източна Германия се присъединява и петте нейни провинции стават част от ФРГ. С това приключва близо 40-годишното разделение на Германия и Берлин. След обединението от 1990 г. увеличената Федерална република Германия продължава да съществува, но вече широко известна като Германия.

Нерядко името на Федерална република Германия, се използва неправилно, включително и чрез съкращенията ФРГ и ГФР (от по-старото название Герма̀нска федера̀лна репу̀блика), за да обозначи едната (западната) от двете германски държави, образувани след окупацията на Германия след Втората световна война.

Федерална република Германия е провъзгласена на 23 май 1949 г., включвайки британската, френската и американската окупационни зони, със столица Бон. Обявена е за „напълно независима“ на 5 май 1955 г.

Територията на Западен Берлин, съставена също от британската, френската и американската окупационни зони в града, формално не е влизала в състава на Западна Германия, макар че политически, икономически и културно е била тясно свързана с нея, а не с обкръжаващата я териториално Германска демократичана република. Територията на Източен Берлин е била включена, както и останаланата част от съветската окупационна зона, в състава на ГДР и е била нейна столица.

Вижте също

Шаблон:Германия-мъниче