Продан Тишков – Чардафон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
| починал-място=[[Габрово]], [[България]]
| починал-място=[[Габрово]], [[България]]
}}
}}
'''Продан Тишков Проданов (Чардафон)''' е български опълченец-поборник, участник в [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война (1877-1878)]]. Сержант-майор в милицията на [[Източна Румелия]]. Активен участник в [[Съединение на България|Съединението на Княжество България и Източна Румелия]]. Български [[офицер]], [[майор]].
'''[[Продан]] Тишков Проданов (Чардафон)''' е български опълченец-поборник, участник в [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-турската война (1877-1878)]]. Сержант-майор в милицията на [[Източна Румелия]]. Активен участник в [[Съединение на България|Съединението на Княжество България и Източна Румелия]]. Български [[офицер]], [[майор]].


==Биография==
==Биография==

Версия от 19:14, 21 януари 2014

Продан Тишков (Чардафон)
български националреволюционер и офицер

Роден
Починал

Продан Тишков Проданов (Чардафон) е български опълченец-поборник, участник в Руско-турската война (1877-1878). Сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Български офицер, майор.

Биография

Дейци на БРТЦК, Пловдив, лятото на 1885 г. Седнали, отляво надясно: Антон Мумджиев, Тодор Гатев, Продан Тишков, Захарий Стоянов, Иван Андонов, Иван Арабаджията, неизвестен. Втори ред седнали, отляво надясно: Иван Стоянович и Ангел Чолаков. Прави, отляво надясно: Недялка Шилева, Спиро Костов, Димитър Ризов, Петър Зографски, Коста Паница, Спас Турчев. Фотография на Димитър Кавра

Продан Тишков е роден през 1860 г. в град Габрово. Записва се в Българското опълчение и участва в Руско-турска война (1877-1878). След Освобождението служи като сержант-майор в милицията на Източна Румелия. Отговаря за резервистите от село Голямо Конаре, днес град Съединение.

Паметникът на Чардафон Велики до Боровския мост в Габрово

До 1884 г. Продан Тишков носи прякор Чарда, означаващ стадо селски говеда. Като подигравка с директора на милицията и жандармерията на Източна Румелия генерал Август фон Дригалски, към прякора на Продан Тишков прибавят частицата "фон" (белег на аристократичен произход). Наречен е Чардафон Велики. Включва се активно в подготовката и провъзгласяването на Съединението. Член е на Тайния революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив. Участва на тържествата в памет на Хаджи Димитър на вр. Бузлуджа (1885), които изиграват роля на катализатор в подготовката. Организира и предвожда най-голямата чета - Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив. Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.

В съединена България Продан Тишков служи в кавалерията на Българската армия с военно звание майор. За него Захарий Стоянов написва хумористичен очерк, озаглавен "Чардафон Великий" (1887).

Продан Тишков умира през 1906 г. в родния си град Габрово.

Любопитно

През 1908 г. в Габрово, в леярната на Иван Недков, е излят първият бронзов бюст на Чардафон Велики по скулптурата на художниците-учители Недялко Каранешев и Стефан Ковачев, изработен от Митика Петреску.

Вижте още

Външни връзки