Петър Кичашки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
DivineAlpha (беседа | приноси)
It looks to be in mainspace already (plus this template was a red link).
Ред 1: Ред 1:
{{AFC submission|t||ts=20150330162020|u=93.152.199.82|ns=118}} <!--- Important, do not remove this line before article has been created. --->

{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име=Петър Кичашки
| име=Петър Кичашки

Версия от 16:55, 30 март 2015

Петър Кичашки
български юрист, правозащитник и общественик

Роден
12.07.1989

Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик. Изпълнителен директор на Института за модерна политика, учредител и активист на гражданското Движение "Модерна България", автор на повече от 200 статии.

Биография

Петър Кичашки в роден във Видин на 12.07.1989 г. Завърша Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в крайдунавския град, а след това в програма "Право" на Нов български университет. Специализирал "Морални основи на политиката" в Йейл и "Разузнавателно право" в Станфорд. Работи като изпълнителен директор на Института за модерна политика[1]. Един от учредителите на Движение "Модерна България"[2][3]. В периода 2012-2013 г. е регионален координатор за [Европа|[Южна Европа]] отговарящ за Португалия, Испания, Италия, Малта, Сан Марино, Кипър, Гърция, Турция, Албания, България и Армения) на Европейската мрежа за независим живот. Женен.

Политическа дейност

Един от учредителите и активист на гражданското "Движение "Модерна България". Член на инициативен комитет[4] за провеждането на референдум с два въпроса: 1. За отзоваването на общински съветници, кметове и депутати и 2. Въвеждането на индивидуална жалба пред Конституционния съд. В качеството си на активист на "Модерна България" участва в предсрочните парламентарни избори през 2013 г. като кандидат на Гражданска листа "Модерна България". На предсрочните парламентарни избори през 2014 г. заедно с Борислав Цеков участват като граждански кандидати в софийските листи на БСП лява България. На Европейските избори през 2014 г. е говорител на щаба на гражданската инициатива "Модерна България за Честни Избори", която набира граждански наблюдатели на изборите в хиляди секции в цялата страна.

Правозащитна дейност

Води и печели над 30 дела за достъпна архитектурна среда за хора с увреждания пред Комисията за защита от дискриминация. В резултат на тези дела редица обществени и публични сгради във Видин стават достъпни. През 2009 г. завежда дело[5] за дискриминация срещу игумена на Троянския манастир за това, че игуменът гони от манастира него и негови колеги, които са били на посещение в светата обител.

Други дейности

Дългогодишен член на Управителния съвет на Асоциацията на рециклиращата индустрия, която е сред основните браншови структури в сферата на управлението на отпадъци. В това си качество е сред организаторите на серия протестни акции, сред които протест с 10 000 души на пл. Народно събрание, както и преминаването на стотици тежкотоварни камиони[6] през центъра на София, срещу приетия в 41-то Народно събрание Закон за управление на отпадъците[7]. Организатор и ротационен председател на групата за граждански натиск във Видин - "Възраждане на Видин"[8]. Водил десетки протестни акции на регионална, професионална и правозащитна[9][10] тематика. Водил предаването "[11]" в Информационна агенция БГНЕС. Автор на множество статии на обществено-политическа тематика.[12][13][14][15][16]


Източници