Багажът: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+още малко инфо
м +меп
Ред 1: Ред 1:
'''Багажът''' е литературен герой (или най-малкото сандък с героично поведение) в романи в поредицата ''"[[Светът на Диска]]"'' на [[Великобритания|британския]] [[писател]] [[Тери Пратчет]].
'''Багажът''' е литературен герой (или най-малкото сандък с героично поведение) в романи от поредицата ''"[[Светът на Диска]]"'' на [[Великобритания|британския]] [[писател]] [[Тери Пратчет]].


== Описание ==
== Описание ==
Ред 19: Ред 19:
* ''"[[Интересни времена]]"''
* ''"[[Интересни времена]]"''
* ''"[[Последният континент]]"''
* ''"[[Последният континент]]"''



{{Светът на диска}}
{{Светът на диска}}
Ред 25: Ред 24:


[[Категория:Герои от Светът на диска]]
[[Категория:Герои от Светът на диска]]

[[cs:Zavazadlo (Zeměplocha)]]
[[en:The Luggage]]
[[fr:Bagage (Disque-monde)]]
[[nl:De Bagage]]
[[pl:Bagaż]]
[[ru:Сундук (персонаж)]]

Версия от 16:11, 3 февруари 2007

Багажът е литературен герой (или най-малкото сандък с героично поведение) в романи от поредицата "Светът на Диска" на британския писател Тери Пратчет.

Описание

Представлява сандък, направен от изключително рядко мъдро крушово дърво (интелигентно магическо растение, което се смята за изчезнало и за което се знае че издържа на всякакъв вид магии). Разполага със стотици малки розови крачета, чрез които се придвижва. В състояние е да си придаде най-застрашително изражение, без дори да разполага с лице за целта. Основен спътник е на магьосника Ринсуинд в неговите приключения. Донесен е от Ахатовата империя от туриста Двуцветко, който го получил в един магазин като "сандък за пътуване", и го подарява впоследствие на Ринсуинд.

Особени белези

Характерно за Багажа е, че може да се движи (благодарение на стотиците малки краченца, които има), изключително верен е на своя господар, следва го неотлъчно (дори в паралелни измерения), и помита по пътя си, или изяжда всичко, което има глупостта да му се изпречи или да застраши господаря му (две дузини хора плюс някое и друго чудовище). А също и почиства безупречно поставеното в него бельо.

След посещение на Ринсуинд в Ахатовата империя ("Интересни времена") Багажът се влюбва в подобен сандък, принадлежащ на жена оттам, и в момента е зает с размножително дърводелство.

Багажът присъства в книгите: