Крадец на време

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крадец на време
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Джереми Часовникарски
Лобсанг Лъд
Лу Цзе
Местоположение Анкх-Морпорк
Мотиви апокалипсис
Поредна книга двадесет и шеста
ISBN ISBN 954-422-077-1

Крадец на време (на английски: Thief of Time) е името на роман в жанр хумористично фентъзи. Книгата е двадесет и шестия роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска.

Ревизорите подтикват младия Джереми Часовникарски да построи съвършения часовник, като по този начин затвори времето в самото време. Джереми Часовникарски построява часовника, защото обича своята професия, но благодарение на това Ревизорите изпълняват своя замисъл и времето е спряно.

Междувременно в една отдалечена долина младият чирак на монасите на времето Лобсанг Лъд и неговият учител Лу Цзе, наричан често Метачът разбират за плана на Ревизорите и предприемат дълго пътуване до Анкх-Морпорк, за да спрат построяването на часовника. През това време Ревизорите започват да използват човешки тела, за да се почувстват като хора. Така те бързо придобиват различни човешки качества.

Лу Цзе и неговия ученик не успяват да стигнат до часовника преди той да бъде пуснат, затова времето спира. Със спирането на часовника са заемат Лобсанг Лъд, Джереми Часовникарски, Сюзън Сто Хелит, както и Лу Цзе, който, за да се придвижва, въпреки че времето е спряло, използва допълнително приспособление.

В края на книгата се появяват Четиримата конника на апокалипсиса – Смърт, Война, Глад и Мор, както и петият конник – Хаос, който след като е спрял да работи с другите се е занимавал с търговия с мляко.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи