Направо към съдържанието

Крадец на време

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крадец на време
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиДжереми Часовникарски
Лобсанг Лъд
Лу Цзе
МестоположениеАнкх-Морпорк
Мотивиапокалипсис
Поредна книгадвадесет и шеста
ISBNISBN 954-422-077-1

Крадец на време (на английски: Thief of Time) е името на роман в жанр хумористично фентъзи. Книгата е двадесет и шестия роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска.

Ревизорите подтикват младия Джереми Часовникарски да построи съвършения часовник, като по този начин затвори времето в самото време. Джереми Часовникарски построява часовника, защото обича своята професия, но благодарение на това Ревизорите изпълняват своя замисъл и времето е спряно.

Междувременно в една отдалечена долина младият чирак на монасите на времето Лобсанг Лъд и неговият учител Лу Цзе, наричан често Метачът разбират за плана на Ревизорите и предприемат дълго пътуване до Анкх-Морпорк, за да спрат построяването на часовника. През това време Ревизорите започват да използват човешки тела, за да се почувстват като хора. Така те бързо придобиват различни човешки качества.

Лу Цзе и неговия ученик не успяват да стигнат до часовника преди той да бъде пуснат, затова времето спира. Със спирането на часовника са заемат Лобсанг Лъд, Джереми Часовникарски, Сюзън Сто Хелит, както и Лу Цзе, който, за да се придвижва, въпреки че времето е спряло, използва допълнително приспособление.

В края на книгата се появяват Четиримата конника на апокалипсиса – Смърт, Война, Глад и Мор, както и петият конник – Хаос, който след като е спрял да работи с другите се е занимавал с търговия с мляко.