Морт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за романа. За героя от поредицата със същото име вижте Морт (герой).

Морт
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Смърт
Морт
Изабел
Албърт
Местоположение Домът на Смърт
Мотиви антропоморфна персонификация
Смърт
Поредна книга четвърта
ISBN ISBN 954-422-070-4

Морт (на английски: Mort) е заглавието на роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска и името на главния герой в книгата. Книгата е издадена през 1987 г. и е четвъртата от поредицата. Романът е първия, в който Смърт заема централна позиция като герой. В по-ранните книги той заема периферна роля.

Като тийнейджър характерът на Морт го прави неподходящ за робота в семейната ферма. По мнението на баща му Лезек Морт мисли твърде много, което му пречи да свърши на практика нещо. За да се справи с проблема на сина си Лезек го завежда на панаира, за да му намери работа като чирак. По този начин той иска да накара Морт да мисли по-малко, защото за него това е пречка.

Морт и баща му остават на панаира до полунощ в очакване Морт да бъде нает. Когато часовникът отброява дванадесет удара пред тях спира конник облечен в черно, възседнал бял кон. Конникът наема Морт, за да му помага в работата, която върши. Става ясно че мъжът е Смърт, а работата му събирането на души.

Напрежението от новата работа кара Морт да направи няколко грешки, но като всички добри герои той запазва достойнство, призовава Смърт на дуел и в края на историята остава с момичето.

Само че момичето, за което се жени, е осиновената дъщеря на Смърт – Изабел. Двамата живеят щастливо като дук и дукеса на Сто Хелит след като истинският дук на Сто Хелит е убит по време на дуел.

Тяхната история и най-вече тази на дъщеря им Сюзан е продължена в книгата Музика на душата.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи