Морт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за романа. За героя от поредицата със същото име вижте Морт (герой).

Морт
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиСмърт
Морт
Изабел
Албърт
МестоположениеДомът на Смърт
Мотивиантропоморфна персонификация
Смърт
Поредна книгачетвърта
ISBNISBN 954-422-070-4

Морт (на английски: Mort) е заглавието на роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска и името на главния герой в книгата. Книгата е издадена през 1987 г. и е четвъртата от поредицата. Романът е първия, в който Смърт заема централна позиция като герой. В по-ранните книги той заема периферна роля.

Като тийнейджър характерът на Морт го прави неподходящ за робота в семейната ферма. По мнението на баща му Лезек Морт мисли твърде много, което му пречи да свърши на практика нещо. За да се справи с проблема на сина си Лезек го завежда на панаира, за да му намери работа като чирак. По този начин той иска да накара Морт да мисли по-малко, защото за него това е пречка.

Морт и баща му остават на панаира до полунощ в очакване Морт да бъде нает. Когато часовникът отброява дванадесет удара пред тях спира конник облечен в черно, възседнал бял кон. Конникът наема Морт, за да му помага в работата, която върши. Става ясно че мъжът е Смърт, а работата му събирането на души.

Напрежението от новата работа кара Морт да направи няколко грешки, но като всички добри герои той запазва достойнство, призовава Смърт на дуел и в края на историята остава с момичето.

Само че момичето, за което се жени, е осиновената дъщеря на Смърт – Изабел. Двамата живеят щастливо като дук и дукеса на Сто Хелит след като истинският дук на Сто Хелит е убит по време на дуел.

Тяхната история и най-вече тази на дъщеря им Сюзан е продължена в книгата Музика на душата.