Невиждани академици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Невиждани академици
Unseen Academicals
Автор Тери Пратчет
Първо издание 2009 г.
Великобритания
Оригинален език английски
Жанр пародия, фентъзи
Вид роман
Поредица Светът на диска
Предходна Опаричване

Издателство в БГ „Архонт – В“ (2014)
Преводач Катя Анчева
ISBN ISBN 9789544221034

„Невиждани академици“ (на английски: Unseen Academicals) е роман на британския писател Тери Пратчет. Жанрът на книгата е комедийно (хумористично) фентъзи. „Невиждани академици“ е тридесет и седмата книга от поредицата на Пратчет за Светът на диска. Всяка книга от поредицата е посветена на сатиризирането на един или няколко елемента от съвременния живот. В „Невиждани академици“ на прицел е играта футбол.[1] Главни действащи герои са членовете на преподавателския състав на Невидимия университет, включително архиканцлер Муструм Ридкъли, Библиотекарят и Ринсуинд.

Издаден за пръв път през 2009,[2] романът се появява на български език през октомври 2014 г.[1] „Невиждани академици“ е петнадесетата най-продавана книга в България за 2014 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на книгата се развива в градът-държава Анкх-Морпорк, където Невидимият университет е напът да загуби голяма част от публичното си финансиране. Изправен пред заплаха за най-милото си (а именно разнообразието на обедното си меню), висшият преподавателски състав се вижда принуден да създаде свой собствен футболен отбор. Отборът е кръстен „Невиждани академици“ (на английски: Unseen Academicals), което е алюзия към истински спортни отбори, създадени към университети във Великобритания (Единбург академикал, Хамилтън академикъл и т.н.). Кулминацията на книгата е мач между академиците и опитни играчи (а също и биячи) от града.

Самата игра, поне така както я практикуват в града под името ритнитопка, е все още в своето примитивно ниво и се състои от тълпи, които се бутат и ритат по улиците в преследване на кожено кълбо. С помощта на никак-не-тираничния патриций на Анкх-Морпорк, Хавлок Ветинари, академиците успяват да кодифицират нови, по-миролюбиви правила на играта. Забранена е играта с ръка от всички освен вратаря (който в случая с „Невиждани академици“ е орангутан, а също и главен библиотекар на университета). Освен традиционния академичен състав на университета, футболният тим на учреждението включва и други играчи. Присъства задължителната чуждестранна звезда, чиято фамилия (Макарона) е директна препратка към футболист, определян като една от легендите на спорта. На академиците помагат и нови герои, които не участват в предишни романи от поредицата. Господин Хаху е изключително интелигентен орк, който всекидневно се сблъсква с расистките стереотипи на съгражданите си. Неговият най-добър приятел Трев е син на най-голямата футболна звезда на града, но е обещал на майка си да не припарва до игрището. Джулиет е младо момиче, работещо в нощната кухня на университета. Тя си пада по Трев и сякаш няма нищо в главата си освен мечти за модния подиум.

Основни мотиви[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 3 причини да прочетете „Невиждани академици“ от Тери Пратчет. // manager.bg. Посетен на 16 май 2015.
  2. Топ 50 на най-продаваните книги у нас през 2014 година. // akademika.bg. Посетен на 16 май 2015.
  3. Unseen Academicals: (Discworld Novel 37). // transworldbooks.co.uk. Посетен на 16 май 2015.
     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи