Дядо Прас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дядо Прас
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Смърт
Сюзън Сто Хелит
Местоположение Домът на Смърт
Мотиви Коледа
Детски приказки
Поредна книга двадесета

Дядо Прас (на английски: Hogfather) е двадесетият по ред роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1996 г. Това е четвъртият роман, в който главен герой е Смърт.

Дядо Прас е също така и герой от книгата, който присъства и в други книги от поредицата. Дядо Прас представлява аналог на Дядо Коледа. Той изслушва желанията на децата и след това ги сбъдва на Прасоколеда. Дядо Прас носи червена мантия на райета и се придвижва върху шейна теглена от четири диви прасета. През ранните години на своята работа той раздава свинско месо и кости на децата. Но в настоящето е просто весел майстор на играчки.

В романа Ревизорите се опитват да премахнат еквивалента на Дядо Коледа на света на диска – Дядо Прас, защото той не се вписва в техните виждания за вселената. За да го премахнат те се срещат с лорд Дауни, управителя на гилдията на Убийците. Талантливият възпитаник на гилдията Тийтайм (премахнал е родителите си още като невръстно дете) успява да се справи със задачата, и мястото на Дядо Прас остава вакантно.

Изискванията към кандидата за него са прости: да може да бъде едновременно навсякъде, и да достига до абсолютно всеки. На тях в Света на диска, уви, отговаря само още един. Е, има недостатъци за професията (например не е с наднормено тегло), но поне е винаги усмихнат... Става дума, естествено, за Смърт. Движен от чувството си за отговорност, той се нагърбва със задачата. Отива в Анкх-Морпорк и се заема да разнася подаръци на децата, и да сбъдва желанията им. За ужас на производителите и търговци на играчки.

Проблемът е, че през това време няма кой да върши неговата работа – тоест, истинският Дядо Прас трябва да бъде открит, и да му се помогне да се върне към задълженията си. С това се заема внучката на Смърт – Сюзън Сто Хелит.

Край на разкриващата сюжета част.

През декември 2006 по книгата излиза и двусериен филм.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи