Жътварят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жътварят
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиСмърт
Магьосниците от Невидимия университет
МестоположениеАнкх-Морпорк
Ланкър
МотивиУестърни
Модернизация
Поредна книга11-а
ISBNISBN 954-422-075-5 (Вузев)[1]; ISBN 978-954-422-121-8 (Artline Studios)

Жътварят (на английски: Reaper Man) е единайсeтият по ред роман от поредицата на Тери ПратчетСветът на диска“. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1991 г. Това е вторият роман, в който главен герой е Смърт.[2]

Ревизорите са тези, които следят спазването на правилата във Вселената. След като Смърт постепенно развива в себе си личност, Ревизорите решават, че той вече не изпълнява своите задължения (да изпраща душите на умрелите в отвъдното) по правилния начин.

Те го изкарват от играта, като го изпращат със собствения му пясъчен часовник и косата да живее като всички останали. В реалния свят той започва да работи във ферма. Междувременно броят на неумрелите в света на диска рязко нараства. Докато другите видове Смърт се опитват да изберат някого от своя кръг като заместник, хората, които умират, не стават мъртви, а продължават да се разхождат.

Когато накрая се появява Новия Смърт, Старият се изправя срещу него и го побеждава. След това отново заема мястото си като косач на животи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Данни от библиографския каталог // COBISS. Посетен на 2023-11-06.
  2. Анотация (Reaper Man) // lspace.org. Посетен на 2023-11-06. (на английски)