Жътварят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жътварят
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Смърт
Магьосниците от Невидимия университет
Местоположение Анкх-Морпорк
Ланкър
Мотиви Уестърни
Модернизация
Поредна книга 11-а
ISBN ISBN 954-422-075-5

Жътварят (на английски: Reaper Man) е единайсeтият по ред роман от поредицата на Тери ПратчетСветът на диска“. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1991 г. Това е вторият роман, в който главен герой е Смърт.

Ревизорите са тези, които следят спазването на правилата във Вселената. След като Смърт постепенно развива в себе си личност, Ревизорите решават, че той вече не изпълнява своите задължения (да изпраща душите на умрелите в отвъдното) по правилния начин.

Те го изкарват от играта, като го изпращат със собствения му пясъчен часовник и косата да живее като всички останали. В реалния свят той започва да работи във ферма. Междувременно броят на неумрелите в света на диска рязко нараства. Докато другите видове Смърт се опитват да изберат някого от своя кръг като заместник, хората, които умират, не стават мъртви, а продължават да се разхождат.

Когато накрая се появява Новия Смърт, Старият се изправя срещу него и го побеждава. След това отново заема мястото си като косач на животи.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи