Теодора Басараб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Редакция без резюме
Ред 29: Ред 29:
| майка= Анна
| майка= Анна
| герб=
| герб=
}}'''Теодора''' е българска царица, първа съпруга на цар [[Иван Александър]] (1331-1371) и дъщеря на влашкия [[войвода]] от [[кумани|кумански]] [[произход]] [[Басараб I|Иванко I Басараб]]. Омъжва се за [[Иван Александър]], когато той все още е [[деспот]] в [[Ловеч]].
}}'''Теодора''' е българска царица, първа съпруга на цар [[Иван Александър]] (1331-1371) и дъщеря на болярина [[Басараб I|Иванко I Басараб]]. Омъжва се за [[Иван Александър]], когато той все още е [[деспот]] в [[Ловеч]].


Животът на Теодора е изпълнен с превратности. С титла на [[Деспотизъм|деспина]] тя е до 1331 г., когато поредният дворцов преврат извежда съпруга ѝ до престола. До този момент дните ѝ преминават без особени усложнения.
Животът на Теодора е изпълнен с превратности. С титла на [[Деспотизъм|деспина]] тя е до 1331 г., когато поредният дворцов преврат извежда съпруга ѝ до престола. До този момент дните ѝ преминават без особени усложнения.


Като царица Теодора се разпорежда в [[Търново]] близо две десетилития, но влиянието ѝ над царя постепенно запада, въпреки че успява да ожени сина си Иван Асен за своя влашка племенница. Този брак не продължава дълго, тъй като скоро Иван Асен загива в битка с турците. По това време Теодора вече е на преклонна възраст. Една от миниатюрите в [[Манасиева хроника|Манасиевата хроника]] представя царицата пред смъртното ложе на сина си, като в изражението ѝ прозира дълбока скръб.
Като царица Теодора се разпорежда в [[Търново]] близо две десетилития, но влиянието ѝ над царя постепенно запада, въпреки че успява да ожени сина си Иван Асен за своя племенница. Този брак не продължава дълго, тъй като скоро Иван Асен загива в битка с турците. По това време Теодора вече е на преклонна възраст. Една от миниатюрите в [[Манасиева хроника|Манасиевата хроника]] представя царицата пред смъртното ложе на сина си, като в изражението ѝ прозира дълбока скръб.


Към тази грижа се добавят и още изпитания. Съпругът ѝ Иван Александър се увлича по една млада еврейка от Търново. Дворцовият скандал завършва с развод и Теодора е прокудена от [[Царевец]] и вероятно замонашена под името Теофана в някой от столичните манастири, където и завършва живота си.
Към тази грижа се добавят и още изпитания. Съпругът ѝ Иван Александър се увлича по една млада жена от Търново. Дворцовият скандал завършва с развод и Теодора е прокудена от [[Царевец]] и вероятно замонашена под името Теофана в някой от столичните манастири, където и завършва живота си.


От брака с Иван Александър, Теодора има няколко деца:
От брака с Иван Александър, Теодора има няколко деца:

Версия от 17:03, 26 януари 2020

Вижте пояснителната страница за други личности с името Теодора.

Теодора
царица на България
Лични данни
Пълно имеТеодора Бесараб
Родена?
Влахия
Починала?
България
Предшествана отАнна Неда
Наследена отСара-Теодора
Семейство
БракИван Александър
ДинастияБасараб
БащаИванко I Басараб
МайкаАнна

Теодора е българска царица, първа съпруга на цар Иван Александър (1331-1371) и дъщеря на болярина Иванко I Басараб. Омъжва се за Иван Александър, когато той все още е деспот в Ловеч.

Животът на Теодора е изпълнен с превратности. С титла на деспина тя е до 1331 г., когато поредният дворцов преврат извежда съпруга ѝ до престола. До този момент дните ѝ преминават без особени усложнения.

Като царица Теодора се разпорежда в Търново близо две десетилития, но влиянието ѝ над царя постепенно запада, въпреки че успява да ожени сина си Иван Асен за своя племенница. Този брак не продължава дълго, тъй като скоро Иван Асен загива в битка с турците. По това време Теодора вече е на преклонна възраст. Една от миниатюрите в Манасиевата хроника представя царицата пред смъртното ложе на сина си, като в изражението ѝ прозира дълбока скръб.

Към тази грижа се добавят и още изпитания. Съпругът ѝ Иван Александър се увлича по една млада жена от Търново. Дворцовият скандал завършва с развод и Теодора е прокудена от Царевец и вероятно замонашена под името Теофана в някой от столичните манастири, където и завършва живота си.

От брака с Иван Александър, Теодора има няколко деца: