Хенриета-Мария Бурбон-Френска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенриета-Мария Бурбон-Френска
Henriette Marie de France
кралица на Англия, Шотландия и Ирландия
Родена
Починала
ПогребанаБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

Религиякатолицизъм
Управление
Период13 юни 1625 – 30 януари 1649
ПредшественикАнна Датска
НаследникКатарина де Браганса
Герб
Семейство
БащаАнри IV[1]
МайкаМария де Медичи[1]
Братя/сестриЕлизабет Бурбонска[1]
Кристина Френска[1]
Гастон Орлеански[1]
Луи XIII[1]
СъпругЧарлз I (13 юни 1625)[1]
ДецаЧарлз II[1]
Мария-Хенриета Стюарт[1]
Джеймс II[1]
Елизабет Стюарт
Хенри Стюарт
Хенриета-Анна Стюарт[1]
Подпис
Хенриета-Мария Бурбон-Френска в Общомедия

Хенриета-Мария дьо Бурбон (25 ноември 160910 септември 1669) е френска принцеса и кралица на Англия, Ирландия и Шотландия – съпруга на крал Чарлз I. Тя е майка на кралете Чарлз II и Джеймс II и е баба на други трима английски монарси – Мария II, Уилям (Вилем) Орански и Анна Стюарт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Портрет на Хенриета-Мария, худ. Антонис ван Дайк

Хенриета-Мария е родена на 25 ноември 1609 г. в Лувъра, Париж. Тя е дъщеря на френския крал Анри IV дьо Бурбон и на втората му съпруга Мария Медичи.

На 13 юни 1625 г. Хенриета-Мария се омъжва за английския крал Чарлз I, който получава преди това отказ да се ожени за испанската инфанта Мария-Анна. Възпитана като католичка, Хенриета-Мария става изключително непопулярна в протестантска Англия.

Известна е с активната си намеса в държавните дела на страната в периода, през който съпругът ѝ управлява без да свиква Парламента (1629 – 1640). Кралицата успява да предотврати назначаването на пуритани за английски посланици в Испания и търси начини за обезсилване на Парламента, насърчавайки абсолютистките амбиции на съпруга си. По време на конфликта между Чарлз I и Дългия парламент, Хенриета-Мария осигурява значителна финансова и военна подкрепа за съпруга си от Католическите сили в чужбина. През 1642, когато е началото на конфликта, кралицата е в Европа, където търси парична подкрепа за роялистките сили в Англия. В началото на 1643 кралицата се завръща на острова начело на значителна войска, основавайки собствен щаб в Йорк. След залавянето на краля през 1644 г. и отказа му да приеме условията на Парламента, Хенриета-Мария се завръща във Франция, където през 1649 г. научава за екзекуцията на съпруга си. Смъртта на Чарлз I оставя Хенриета-Мария почти разорена.

Бившата кралица остава в Париж до реставрацията на монархията в Англия през 1660 г. Във Франция тя вбесява английските роялисти, след като решава да покръсти най-големия си син в католическата вяра. През декември 1660 Хенриета-Мария се завръща в Лондон, където живее като кралица майка в Съмърсет Хаус до 1665 г., след което се завръща окончателно във Франция. Постоянните ѝ финансови проблеми са решени, след като ѝ е отпусната значителна пенсия.

Умира на 10 септември 1669 г. в Шато Коломб и е погребана в кралската крипта на базиликата „Сен Дени“ край Париж.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з и к л 118904043 // Посетен на 13 април 2024 г.