Боздаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за планината в Драмско. За планината в Серско, наричана Серски Боздаг, вижте Змийница.

Боздаг
Планината Боздаг от местността Чинджово северозападно от село Кочан
Планината Боздаг от местността Чинджово северозападно от село Кочан
Боздаг (Гърция)
Montanya.svg
Общи данни
Местоположение Флаг на Гърция Гърция
Най-висок връх Пророк Илия
Надм. височина 2 232 m
Боздаг в Общомедия

Изглед от Боздаг.

Боздаг или Драмски Боздаг (на гръцки: Φαλακρό, Фалакро) е планина в Егейска Македония, Гърция. Най-високата ѝ точка е връх Пророк Илия (Профитис Илияс) - 2232 метра надморска височина, а втори по височина - Ва̀рдина - 2194 метра. От останалите върхове по-известни са: Трия Кефалия (Триглав - 2176 м), Хионитрипа (Снежна дупка - 2111 м), Псевдодонти (Фалшивия зъб - 2086 м) и Корицомагула (Момина могила - 1996 м). Хионитрипа носи името си от намиращата се край върха пропастна пещера с дълбочина 100 м, характерна с ледените си сталактити и сталагмити. На север от планината се отделя един клон, наречен Щилка или Свети Тодор планина, а на юг два клона стигат до Драмското поле - Дебелина и Д̀ъбър. На запад чрез късия планински гребен Щудер се свързва с планината Змийница (Меникио), на север е долината на река Места и областта Чеч, на югоизток чрез хребета Голомбар граничи с планината Чалдаг (Леканис Ори), а на юг е Драмското поле. От Боздаг извира река Драматица.

Планината притежава значително флористично разнообразие - над 500 различни таксономични единици (растителни видове и подвидове). Високите дялове на планината са включени в биологичната мрежа Натура 2000 под името „Върховете на планината Фалакро“.

Като туристическа атракция се предлага също така започващия от височина 1200 м на южния склон на планината удобен за практикуване на парапланеризъм въздушен коридор Пиргон-Петрусас.

Характерни за планината са мраморните кариери. Скалите са покрити с глинеста почва. В по-ниските части планината е обрасла с гори а в по-високите с трева. По северните склонове на планината пасат стада крави, овце, коне и мулета. Има пробити пътища до подножието на всеки връх. Фалакро ски център се намира на надморска височина 1702 метра и е изходна точка за високите върхове на планината. До центъра се стига по двулентов, асфалтиран път от село Волак. От центъра до първенеца - Пророк Илия - се стига за около час пеша. Има три маршрута за покоряване на върха - северен, по билото и южен, който минава покрай пропаст, оградена с парапет.

В 1942 година, по време българското управление на Беломорието през Втората световна война, планината е прекръстена на Мраморица, име което не се налага.[1] В превод Боздаг от турски означава сива планина, а гръцкото име Фалакро орос - плешива планина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йордан Иванов. „Местните имена между Долна Струма и Долна Места“. София, БАН, 1982, стр.161.
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.