Боздаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за планината в Драмско. За планината в Серско, наричана Серски Боздаг, вижте Змийница.

Планината Боздаг от местността Чинджово северозападно от село Кочан.
Изглед от Боздаг.

Боздаг или Драмски Боздаг (на гръцки: Φαλακρό, Фалакро) е планина в Егейска Македония, Гърция. Най-високата ѝ точка е връх Пророк Илия (Профитис Илияс) - 2232 метра надморска височина, а втори по височина - Ва̀рдина - 2194 метра. От останалите върхове по-известни са: Трия Кефалия (Триглав - 2176 м), Хионитрипа (Снежна дупка - 2111 м), Псевдодонти (Фалшивия зъб - 2086 м) и Корицомагула (Момина могила - 1996 м). Хионитрипа носи името си от намиращата се край върха пропастна пещера с дълбочина 100 м, характерна с ледените си сталактити и сталагмити. На север от планината се отделя един клон, наречен Щилка или Свети Тодор планина, а на юг два клона стигат до Драмското поле - Дебелина и Д̀ъбър. На запад чрез късия планински гребен Щудер се свързва с планината Змийница (Меникио), на север е долината на река Места и областта Чеч, на югоизток чрез хребета Голомбар граничи с планината Чалдаг (Леканис Ори), а на юг е Драмското поле. От Боздаг извира река Драматица.

Планината притежава значително флористично разнообразие - над 500 различни таксономични единици (растителни видове и подвидове). Високите дялове на планината са включени в биологичната мрежа Натура 2000 под името „Върховете на планината Фалакро“.

Като туристическа атракция се предлага също така започващия от височина 1200 м на южния склон на планината удобен за практикуване на парапланеризъм въздушен коридор Пиргон-Петрусас.

Характерни за планината са мраморните кариери. Скалите са покрити с глинеста почва. В по-ниските части планината е обрасла с гори а в по-високите с трева. По северните склонове на планината пасат стада крави, овце, коне и мулета. Има пробити пътища до подножието на всеки връх. Фалакро ски център се намира на надморска височина 1702 метра и е изходна точка за високите върхове на планината. До центъра се стига по двулентов, асфалтиран път от село Волак. От центъра до първенеца - Пророк Илия - се стига за около час пеша. Има три маршрута за покоряване на върха - северен, по билото и южен, който минава покрай пропаст, оградена с парапет.

В 1942 година, по време българското управление на Беломорието през Втората световна война, планината е прекръстена на Мраморица, име което не се налага.[1] В превод Боздаг от турски означава сива планина, а гръцкото име Фалакро орос - плешива планина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йордан Иванов. „Местните имена между Долна Струма и Долна Места“. София, БАН, 1982, стр.161.

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.