Борис Лятошински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Лятошински
Бори́с Миколáйович Лятоши́нський
Роден
Починал
15 април 1968 г. (73 г.)
ПогребанКиев, Украйна

НаградиОрден „Ленин“
Червено знаме на труда (СССР)
Музикална кариера
Стилопера, симфония
Инструментицигулка
Активност1920 – 1968
Участник в„Съюз на композиторите на СССР“
Семейство

Подпис
Уебсайт
Борис Лятошински в Общомедия

Борис Николаевич Лятошински (на украински: Бори́с Миколáйович Лятоши́нський, на руски: Бори́с Николаевич Лятоши́нский)[1][2] е украински композитор, диригент и педагог. Водещ представител на новото поколение украински композитори от ХХ век, той е удостоен с редица отличия, включително почетното звание Народен артист на Украинската ССР и две Сталински награди.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Борис Лятошински с родителите си и сестра си Нина, заснети в началото на ХХ век

Роден е на 3 януари 1895 г. в Житомир, Руска империя (дн. Украйна).[3] Родителите му са музикални и добре образовани, а синът им получава основното си образование у дома. Борис има по-голяма сестра Нина.[4] Семейство Лятошински живее в малки и големи градове на Украйна по време на детството на Борис.

В дома на Лятошински полската литература и история са на особена почит. Като момче Борис чете много, особено историческите и романтичните произведения на Хенрик Сенкевич и Стефан Жеромски. Той подписва ранните си музикални композиции с псевдонима „Борис Якша Лятошински“, използвайки името на полски рицар, участвал в битката при Грюнвалд. Най-ранните му произведения включват мазурки, валсове и шопеново скерцо и почти не приличат на композициите, които пише по-късно в живота си.[5] Наличието на полска страна в семейството на Лятошински води до това, че полските теми са централни за голяма част от творчеството му. Житомир е културен и административен център на регион, отдавна обитаван от етнически поляци, а първият му учител по музика е от полски произход.[5]

Лятошински завършва Житомирската гимназия през 1913 г. и постъпва в Юридическия факултет на Киевския университет. През 1914 г. за първи път среща бъдещата си съпруга Маргарита Царевич.[4]

След дипломирането си Лятошински е назначен да преподава музика в Киевската консерватория.[6] През 1910-те години Лятошински написва 31 произведения в различни музикални жанрове.[7] През 30-те години на ХХ век той пътува до Таджикистан, за да изучава народна музика и да композира балет за живота на местните хора.[8] От 1935 до 1938 г. и от 1941 до 1944 г. преподава оркестрация в Московската консерватория.[3]

По време на войната Лятошински е евакуиран и преподава във филиала на консерваторията в Саратов, където работи върху аранжименти на украински песни и организира транспортирането на украински музикални ръкописи на безопасно място.[6][9] Племенницата на композитора, Ия Сергеевна Царевич, е отгледана в къщата на композитора от петгодишна възраст. Тя си спомня, когато германските войски използват киевската къща на Лятошински на улица „Ленин“ като щаб. Тъй като всички вещи в къщата са застрашени от изчезване, тъстът на Лятошински използва ръчна количка, за да отнесе всички документи на композитора в семейната дача във Ворзел, извън Киев, където те са съхранявани до края на войната.

Основните творби на Лятошински са неговите опери „Златният пръстен“ (1929) и „Щорс“ (1937), пет симфонии, увертюрата върху четири украински народни теми (1926), сюитите „Тарас Шевченко“ (1952) и „Ромео и Жулиета“ (1955), симфоничната поема „Гражина“ (1955), неговия „Славянски“ концерт за пиано (1953) и завършването и оркестрацията на концерта за цигулка на Райнхолд Глиер (1956). Докато е жив, много от неговите композиции са изпълнявани рядко или никога. Запис на неговите симфонии от 1993 г. за първи път представя музиката му на световната публика.

Въпреки че музиката му е критикувана от съветските власти, които официално забраняват композиции като неговата Втора симфония, Лятошински никога не се е придържал към стила на социалистическия реализъм. Музиката му е написана в модерен европейски стил и умело включва украински теми. Ранният му музикален стил е повлиян от семейството, учителите му (включително Глиер) и от Маргарита Царевич. Наличието на полска страна в семейството на Лятошински води до това, че полските теми са централни за много от неговите творби. Той черпи вдъхновение за ранните си композиции и от други композитори като Чайковски, Глазунов и Скрябин.[10] Музикалният му стил по-късно се развива в посока, предпочитана от Шостакович. Съветски и украински композитори, които са учили при Лятошински и са повлияни от него, включват Мирослав Скорик и Валентин Силвестров.

Лятошински умира на 15 април 1968 г. в Киев.

Памет и наследство[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Лятошински в Житомир

Лятошински е един от най-уважаваните и влиятелни украински композитори на ХХ век[11] и ключова фигура на модерната школа в украинската музика, чиито произведения последователно демонстрират неговото майсторство в композицията и оркестрацията.[12] Според The New Grove Dictionary of Music and Musicians той е един от тримата украински творци от първата половина на ХХ век, получили международно признание, и най-завършеният украински композитор след смъртта на Дмитрий Бортнянски през 1825 г.[3]

На 28 октомври 2018 г. Лутеранската църква „Св. Екатерина“ в Киев е домакин на концерт „Под есенните звезди“, включващ хорови творби на Лятошински, първата колекция от хоровото наследство на композитора, създадена след обявяването на независимостта на Украйна.[13]

В къща Уварови, Ворзел, има постоянна изложба за Лятошински.[14]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. B. N. Lyatoshinsky, Ukrain [sic Composer] // Central New Jersey Home News. 16 April 1968. Архивиран от оригинала на 21 May 2022. Посетен на 20 May 2022.
  2. Ukrainian Composer Passes at 76 // The Sault Star. 16 April 1968. Архивиран от оригинала на 21 May 2022. Посетен на 20 May 2022.
  3. а б в Baley 2001.
  4. а б Народний артист УРСР Лятошинський Борис Миколайович // Osvita. 30 October 2010. Посетен на 26 April 2022.
  5. а б Savchuk Gomon, с. 172.
  6. а б Gruzin 2009.
  7. Oliynyk 2012.
  8. Lyatoshynsky Grisenko, с. 6, 1986.
  9. Tassie, Gregor. Gregor Tassie celebrates the significant contribution to classical music of Ukrainians // Seen and Heard International. Посетен на 30 April 2022.
  10. Samokhvalov 1973, с. 11.
  11. Cummings, Robert. Boris Lyatoshynsky: Symphonies // Classical Net Review. Classical Net. Посетен на 1 May 2022.
  12. Wytwycky, Wasyl. Liatoshynsky, Borys // Internet Encyclopaedia of Ukraine. Canadian Institute of Ukrainian Studies. Посетен на 2 May 2022.
  13. Golynska, Olga. У Києві презентують CD-антологію хорових творів Бориса Лятошинського // Music. 26 October 2018. Посетен на 2 May 2022.
  14. Kostura, Danuta. Борис Лятошинський і Ворзель // Ukrainian People's Council of Priirpinia. Посетен на 10 November 2023. (на украински)

Цитирана литература[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Borys Lyatoshynsky в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​