Горна баня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Горна баня е квартал на София и част от административния район Овча купел на Столична община. Намира се в югозападния край на столицата. На юг граничи с кв. Княжево, на север и изток с кв. Овча купел. Известен е с минералните си води и най-чистия въздух в София, благодарение на уникалното взаимодействие между въздушни течения от Владайското дефиле, Бучинския проход и Сливнишкото поле, осигуряващи постоянно проветрение и препятстващи задържането на мъгли.

История[редактиране | edit source]

Съществуват исторически сведения, че на мястото на квартала в Средновековието е имало друго населено място, което обаче е запустяло по неизяснени и до днес причини. Една от легендите разказва, че селището е възстановено, след като по време на лов, кучето на софийския валия се изцерило при къпането в мочурливата местност под днешния минерален извор. Името се е наложило като описание, различаващо го от близката "долна баня", която е самата "овча купел".

Общо 34-те кореняшки рода (Богровски, Антанасови, Петкови, Бистричански, Кържови, Божкови и др.) живеели през 18 - 19 век в селска община, като разпределили помежду си общите задължения. Богровските от създаването на селото се грижели за поддържането на минералния извор. Големият им двор започвал на изток от банята и площада пред нея, обхващал мястото на днешния хотел, на запад стигал до сегашната улица „Синьото езеро“, а от север и от юг бил ограден от днешните улици „Дон“ и „Гръстниче“. Божковите се грижели за общинската гора и пашата на добитъка и т.н. По време на турското робство в Горна баня не са живели турци. Турски бей пришълец купува през 50-те г. на 19 в. имоти в района над днешната жп гара и създава чифлик, който след Освобождението е купен от княз Ал. Батенберг, а след детронацията му държавата го изкупува от неговите наследници.

През 1938г. Горна баня има население от 2300 души. През 1940г. Горна баня става квартал на София.

Архитектура[редактиране | edit source]

Кварталът е застроен предимно с еднофамилни и многофамилни къщи и вили. Не липсват и тухлени блокове и кооперации. Цените на къщите и парцелите в Горна баня поддържат високи нива. Вилната зона на квартала е застроена изцяло с луксозни еднофамилни къщи и вили.

В Горна баня се намира Италианският лицей, ЧОУ и ЧДГ "д-р Мария Монтесори", ЧОУ и ЧПГ "Дойче шуле", 53 ОУ "Николай Хрелков", ЦДГ "Зорница", бутилираща компания "Горна баня" и др.

Минералната баня с чешмите за вода
Хотел "Горна Баня"
"БК Горна Баня" ООД
Градината с Паметника на загиналите воини