Демиург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Блейк – картина на „Древните дни“ (1794)

Демиургът (на гръцки: δήμος, „народ“ и на гръцки: ἔργον, „дело“ – буквално „народно дело“, с епитети „майстор, изобретател, творец“) според древногръцката митология е създател, архитект, майстор на Вселената.[1] В Древна Гърция с термина Демиург се означава и занаятчийското съсловие. Впоследствие с названието Демиург започнало да се обозначава съзидателното, творческото начало при/със сътворението на Вселената. В този смисъл на понятието за Демиург, първи го употребява Платон.

Насетне понятието навлиза в християнската теология като означение на Бог Създател (Светия Дух – виж Света Троица). Според исляма Аллах е създател на нашия материален свят и на всички светове. В деизма демиургът (Бог) е създал света и му е дал природните, физичните и естествените закони за развитието на обществото, а след това не се меси в управлението на света.

Понятието за демиурга от древногръцката философия навлиза в космогонията, религията, теософията, фантастиката (Станислав Лем).

В литературата и изкуството демиургът е носител на музата.

Според митологията и дуалистичните религии (маздеизъм, манихейство и християнство) и секти (павликяни, богомили, катари), антипод на Демиурга е богоборството. Понякога в митологията и религията демиургът действа като асистент на твореца – примерно Бог Отец и Бог Син. Друг път, действа като мошеник и паднал ангел (Сатана), за да изпробва силата на вярата у хората в него, волята им за живот, и разумната им промисъл и способност да го разпознаят и идентифицират.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. демиург // ibl.bas.bg. Институт за български език. Посетен на 2023-08-30.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Демиург“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​