Иван Соколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Иван В. Соколов)
Иван Соколов
български революционер
Роден
Починал

Учил вЩипско българско педагогическо богословско училище
Заповед на Соколов като началник на пловдивската полиция от 8 септември 1885

Иван Вълчев Соколов е български национал-революционер, един от борците за Освобождението на България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 декември 1844 г. в с. Върба, Радомирско. Баща му, Вълчо, е от Горна Джумая, която напуска поради спречкване с турци. Майка му, Анна, е от Върба.[1]

Учи в местното училище основано през 1840 г. На десетгодишна възраст е даден аргатин на радомирския кадия – цариградски турчин. През 1859 г. кадията е уволнен и заминава за Цариград, като взема и малкия Иван с намерение да го потурчи. Иван Соколов успява да избяга и след много премеждия се свързва със свои земляци. С помощта на Драган Цанков е настанен в униятското училище в Цариград на пълен пансион. Същото завършва след три години с пълно отличие. През 1862 е изпратен от Драган Цанков да продължи образованието си в Загреб на издръжка на Йосиф Щросмайер.

През 1867 напуска гимназията и постъпва във II българска легия в Белград. Сближава се с Панайот Хитов, Васил Левски, Иван Кършовски и други български патриоти. След разтурянето на легията отива в Букурещ. Работи в печатницата на в. Народност – орган на БРЦК, както и в мушията на Янко Пеев край Бекет. През март 1870 година е аресуван от османските власти във Видинско, където набира работници за мушията на Пеев. Изпратен е в София, където по-късно е освободен.[2]

През 1871 г. заминава да учи в педагогическото училище в Щип с цел да се запознае с известната за времето си звучна метода на училищно обучение. От 1871 учителствува в Самоков, прилага звучната метода на обучение, усвоена от Йосиф Ковачев в Щип. Установява връзка с Левски при изграждането на Вътрешната революционна организация. Поддържа близки връзки с архимандрит Зиновий Поппетров, с когото се познават от Белград. Двамата обмислят организирането на комитети в Радомир и околните села. През 1875 по настояване на Тодор Каблешков и Константин Величков е учител в Пазарджик.

Участие в Априлското въстание[редактиране | редактиране на кода]

Включва се активно в подготовката на Априлското въстание 1876, а в Радомир остава да действа архимандрит Зиновий Поппетров, който през този период организира Таен революционен комитет.

Иван Соколов е представител на въстаниците от Пазарджик на Оборищенското събрание, където провежда клетвата. "Аз сам проведох тази клетва на представителите на Оборище и те повтаряха думите, които аз произнасях” – пише в спомените си Соколов. Участва и в комисията по изработване план на въстанието и Прокламация – възвание към българския народ. По време на заседанието се явява като главно лице на демократичната опозиция срещу авторитарността на Бенковски; протестира енергично последният да получи пълномощие. Според самият Бенковски смисъла на това пълномощие е, че нему и на другарите му "се дава право да дигат въстание, когато намерят за добре, от тях да зависи да избират войводи, с една реч — тия да разполагат със съдбата на населението." Според Соколов това искане на Бенковски е "произвол и похищение на човешки правдини." Според Захари Стоянов, Соколов изказва мнението, че Българският народ ламти да се освободи от един тиранин, а ще налети на други.[3] Бенковски обаче поставя ултиматум на делегатите, да му гласуват пълномощието или ще ги изостави; болшинството гласува пълномощиeто и Соколов остава самотен в качеството си на опозиция. Впоследствие и той самият подписва пълномощието на Бенковски. По време на въстанието отговаря за военното ръководство на въстаническото действие в Панагюрище. След потушаване на въстанието успява да се прехвърли в Одеса.

Участие в руско-турската освободителна война[редактиране | редактиране на кода]

На 10.04 1877 г. Иван Соколов е зачислен в шеста опълченска дружина, трета рота. Участва в Освободителната война от първия до последния ден. Участва в боевете на Шипка и Шейново. За проявена храброст в боевете е произведен в офицерски чин – подпоручик, награден е с медал за участие в опълчението, медал в памет на освобождението от признателното отечество, Кръст за храброст IV степен, орден ” Св. Александър“ V степен.

След освобождението[редактиране | редактиране на кода]

След Освобождението, по настояване на архимандрит Зиновий Поппетров, Иван Соколов се завръща в Радомир. Включва се активно в изграждането на общинската администрация и при решаването на насъщните проблеми на населението в града и околията.

Същата година се завръща в Пазарджик. През 1884 г. е назначен с чин капитан за началник на румелийската полиция в гр. Пловдив. Включва се в борбата за Съединение на Княжество България с Източна Румелия, по-късно – в македоно-одринското революционно движение. Участва в Сръбско-българската война от 1885. Повишен е в чин майор и назначен за окръжен военен командир и командир на Пети резервен полк в гр. Пазарджик. Уволнен на 20 май 1892 г. и пенсиониран. Като пенсионер Иван Соколов продължава да работи с жар за защита интересите на своята родина. Включва се при събирането и уточняване сведенията за Априлското въстание от 1876 г. и оказва помощ при написването на тритомната история от Димитър Страшимиров. Неговия дом в Пазарджик е център на македонските дейци, а той е председател на македонското дружество в града.

Умира на 9 март 1907 в Пазарджик.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]