Илия Луков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Луков
български певец
Илия Луков пее пред Паметника на Съветската армия
9 май 2016 г.
Роден
13 юни 1974 г. (49 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Инструментивокал
Гласбаритон
Активностот 1994 г.
Семейство

Уебсайтwww.ilialukov.com

Илия Луков е български народен певец от Македонската фолклорна област. Известен е с множество прояви в подкрепа на българщината в България и чужбина.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Илия Луков е роден на 13 юни 1974 година в град Петрич. Израства и живее в село Тополница, в музикално семейство. Дядо му по бащина линия е отличен тамбурист и единствения т музикант в селото по онова време. Свирил е по празничните хора и семейни тържества. По майчина линия от село Мосомище, Гоцеделчевско, са певци и медалисти от събора за народно творчество в град Копривщица.

Илия Луков още от 16-годишна възраст участва в музикалните изяви и създаването на местния оркестър. Забелязан е от утвърдени музиканти от съседното село Марино поле, които са канени за всички семейни и общонародни тържества. През този период той се утвърждава като гласовит и емоционален изпълнител. Вече 19-годишен е поканен да участва със специално написана за него песен в току-що създаващия се фестивал „Пирин Фолк“. Тогава е войник. Явява се на фестивала и печели наградата на публиката и трета награда на журито – 1994 г. През същата година записва и първия си албум „Сиромах си бех и си останах“.

През 1995 г. печели наградата на публиката и изпълнението му е оценено като ново явление на „Пирин Фолк“, коментирано в разговор между специалисти и публика, като през същата година записва и втория си албум „Обич да раздам“, в който преобладава стилът попфолк. Албумът „Обич да раздам“ е посветен на самотните деца, като този и последвалите му албуми са издадени от „Орфей мюзик“.

1996 г. се запечатва с песента „Мъжка молитва“, озаглавила и едноименния му албум (изд. „Орфей мюзик“), която печели единодушно Първата награда на жури и публика. Песента става емблематична в концертните изяви на Илия Луков, като голяма част от публиката става на крака и притихва в молитвено състояние, а други подпяват мелодията. През 1996 година албумът „Мъжка молитва“ е издаден на аудиокасета, а през 1998 година – и на компактдиск.

От тогава започва и съвместната дейност с д-р Анна Караангелова, която става инициатор на стотици концертни изяви на Илия Луков в България и чужбина. Голяма част от тях са с благотворителна цел за децата-сираци, за децата на загинали полицаи при изпълнение на служебния си дълг. Посвещават песен и концерти в памет на децата, загинали в река Лим, Сърбия. Организират концерт и подпомагат детската урология на Пирогов.

През 1997 година записва албума си „Рожба да отгледаш“ (изд. „Орфей мюзик“), като всички песни в него са по музика на Илия Луков. Хитове от албума са „Хоро на влюбени“ и „Магдалена“.

Певецът проявява жив интерес към историята на българския народ. Вълнуват го важните моменти, оказали решително влияние върху живота и борбата за свобода на българите.

На 16 юни 2000 г. в историческата източно-православна обител Кръстова гора изнася концерт-молитва за България, в който участват около 30 000 души от 24 религиозни общности. След концерта-молитва се окачва 250-килограмова камбана на църквата „Покров на Пресвета Богородица“, а цялата планина е огряна от хилядите свещи на дошлите миряни да се помолят.

По инициатива на Илия Луков и неговия екип се даряват камбани и на други храмове в България, а и извън граница в Одрин, Атина, Голо бърдо-Албания.

Д-р Анна Караангелова осъществява своя идея и през 2004 г. се създава единствения по рода си Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“. По-голяма част от участниците в събора са потомци на прокудените българи по време на турското робство. Това е една важна изява, в която младите участници показват съхранените, през повече от 200 години в паметта на българските преселници, народните песни и хора.

Още на първия събор 2004 година, в съзнанието на Анна Караангелова се ражда идеята за „Най-дългото хоро“, наблюдавайки играещите участници, уловени ръка за ръка, рамо до рамо да танцуват в единна стъпка българския танц. 

Инициативата за „Най-дългото хоро на света“ се провежда през следващата 2005 година на 2 май – вторият ден на Великден, в която вземат участие 11 961 любители и професионалисти, които в продължение на час и половина танцуват българско хоро на площад „Александър Невски“, наблюдавани от многохилядна публика. Благодарение на това грандиозно събитие започва истинско възраждане на народните български танци, към които имат изключителен интерес и българи, и чужденци. Почти във всеки град има създаден клуб по народни танци, а в последно време се заговори и за сформиране на танцови групи и в чужбина.

Българското хоро е с мощна, обединителна сила. То е неразривната връзка между млади и стари, между българите, пръснати по цялата Земя и тези, които са останали да живеят в България. Хорото е символ на безкраен процес на развитие, на съхранена българска памет, на уникална ритмика и многообразие.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1994 – „Сиромах си бех и си останах“
  • 1995 – „Обич да раздам“
  • 1996 – „Мъжка молитва“
  • 1997 – „Рожба да отгледаш“
  • 1999 – „Едно мало дете“
  • 2000 – „Камбана“, с участието на „Ева квартет
  • 2001 – „Со маки сум се родил“
  • 2002 – „Зов за...“
  • 2003 – „Мамо, снощи те сънувах“
  • 2004 – „Обичам те“
  • 2004 – „10 години на сцената“ (компилация)
  • 2007 – „Избрани македонски песни“ (компилация)
  • 2011 – „Хоро се вие“, дуетен албум с Любка Рондова
  • 2011 – „Зов за България“
  • 2013 – „С песните през вековете“ (компилация)
  • 2015 – „40 любими песни в MP3 формат“ (компилация с известни македонски песни)
  • 2019 – „Наздравица за 25 години с песните на Илия Луков“

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 година печели две награди на фестивала „Пирин фолк“ – на публиката и на журито – с песента „Мъжка молитва“.[1]

Прояви[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2000 година става инициатор на проекта „Седмата камбана“, целящ набиране на средства за поставяне на камбана на Кръстова гора.[2]
  • На 20 юли 2006 година дарява 147-килограмова камбана за българите в Голо бърдо, Албания.[3]
  • На 20 юли 2007 година дарява голяма посребрена камбана за манастира „Св. Георги Победоносец“.[4]
  • На 4 май 2008 година дарява камбана на българската църква в Атина „Св. Иван Рилски“.[5]
  • На 15 септември 2008 година дарява 152-килограмова камбана за църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин.[6]
  • На 21 октомври 2008 година се освещава параклисът „Св. Архангел Михаил“ в град Ямбол, чийто основен спонсор е Илия Луков.
  • На 14 декември 2008 година открива чешма в родното си село Тополница.[7][8]
  • На 28 април 2010 година с негово участие се провежда най-дългото хоро край Гигинския манастир.[9]
  • На 24 септември 2010 година с негово участие в град Плевен се провежда благотворителен концерт за изграждането на клиника за невролечение със стволови клетки, по инициатива на Вера Кочовска.[10]
  • През месец юли 2016 г. Илия Луков, продуцентска къща „Пирина“ и Държавната агенция за българите в чужбина организират инициативата „Най-дългото хоро“ в Босилеград, в която вземат участие над 1000 души – фолклорни ансамбли от Кюстендил, Петрич, София, Белград, Ниш, Скопие и жители на Босилеград.[11]
  • На 23 октомври 2016 г. Илия Луков изнася концерт в Русе в подкрепа на кандидатурата за президент Красимир Каракачанов.[12]
  • През 2016 г. с подкрепата и съдействието на Илия Луков община Каварна организира 13-ия събор „С България в сърцето“.[13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Илия Луков: В България няма демокрация, а перверзия“, интервю на Людмила Габровска, в. „Новинар“, 20 май 2006 г.
  2. Светлана Тютюнджиева, „Самотен бегач на дълги разстояния“, сп. „Български дипломатически преглед“
  3. Видка Атанасова, „Илия Луков дари 147-килограмова камбана на нашенци в Албания“, 21 юли 2006 г.
  4. Иван Апостолов, „На Илинден Илия дарява камбана“, dobrudja-news.net, 20 юли 2007 г.
  5. „Илия Луков дари камбана за храм „Св. Иван Рилски“ в Атина“, Дарикнюз.бг, 4 май 2008 г.
  6. Красимира Славова, „Наш храм възкръсна в Одрин след век“, в. „Стандарт“, 15 септември 2008 г.
  7. Христо Ковачев, „Илия Луков дари с чешма земляците си“, в. „Стандарт“, 14 декември 2008 г.
  8. „Чешма в Тополница дари Илия Луков“, 7 декември 2008 г.
  9. „Илия Луков повежда най-дългото хоро край манастира над село Гигинци“, ipernik.info, 28 април 2010 г.
  10. Радослав Христов, „Илия Луков пее благотворително в Плевен“, в. „Посредник“, 23 септември 2010 г.
  11. Над 1000 души на „Най-дългото хоро“ в Босилеград, Дарик Кюстендил, 31 юли 2016 г.
  12. Илия Луков с концерт в Русе в подкрепа на Красимир Каракачанов, Topnovini.bg, 23 октомври 2016 г.
  13. Деница Николова, Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: С 50 % е увеличена субсидията за издръжка на общинската болница в Каварна в бюджета за 2016 г., Информационна агенция „Фокус“, 29 декември 2016 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за