Питсбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Питсбърг
на английски: Pittsburgh
Отгоре надолу и отляво надясно: гледка към Питсбърг, Катедрала на науките (Университет в Питсбърг), Университет Карнеги Мелон, парк PNC, линия Duquesne Incline
Отгоре надолу и отляво надясно: гледка към Питсбърг, Катедрала на науките (Университет в Питсбърг), Университет Карнеги Мелон, парк PNC, линия Duquesne Incline
Знаме
Знаме
Герб
Герб
Местоположение
Разположение в Алегени, Пенсилвани
Административна йерархия
Държава: САЩ
 : Пенсилвания
Данни
Население: 316 718
 - гъстота: 5 636 д/km2
Площ: 151 km2 km2
Кодове
Пощ. код: 15106, 15120-15121, 15203-15208, 15210-15222, 15224, 15226-15227, 15230, 15232-15234, 15237, 15289
Администрация
Кмет: Люк Рейвънстал
Уебсайт: www.city.pittsburgh.pa.us

Питсбърг (на английски Pittsburgh) е вторият по големина град в щата Пенсилвания, САЩ и е седалище на окръг Алегени, щат Пенсилвания. [1] Населението на града през 2000 г. е било 334 563, а през 2006 г. е намаляло до 312 819 жители. [2] В околностите на Питсбърг живеят около 2 358 695 души.

География[редактиране | edit source]

Питсбърг се намира в Югозападна Пенсилвания, недалеч от щатите Охайо и Западна Вирджиния.

История[редактиране | edit source]

Укрепение във Форт Пит, най-старата сграда в Питсбърг, датираща от времето на френско-индианската война (1758)
Гледка по река Мононгахела в Питсбърг (1857)

Питсбърг е едно от старите селища в САЩ, получило статут на град на 18 март 1816 г. Ранната история на града е свързана с британско-френско-индианския конфликт, който е част от старата история на САЩ, оформящата новата нация. На носа на земята, където се събират трите реки - Алегени, Мононгахела и Охайо, в сегашния Щатски парк „Пойнт“, са изградени първоначално френски, а по-късно и британски форт, сгради и останки от които съществуват и до днес.

Прякорът на Питсбърг е "Стоманеният град" (The Steel City), тъй като открай време е определян като център на стоманодобивната индустрия в САЩ. Голяма част от тежката индустрия се срива в Питсбърг и региона в края на 70-те, началото на 80-те години на ХХ век, Причина за това е силното съперничество най-вече от страна на Япония, както и заради силните синдикати в Пенсилвания. Питсбърг гради нов образ, като развива високи технологии и други модерни индустрии. Екологично условията на живот се подобряват след намаляване на влиянието на тежката промишленост.

В Питсбърг е създадена една от най-ранните български организации в САЩ, а според тяхната страница в интернет и най-старата, съществуваща до днес. Организацията е Българо-македонският национален образователен и културен център (1), създаден през 30-те години на ХХ век от Ламбе Марков. Дългогодишен председател на организацията е Пенка (Патриша) Френч. В сградата на организацията е участвал в борби легендарният Дан Колов. От ръководството на организацията с българско потекло повечето хора са български американци, които говорят слабо български, или въобще не го говорят. Участват също и българи, след промените през 1989 г. Въпреки това тези хора говорят с трепет за България и някои от тях са се връщали у дома, участват във фолклорни състави, които са посещавали България. В сградата на организацията има изложба на различни предмети и произведения на изкуството, свързани с България, като монети, марки, книги, носии. По времето, когато е създаден този център, Питсбърг е един от най-бързо развиващите се американски градове, благодарение на тежката индустрия и е отправна точка на много български емигранти, които намират работа в мините и на други места. Считало се е, че Питсбърг ще стане най-големият американски град по това време. След промените през 1989 г. в Питсбърг започват да пристигат български студенти, привлечени от университетите в града.

Питсбърг също е дом и на най-продължително съществуващия многоетнически певчески и танцувален състав в САЩ — Тамбурите, основан през 1937 г. в Дюкейнския университет. В състава влизат студенти на университета, има и не малко българи. В същия университет между 2000 и 2002 г. развива дейност и „Българското общество“, формална студентска организация.

Квартали[редактиране | edit source]

Квартал „Шейдисайд“ в Питсбърг, популярен студентски квартал.
Квартал отсеверен Питсбърг

Някои квартали в Питсбърг:

Шейдисайд, Оукланд, Маунт Уошингтън, Северен Оукланд, Полиш хил (Полски хълм), Източен Либърти, Хил дистрикт, Гарфилд, Блумфилд (Италианския квартал), Стрип дистрикт.

Икономика[редактиране | edit source]

Централно управление на BNY Mellon Center и U.S. Steel.

United States Steel е базирана в Питсбърг.

Политика[редактиране | edit source]

Религия[редактиране | edit source]

На глава от населението по брой църкви Питсбърг е в челните места сред американските градове.

Спорт[редактиране | edit source]

В НХЛ са представени Питсбърг Пенгуинс.

Известни личности[редактиране | edit source]

Родени в Питсбърг
Други личности, свързани с Питсбърг

Образование[редактиране | edit source]

Питсбърг е студентски град. Има около 15 университета, в които учат 100 000 студенти. Най-голям е Питсбъргският университет (University of Pittsburgh) с около 30 000 - 35 000 студенти, следван от Дюкейнският университет с около 10 000 студенти и Карнеги Мелън (Carnegie Mellon University) с около 8 000 студенти. Други учебни заведения са Университета Пойнт Парк, Университетът Чатам и Институтът по изкуствата (Art Institute).

На 15 септември 2005 в Питсбърг се създава и българско училище, наречено Първо Българско виртуално килийно училище - „По жицата“.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Find a County. National Association of Counties. Линк от 31-01-2008
  2. US Census Bureau 2006 city estimate

Побратимени градове[редактиране | edit source]

Други градове, наречени Питсбърг[редактиране | edit source]

Питсбърг през нощта
Гледка от корпуса на Университета Карнеги Мелън.

Външни препратки[редактиране | edit source]