Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело  · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития


National seal Добре дошли в Портал Бразилия National seal


Главна Индекси   Проекти  

Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

От началото на 16 век до 1822 година Бразилия е владение на португалската колониална империя. След като получава независимост, страната е първоначално империя начело с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 година възприема републиканско управление. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, образувана от 26 щата и един федерален окръг.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.


повече за... Бразилия, нейната история и население
Покажи нови избрани

Избрана статия

Сградата на съда в столицата Бразилия.
Credit: Everton137
Върховният федерален съд (ВФС) (на португалски: Supremo Tribunal Federal, STF) е най-висшата съдебна инстанция в Бразилия, чиито решения не могат да бъдат обжалвани пред друга инстанция. Основната функция на ВФС е да защитава Конституцията на Бразилия, като осъществява контрол за конституционност на актовете, приети от Националния конгрес, както и на актовете на президента на Бразилия.

Пред ВФС се извършва и производство по обвинение в престъпления срещу президента и вицепрезидента на Бразилия, срещу членовете на Конгреса, срещу държавните министри, срещу съдиите от самия ВФС и съдиите от Висшия съд, срещу главния прокурор и командирите в армията. ВФС е и арбитър в спорове между Съюза отделните щати и Федралния окръг, между Бразилия и други държави или международни организации. ВФС има властта да разреши и екстрадиция от страната по искане на чуждестранни съдилища. От 2002 г. всички заседания на ВФС се предават пряко по телевизията. Съдът е отворен за свободни посещения на граждани, които да наблюдават работата му или да участват в различни брифинги. През май 2009 г. списание „The Economist“ нарича ВФС на Бразилия „най-натоварения съд в света, заради преситеността от права и привилегии, гарантирани от Конституцията на страната от 1988 г. През 2008 година върховният съд е получил 100 787 случая.“.

редактиране 

Избрана картинка

„Откриването на земята“ от Кандиду Портинари, 1941. Национална библиотека на Конгреса, Вашингтон, САЩ.
Credit: Durova

Кандиду Портинари (на португалски: Cândido Portinari) е значим бразилски художник-живописец, творил основно в течението на неореализма.

Най-очаквани събития

Избрана личност

Паулу Коелю
Credit: Santjo2011
Паулу Коелю - бразилски писател.

Щати

Най-големи градове

Избрана панорама

Ангра дос Рейш, Рио де Жанейро
Credit: Chensiyuan

Ангра дос Рейш (на португалски: Angra dos Reis) е град в югоизточната част на бразилския щат Рио де Жанейро. Градът е разположен на 6 м. надморска височина, а към територията му от 816,3 кв. км. принадлежат и над 360, разположени в близост до брега малки острови. Населението на града е над 168 хиляди души. Поради красивите си плажове и географското си положение Ангра дос Рейш е туристическа дестинация от национално за Бразилия значение.

Сродни портали

редактиране 

Сродни проекти

Изчисти кеша