Портал:Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Портали: Авиация · Африка · Астрономия · България · Военно дело · География · Европа · Езикознание · Изкуство · История · Личности · Македония · Медицина · Наука · Философия · Текущи събития


National seal Добре дошли в Портал Бразилия National seal


Главна Индекси   Проекти  

Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 милиона km² (47% от територията на континента) и над 190 милиона души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

От началото на 16 век до 1822 година Бразилия е владение на португалската колониална империя. След като получава независимост, страната е първоначално империя начело с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 година възприема републиканско управление. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, образувана от 26 щата и един федерален окръг.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света.


повече за... Бразилия, нейната история и население
Покажи нови избрани

Избрана статия

Sugar loaf from Cristo Redentor 2010.JPG
Credit: chensiyuan
Рио де Жанейро (на португалски Rio de Janeiro, което означава януарска река) е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Рио де Жанейро. Населението на града е около 6 100 000 души (2006), с което Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и служи за столица на страната от 1764 до 1960, когато столицата е преместена в Бразилия. През 1808-1821, градът е столица на Португалската империя. На хълма Корковадо се намира прочутата статуя на Иисус Христос, наречена Христос Спасителя. Рио де Жанейро е известен и с карнавала, който се провежда там всяка година. Местните жители наричат себе си кариока ('carioca'). На местния диалект на народа на тупи, който говори гуарански език cari означава 'бели хора', а oca — дом, т.е. „домът на белите хора“.
редактиране 

Избрана картинка

Малък водопад в Пауло де Фонтин
Credit: Vittau

Малък водопад в Пауло де Фонтин, щата Рио де Жанейро. Фотографията демонстрира ефекта на дългата експозиция при заснемането на водата.

Най-очаквани събития

Избрана личност

Оскар Нимайер
Credit: MrPanyGoff
Оскар Нимайер - бразилски архитект.

Щати

Най-големи градове

Избрана панорама

Панорамна гледка на Порто Вельо.
Credit: Braulio Gerhardt

Порто Вельо (на португалски: Porto Velho, [ˈpoʁtu ˈvɛʎu], в превод Старо Пристанище) е столицата и най-голям град — община на щата Рондония в северозападна Бразилия. Населението на общината към 2010 г. е 426 558 души, а територията е 34 082,366 km2 (12,7 д./km²). Намира се в горния речен басейн на река Амазонка. Основан е на 2 октомври 1914 с построяването на ж.п. линията Мадейра-Маморе; тогава придобива статут на град, като част от щата Амазонас. Едва през 1943 г. става столица и град на Рондония. Днес Порто Вельо преживява период на значителна демографска и икономическа експанзия, бидейки една от най-бързо развиващите се столици в Бразилия. Отскоро са открити два големи търговски центъра в града (мола) — „Porto Velho Shopping“ и „Porto Madeira Shopping“.

Сродни портали

редактиране 

Сродни проекти

Изчисти кеша