Портал:Фентъзи/Избрани писатели

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тази страница представлява списък на избраните писатели в Портал:Фентъзи.

Употреба[редактиране на кода]

Шаблонът за показване на тези подстраници се намира на Портал:Фентъзи/Избран писател.

  1. Добавете избрана картинка към някоя от празните подстраници по-долу.
  2. Актуализирайте параметъра "end" в Портал:Фентъзи/Избран писател.

Избрана статия 1[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/1

Ан Райс, родена на 4 октомври 1941 г.), е американска писателка и автор на фентъзи романи и книги на ужасите. В книгите ѝ често се срещат вампири, мумии и вещици. Творбите ѝ повлияват силно на младежката субкултура гот. Издала е няколко произведения на тема садо-мазохизъм.

Ан Райс е втората дъщеря в ирландско католическо семейство. Била е женена за покойния поет Стан Райс и е майка на романиста Кристофър Райс. Дъщеря ѝ Мишел умира от левкемия на 5 години през 1972 г. още ...

Избрана статия 2[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/2

Джон Роналд Руел Толкин (1892 – 1973) е британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи с романа си Хобитът и неговото продължение трилогията Властелинът на пръстените.
Роден в Блумфонтейн, Южна Африка, от родители англичани. Баща му Артър се преместил със семейството си там заради получено повишение в банката, в която работил в Англия. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на 3 януари 1892 г., се ражда малкият Джон Толкин.
На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за Англия, в Бирмингам на гости на сестрата на Мейбъл. На 15 февруари същата година, баща му умира от инсулт. още...

Избрана статия 3[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/3

Джоан Роулинг (на английски: Joanne Rowling, оригинално произношение на фамилията по-близо до Ролинг) е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Първата книга за Хари Потър е с автор „Дж. К. Роулинг“ (J. K. Rowling) или Джоан Катлин Роулинг (Joanne Kathleen Rowling).

Нейното пълно официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба ѝ) е било прибавено по настояване на издателите само с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите ѝ са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в около 500 милиона копия по целия свят. още ...

Избрана статия 4[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/4

Джордж Реймънд Ричард Мартин (на английски: George Raymond Richard Martin) е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи „Песен за огън и лед“. Носител е на награда „Еми“, две награди „Небюла“ и шест награди „Хюго“. още ...

Избрана статия 5[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/5

Клайв Стейпълс Луис (на английски: Clive Staples Lewis), известен повече като К.С. Луис, е северноирландски писател, литературен критик, професор, теолог и християнски апологет.

Добива известност с художествените си произведения „Писма на Душевадеца“, „Хрониките на Нарния“ и „Космическа трилогия“.

Луис е близък приятел с Дж.Р.Р.Толкин и двамата са водещи фигури във факултета по англицистика в Оксфордския университет и в литературния клуб „Инклинги“. Според мемоарите си „Застигнат от радостта“ Луис е покръстен скоро след раждането му, но през юношеството си се отдалечава от вярата. Благодарение на влиянието на Толкин и други приятели, на 32-годишна възраст Луис се завръща в Англиканската църква.

През 1956 г. се жени за американската писателка Джой Грешъм, по-млада от него със 17 години, която умира четири години по-късно от рак на 45-годишна възраст. Луис умира три години след нея от бъбречна недостатъчност. Кончината му е слабо отразена в медиите, тъй като на същия ден, 22 ноември 1963 г., е застрелян президентът на САЩ Джон Кенеди и почива друг известен писател – Олдъс Хъксли.

Книгите на Луис са преведени на над 30 езика и от тях са продадени милиони екземпляри. Книгите, съставляващи „Хрониките на Нарния“, са най-популярни и са адаптирани за сцена, телевизия, радио и кино. още ...

Избрана статия 6[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/6

Портал:Фентъзи/Избран писател/6

Избрана статия 7[редактиране на кода]

Портал:Фентъзи/Избран писател/7

Портал:Фентъзи/Избран писател7