Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
20101210 014809 LactobacillusBulgaricus.jpg
Класификация
царство: Bacteria Бактерии
отдел: Firmicutes
клас: Bacilli Бацили
разред: Lactobacillales
семейство: Lactobacillaceae
род: Lactobacillus
вид: L. delbrueckii
подвид: L. d. bulgaricus
Научно наименование
Уикивидове Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Orla-Jensen, 1919
Синоними
  • Lactobacillus bulgaricus (Orla-Jensen, 1919)
  • Thermobacterium bulgaricum Orla-Jensen, 1919
Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (до 1984 г. известна като Lactobacillus bulgaricus - Лактобацилус булгарикус) е една от бактериите, използвани за производството на кисело мляко. За първи път е индентифицирана през 1905 г. от българския доктор Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява.

Лактобацилус булгарикус е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Бактерията е описана за първи път през 1905 г. Това е направено от българския студент Стамен Григоров в доклад, изнесен в института „Пастьор“ в Париж. По това време той следва медицина в Женева. Оригиналната библиография на първооткривателската статия е:

Grigoroff, Stamen. Étude sur une lait fermenté comestible. Le “Kissélo mléko” de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genéve. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université. 1905

Стамен Григоров изследва микрофлората на българското кисело мляко и открива, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерии. По-късно пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus, а кълбовидната – Streptococcus thermophilus.

Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека. Проблемът с киселото мляко е, че съдържа голямо количество „баласт“, т.е. вещества, които са неутрални за човека, а полезната част е много малка. Един от първите пробиотици в света е разработен от проф. Никола Александров през 80-те години на 20 век в България именно на базата на Лактобацилус булгарикус. Той представлява свръхконцентрат на кисело мляко –изсушено кисело мляко, съдържащо само полезната част, без излишния „баласт“, както и разградени белтъци и всички аминокиселини в подходяща за усвояване форма.

Терапевтични свойства[редактиране | редактиране на кода]

  • Деодан - терапевтични свойства на щам Lactobacillus bulgaricus - "I. Bogdanov patent strain tumoronecroticance B-51" - ATCC 21815
  • Ефекти Благоприятни ефекти на лактобацилус булгаркус върху организма (англ.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]