Австронезийски езици

From Уикипедия
Jump to navigation Jump to search
Австронезийски езици
Migraciones austronesias.png
схема на разпространението на австронезийските езици
Разпространение Югоизточна Азия, Тайван, Мадагаскар, Океания
Говорени от 460 000 000 души
Систематизация по Ethnologue виж
Австронезийски езици в Общомедия

Австронезийските езици са езиково семейство, широко разпространено сред островите в Югоизточна Азия и Тихия океан, Мадагаскар и Тайван. Хавайски, таитянски и малгашки (използван в Мадагаскар) очертават географски австронезийската фамилия езици. Австронезийският се дели на дузина подсемейства, от които всички, с изключение на един се срещат само в Тайван и близките до него острови (формозанските езици, не са свързани с китайския). Всички австронезийски езици извън Тайван принадлежат към малайско-полинезийския клон (понякога наричани екстра-формозански езици).

Австронезийското езиково семейство е едно от най-големите в света и по брой на езиците (1268 според Етнолог), и по големина на географското пространство, върху което се разпростира — от Мадагаскар до Великденските острови).

Името австронезийски идва от латинското auster - „юг“ или „южен вятър“ и гръцкото nêsos – „остров“.

Предполага се че езикът се заражда в източен до югоизточен Китай, след което се прехвърля в Тайван, където се намират най-големите различия в езиците от семейството. Никой от първоначалните континентални езици не се запазва (но някои са пренесени обратно по-късно).

Структура[edit | edit source]

Австронезийските езици често използват повторения на думи или части от думи (като уики-уики) и също както много от източните и югоизточните азиатски езици имат ограничено количество фонеми и срички предимно от вида съгласна-гласна.

Основни езици[edit | edit source]

Родни езици[edit | edit source]

Официални езици[edit | edit source]

Външни препратки[edit | edit source]