Айдар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Айдар
ﺣﺎﻴﺩﺎﺭ, ﺋﺎﻴﺩﺎﺭ
елтебер на Волжка България
Лични данни
Починал
865
Предшественик Ирхан
Наследник Шилки
Семейство
Династия Дуло
Баща Туки

Айдар на арабски: ﺣﺎﻴﺩﺎﺭ, ﺋﺎﻴﺩﺎﺭ (VIII век-865) от прабългарския владетелски род Дуло е владетел (елтебер) на Волжка България[1] през IX век[2]. Името му не се споменава в спорните летописи Джагфар тарихъ.

Айдар хан се счита от историците в съвременен Татарстан за четвъртият владетел на Волжка България, син и наследник на Туки[3]. Неговото име е арабско, което се счита като индикатор, че по време на управлението на неговото управление ислямът трупа престиж и започва да се разпространява в района на Волжка България. Съвременната историография приема, че владетелите на Волжка България под хазарски васалитет са носили титлата елтебер.

След смъртта на Айдар през 865 г. го наследява Шилки.[4]

Ханска гробница във Велики Болгар

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Повесть временных лет. М.-Л., 1950. Ч. 1-2; Полное собрание русских летописей. М., 1949. Т. 2; М., 1962. Т. 1, вып. 2. 
  2. Идел Болгар иле - Музей-резерват Велики Болгар
  3. "Болгарлар". Tatar Encyclopaedia. Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002.
  4. Волжская Булгария и Русь. Казань, 1986.
Туки Кан на Волжка България (815 – 865) Шилки
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Айдар хан“ в Уикипедия на татарски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.