Котраг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
хан Котраг
владетел на Волжка България
Qotrag.jpg
Лични данни
Коронация 660 година
Други титли хан
Роден
между 630 и 645
Починал
ок. 690 и (710)
Погребан в край Русия
Предшественик Кубрат
Семейство
Династия Дуло
Баща Кубрат

Котраг е вторият син на кан Кубрат. След разпадането на Велика България той се заселва заедно с племето котраги на север в Поволжието и през 660 г. основава Волжка България, васална на хазарите. По-късно (10 век) става независима и приема исляма. Просъществува до 13 век. Наследена от Казанското ханство, което просъществува до 1552 г.

По земите на Волга[редактиране | редактиране на кода]

Хан Котраг избира плодородните земи на река Волга за изграждането на българската държава. Според една легенда през 665 година забива сабята си на един от бреговете на Волга и създава великия волжко български град Болгар, който се превръща в столицата на държавата до управлението на Габдула Челбир, който мести столицата в Биляр. Според други сведения Болгар е създаден по-късно през 8-ми век. При пътуването си до Волга вероятно към Котраг се присъединяват местни славянски племена. Когато прабългарите (котраги) достигат земите на Поволжието там те заварват много различни народи, които за в бъдеще щели да бъдат част от силната и огромна Волжка България. Някои от тези народи също са били подвластни на Хазарския Хаганат, но впоследствие те се присъединяват към народа на българите, а за други българите се превръщат в техни завоеватели. Котраг успява да предпази своите българи от хазарите, но въпреки това те остават техни васали до 10-ти век.

Сакланската династия[редактиране | редактиране на кода]

Котраг става основоположник на Сакланска династия, която управлява Волжка България до окончателния й край. Годината на смъртта на владетеля е неизвестна смята се, че е умрял ок. 690 година или по-късно през 710 г. Наследниците на Котраг от създадената от него династия управляват дълголетно.