Айн Диаб (писта)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Circuit Ain Diab.png

Аин-Диаб е писта за провеждане на автомобилни и мотоциклетни състезания, намираща се в Казабланка, Мароко.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1956 година Мароко вече е независима страна. Пистата е построена през 1957 година с финансова помощ от тогавашния крал Мохамед V. Построена е за шест седмици и включва същесвуващия крайбрежен път и главния път от Казабланка до Азамор.

Пистата е с дължина 7.618 км (4,734 мили) и е проектирана от Кралския автомобилен клуб на Мароко. Първото състезание е през 1957 година, но не е било в календара на Формула 1. На 19 октомври 1958 година се провежда единствената досега Голяма награда на Мароко във Формула 1. Състезанието е спечелено от Стърлинг Мос с Вануол, втори завършва световният шампион за 1958 година Майк Хотърн с Ферари.

По време на състезанието се случва ужасен инцидент на пилота на Вануол Стюрт-Луис Евънс, който катастрофира и получава множество изгаряния, след което умира 6 дни по-късно във болница във Великобритания.

След драматичната надревара през 1958 година Формула 1 никога не се завръща на това трасе и повече никакви състезания не са се провеждали на него. Пътищата които са образували пистата, все още се използват като част от пътната мрежа на страната.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]


Победители във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Година Пилот Конструктор Писта Статистика
1958 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос Вануол Аин-Диаб Статистика

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]